Mittemellan…

… fågelskyddsområden befann vi oss en lugn majkväll.

Klase fiskeläge är namnet. Ett fiskeläge som är ”relativt nytt”. Troligen från 1930-talet.

En båt i vila och en som är redo för nya äventyr.

Här var ett sådant tillfälle då jag önskade att vi var experter på fågelläten och fågelarter.

Det hände något mycket speciellt här 18 augusti 1943.
RAF-piloten Richard Todd-White hade i uppdrag att bomba en forskningsanläggning vid Peenemünde, där man tog fram V1 och V2-raketer. Tyvärr blev hans plan nedskjutet av tyskarna. Planet ”landade” vid Klase fiskeläge.

På minnesmärket i Sproge kyrka går att läsa följande:
In memory of
Squadron leader R.N. Todd-White, R.A.F.
Who died in action 18th augusti 1943
and was recovered from sea and
originally buried in the churchyard here
by the good people of Sproge.

Beloved husband of ”Pixie” and father of Wendy.

Jag är en gäst och en främling.”

26 tankar på “Mittemellan…

 1. Det ska finnas nån app som ”lyssnar av” fågelläten och talar om vad det är för fågel. Vet inte vad den heter men kan ta reda på. Jag känner igen duvor och måsar.. 😂

  Gillad av 1 person

   • Tack för tipset. 🙂 Jag tror inte den fixar situationen när flera fåglar sjunger i en kör. Eller är det bara att be dem sjunga solo och säga till bestämt att de andra får vänta på sin tur? 😉
    Jag tror inte att vi hade haft tålamod att vara fågelskådare. Annars är Gotland ett förträffligt ställe att se många olika sorters arter som mellanlandar på ön. Jag hade velat se stora rovfåglar.

    Gilla

  • Jag tror allt att du fixar göken också. 😉 När det gäller de ”vanliga” fåglarna frågar jag alltid Solveig. Hon kan dem fortfarande från sin utbildning till lärare. De hade tenta på ämnet fågelläten. Vi tror inte det ingår längre i deras utbildning.

   Gilla

 2. Ännu ett fint litet fiskeläge!
  Den forskningsanläggningen och vapenfabriken besökte yngsta dottern och jag för ett antal år sedan. Ett mycket intressant besök. Så nära Sverige men ändå visste man inte så mycket om vad som pågick där.

  Kram

  Gilla

  • Visst var det du som någon gång rekommenderade Borum? Det var underbart att bo i stuga nummer 1.
   Håller med. Egoistiskt tycker jag de borde ha ordentliga skyltar så jag hittar till ”alla”. 🙂 En annan sida av mig förstår att de inte vill ha skytteltrafik dit.
   Förstår att det var suveränt att slå flera flugor i samma smäll med rastandet av både hund och er själva. Undrar om ni ibland haft några planer på att ”bli med hund” igen.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Gillar din nya header.
  Dessa små fiskeläge med sina underbara hus. Båten som har somnat in och naturen tagit över får mej att fundera på allt den varit med om.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Äntligen någon som gillade den. Tack. 🙂
   Många kom som flyktingar hit i båtar. Som ett minne från den tiden har flera av båtarna bevarats åt eftervärlden. Det kan vara en sådan.
   Det är spännande att komma till nya fiskeläge. Men ofta svårt att hitta dit eller våga ta sig dit med bilen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Vacker plats och det där med fågelläten… Jag som tycker det är spännande att fota fåglar och är intresserad av dom har väldigt svårt med deras läten. Har sagt här hemma flera gånger att jag skulle ha svårt att bli seriös fågelskådare för jag skulle aldrig lära mig skilja på lätena. Utseenden är jag bättre på. Åtminstone vad jag tror själv… Några läten känner jag igen men dom är få.
  Allt gott!! Kram

  Gilla

 5. Tydligen måste vi komma till Gotland och lära dig att identifiera fåglar 🙂 . Det är inte så svårt med fågelläten som du kanske tror. Jag är faktiskt övertygad att du känner en hel del fågelläten. Det är bara att lyssna noga 🙂 BirdNet appen har jag prövat en gång. Det verkade inte som den kände austaliska fåglar men kanske den funkar bättre i Europa. Websidan fågelsång.se är ganska bra tycker jag. Kram Anne

  Gilla

  • Du skulle fått väldigt många gråa hår innan du insåg att jag är hopplös som en udda groda. 🙂 Jag lyssnar och lyssnar och frågar Solveig om hon är i närheten. De vanliga kan hon sedan sin lärarutbildning.
   Solveigs ”växtapp” tycks ha hakat upp sig. För allt kan inte vara Sankt Pers Nycklar. 🙂
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. Här andas det lugn och ro och så ett antal fåglar. Och visst vore det roligt att att kunna känna igen både läten och utseende. Men man kan ju inte kunna allt- Tur det finns förbättringsområden
  Tack för turen hit-
  kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s