61. Norrlanda kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Norrlanda kyrka är en typisk gotländsk landskyrka med kor i öster och långhus och torn i väster. När det gäller byggår redovisar jag kort så här: I början av 1200-talet tillkom tornets nedre del, koret ca 1300 och långhuset i mitten av samma århundrade.

Kyrkklockan från 1200-talet är en av Sveriges största och en av Gotlands äldsta klockor.

Tornet byggdes först som ett försvarstorn innan det byggdes om till ett klocktorn.

Den uppståndne Kristus stiger ur graven. Långhusets portal i söder.

Välkommen in på besök i denna sevärda kyrka med rymd.

Altaruppsatsen är från 1890.

Dopfunten av sandsten är från 1735 och står ovanför en medeltida dopfuntsfot med fyra skulpterade lejonhuvuden.

Det finns många detaljerade väggmålningar från mitten av 1400-talet som aldrig blivit överkalkade och därmed fortfarande pryder väggarna. ”Passionsmästaren” (verkstad) utförde målningarna.

Detta var den sista kyrka som vi besökte 2020. Vi har redan lyckats hitta några öppna i år. Men i helgen möttes vi av en låst kyrka, när vi var på väg till gotlandssipporna. Nästa vecka är det den 15:e maj. Ett datum av två som du kan läsa om i den fasta texten, som alltid ligger överst i inläggen om medeltidskyrkorna.

Tänkvärda ord:
Titta in till någon när som helst om du känner för det.
Säger de ”Usch, är det du!” Kan du alltid titta ut igen.
Nalle Puh

20 tankar på “61. Norrlanda kyrka

 1. Det är lite tråkigt när kyrkor står låsta. Desto gladare blir man då av en öppen dörr. En välkomnande.
  Vackert, spännande, tänkvärt och rogivande.
  Trevlig helg!
  Kram Mia!

  Gilla

  • 15 maj till 15 september är deras offentliga öppettid. Men en del är öppet andra dagar också. Beror såklart på om någon med nycklar bor i närheten.
   Minns det som ett trevligt besök i kyrkan och omgivningarna. Efter det har vi passerat både kyrkan och socken några gånger.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Bilden med jesus som kliver upp ur graven var lite annorlunda. Jag har inte sett något sådant i någon kyrka förut. Nu har väl ramslöken börjat blomma och dofta hos er skulle jag tro. Här snöar det som vanligt precis när jag börjat kratta utomhus. Inte en blomma i sikte. Ibland undrar jag om det blir vår någon gång. Isen ligger kvar på sjön och den brukar gå upp i början av maj men nu har det ju gått en vecka in i maj.

  Gilla

  • Vi borde åka upp till Lummelunda eller ta en runda längs Kärleksstigen och kolla läget. Men jag njuter mest av synen. Doften är inte min favorit. Men jag börjar vänja mig. 😉
   Allt verkar vara rejält efter i en jämförelse med förra året. Men enligt min femårsdagbok var våren 2019 en månad senare än 2020.
   Om några veckor tar du säkert ditt premiärbad för säsongen.

   Gilla

 3. Synd att det ska behövas låsa. Men det händer ofta tycker jag. Jag vill kunna gå in i en kyrka när som helst.
  Den här var verkligen fin!

  Gilla

  • Tror det är tur att de är låsta under exempelvis den mörka säsongen. Bor det en vaktmästare med rätt nyckel i närheten verkar det vara öppet oftare. Vid påsk hade vi säkert kommit in om vi önskat. Minns förra året att vi chansade när vi rullade på någon väg och såg ett torn och porten var öppen. I nästa vecka ska vi bo i en stuga som ligger relativt nära flera kyrkor, som vi inte besökt ännu. Men om det blir perfekt väder lär vi göra mycket annat som lockar i naturen. Hade jag fått de två sprutorna skulle vi haft mycket, mycket fler alternativ att välja på. Det är bara att gilla läget. Ex. det stora havet av Adam & Eva på vackra Stora Karlsö kanske vi kan ta maj 2022. Om det inte då är ”sjuttonde vågen” och alla måste stå i kö till två nya stick. 😉 Båten dit går i alla fall redan i år. Det gjorde den inte förra sommaren.

   Gilla

 4. Vad snopet att mötas av en låst kyrka när man laddat och vill in och titta. Tyvärr så finns det ju folk som inte kan låta bli att ”låna saker på obestämd tid” och som inte kan låta bli att förstöra. Såna som det bor en liten Valdemar i. Då får man tyvärr låsa om grejerna. Kyrkan i min lilla by tuttade nån på för några år sen men brandkåren fick hejd på det så bara taket förstördes.

  Gilla

  • Det hade varit bonus om det varit öppet. Ingen omväg. Vi tog fina exteriörbilder och såg häftiga djur på porten. Tyvärr lydde de inte och var stilla i tre sekunder.
   Trist nog har Valdemar kusiner överallt.
   Tur i oturen att allt utom taket klarade sig.

   Gilla

   • Egentligen tuttade Valdemarättlingen på prästgården, det blåste så elden hoppade över till taket på kyrkan. Prästgården blev till aska.

    Gilla

 5. Ännu en trevlig kyrka … älskar dessa gamla medeltida kyrkor! Fint att väggmålningarna fått vara kvar … många gånger har de blivit överkalkade. Jag läser alla dina kyrkliga inlägg och tycker alltid det är så intressant, men ibland orkar jag inte kommentera … förlåt.
  Trist att mötas av en låst kyrkdörr, men bra att det snart är den 15 maj – och sen är det fritt fram för besök!
  Ha en fin fortsättning på fredagen och en fin helg!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Kul att du läser alla kyrkinlägg. 😀 Det var den första kategorin som föddes när jag läste om Lundaparet som åkte till alla Gotlands kyrkor under samma dag. Det lät för jobbigt men om vi istället… 🙂
   Det står relativt ofta om överkalkningar och senare målningar som inte håller samma klass. (Enligt författarna)
   Själv vet jag inte alltid hur jag ska begränsa texterna så det passar så många som möjligt. Det mesta på denna blogg är fokus på bilderna.
   Inget att be om ursäkt för. Jag vet inte själv längre hur jag ska få ihop tiden. Fniss. Tänk ex. om alla (423) som besökte vår blogg under onsdagsdygnet hade skrivit en kommentar. Då hade det inte hunnit bli mer än högst ett inlägg i månaden. 🙂 Eller om jag skulle svettas med tabellsnickeri med de svartvita dörrarna och hundra deltagit i samma akt. Ändå händer det att jag ibland hoppas det dyker upp fler som vill prova färgsättningen. Jag är redan klar med utformningen och poäng när det gäller fototävlingen 2022. Den blir ännu enklare att deltaga i – för den som vill och vågar. 😉
   Vi hade blivit bortskämda helgen innan. Nu var vi på väg mot gotlandssipporna och stannade till vid en kyrka längs rutten. Vi tog exteriörbilder som ligger färdiga i den kyrkans mapp. Men när vi åker iväg till en hyrd stuga i nästa vecka hoppas jag vi kommer in där vi vill in. Det har varit mycket att anpassa sedan mars förra året. Trots att vi varit duktiga på att göra det börjar vi längta mer och mer till att vi kan besöka & göra andra saker också. Givetvis kunna träffa våra vänner och använda alla flygbiljetter som vi betalade i februari 2020. Ändå försöker jag varje dag att låta tacksamheten få väga över. Vi har varandra.
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Vilken vacker kyrka men så trist när dörrarna är låsta men förstår förstås att så måste det vara ibland. Älskar Nalle Puh!!! Så klok liten nalle 😉 Nu ser vi fram emot öppna dörrar och nya besök!
  Önskar er en riktigt härlig helg!! Kram

  Gilla

  • Den kyrkan minns jag ganska så bra. Trots att det var nummer sextioett. 🙂 Vi gjorde fler aktiviteter i trakten och kan ”hänga” upp minnet på olika saker.
   Vi tjuvstartade när vi ändå var på väg till de vackra gotlandssipporna. Nästa vecka ska förhoppningsvis alla vara öppna i fyra månader framåt.
   Visst är Nalle Puh och hans vänner kompisar i alla tider och väder. ❤
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

  • Lau kyrka är fin och ovanlig. Vi var där en tidig morgon förra sommaren efter vi cyklat på Närsholmen. I Lau-inlägget skrev jag att vi borde återkomma för att testa om det stämde med den långa fördröjningen av ljudet. Borde passa på någon gång när våra döttrar är på besök. De gillar Närsholmen och då är det inte långt till Lau.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s