Grävmaskinisten stötte på patrull

Söder om Snoderån (förr Stenbro å) skulle en grävmaskinist 1998 gräva ner en elkabel.

Under torven låg något hårt och väldigt tungt. 3,5 ton vägde bildstenen som tros vara från 700-1000-talet.

Redan 1885 hittades i resterna av en gammal bro på platsen, en bildsten från vikingatiden. Denna första sten står idag norr om ån.

Det finns två bilder på bildstenen som upptäcktes 1998. På övre bilden finns en fyrfota häst med en ryttare som bär en nerfälld lans. De möter två kvinnor som bär på ett dryckeshorn.

På den nedersta, som jag upplever som tydligare, finns ett skepp med rutat segel, hugget i låg relief. Det går också att se en mast och skrov.


10 tankar på “Grävmaskinisten stötte på patrull

 1. Jag som tycker det är jobbigt att träffa på en sten när man gräver i trädgården men de brukar vara lite mer hanterbara! Vilken tur att han grävde precis där!

  Gilla

  • Den som gräver djupt finner. Vilka foton vi låg och tittade på i sängen för en stund sedan. Nästan alla slog ut de vi har möjlighet att se här. Rena rama konstverken. Vilka detaljer. Förstår deras namn. Jag fick många favoriter men som Solveig skrev så var Clownen häftigast. Tusen Tack. ❤

   Gillad av 1 person

  • Min undran är om det är den äkta stenen eller inte. Jag har läst om två varianter. Nu gick jag på Länsstyrelsens fakta.
   Tack ska du ha. Här har värmen kommit med ”stormsteg”. Igår hade vi vinterjackor och vantar. Idag åkte nästan allt av. 😉

   Gilla

 2. Det var verkligen inget dåligt fynd det där! Skeppet syns verkligen tydligt. Jag instämmer med Lena i att det var tur att stenen inte blev förstörd.

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s