60. Ganthem kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Ganthem kyrka har förutom fönsterupptagningarna en romansk karaktär. Kyrkan är en av Gotlands 17 absidkyrkor. Äldsta partiet är absidkoret från senare delen av 1100-talet.

Kalkstensplattan vid södra portalen, med en relief inmurad. Möjligtvis är det pilgrimernas apostel Jakob den äldre som håller en stav med båda händerna. En modern åsikt är att det rör sig om en byggmästare med en måttstock.

Ett relativt högt och väl upplyst långhus med fyra valv.

De välbevarade väggmålningarna från 1400-talet av Passionsmästaren, dominerar långhusets väggar.

Ett romanskt triumfkrucifix från 1200-talet.

Dopfunten från 1100-talet tillskrivs stenmästaren ”Hegvald”.

Predikstolen tillverkades 1655.

Pengar styrde när det gällde kyrkans retabel från 1300-talet. För det du ser är en kopia från 1901. Året innan såldes det äkta till Statens Historiska Museum i storstaden Stockholm.
Johnny Roosval antog att den höggotiska tavlan importerats från Lübeck till Gotland omkring 1340.

Den understa målningen visar ”tjuvmjölkerskan”.

Jag har för mig att det var ett tag sedan en portöppning var med på slutet, som näst sista bilden tror jag däremot är ”gotlanduppochnerpremiär”.

Byggplanerna förändrades under arbetets gång. Därför blev både torn och långhus betydligt högre än vad som avsetts från början. Därför har Ganthem kyrka en brant siluett från tornspets till kor.

Tänkvärda ord:
”En trogen vän är ett omätligt värde,
en tillgång som inte kan vägas på våg”

Jesus Syraks vishet

13 tankar på “60. Ganthem kyrka

 1. Ännu en vacker kyrka såväl ut- som invändigt. Blden på ”dörren till friheten” eller vad man ska kalla den är så vacker. Tänk så många kyrkor ni har hunnit med nu. Jag föredrar helt klart er metod i stället för att bara hast ut och in.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det blev en gimmick i början att ta det kortet. Sedan tröttnade jag när utsikten inte var så fin eller fotografen misslyckades.
   Efter vi tittat på bildstenarna i söndags åkte vi till årets två första kyrkor. Där var det vindstilla och riktigt skönt att vara. Men fikan tog vi i bilen några mil hemåt. 🙂

   Betydligt trevligare metod. Vi har lugnat ner tempot också. Åker förbi och säger vi tar det en annan gång. 🙂 Vi ska bo i en hyrd stuga i nästa månad. Där är det nära till flera ”vita kyrkor”. Men ännu närmare till havet. Det första jag ska göra är att mäta upp med fötterna hur många meter det är dit. 🙂 Stugan vi ville ha var ledig. Blir det ösregn blir det fiasko när det gäller mycket. Annars kanske vi kan njuta av tre solnedgångar. ❤
   Kram

   Gilla

   • Så härligt att stugan ni ville ha var ledig! Är det Nessers 😉 Hoppas att vädret blir riktigt fint så att ni kan njuta av härliga dagar och vackra solnedgångar. Allt blir faktiskt mycket lättare och roligare när solen visar sig! I alla fall så vill man slippa regnet…

    Kram och god Valborgsmässoafton!

    Gilla

 2. Fin kyrka men ”Tjuvmjölkerskan” begrep jag mig inte på! Jag är dock glad att du tog med den målningen, där fick jag lite att göra 🙂 En analys om jag får långtråkigt. Finns mycket att fundera på. Nu måste jag verkligen googla!

  Gilla

  • Det rör sig om en riktigt otäck historia. Trollkunniga kvinnor som stal mjölk med hjälp av djävulen. Den nakna kvinnan bestraffas genom att hon rider in i helvetets gap. Scenen förekommer i en hel del kalkmålningar i kyrkor. Finns i ett tiotal gotländska kyrkor. Tror det är första gången vi tar med det i ett inlägg.
   Då vet du kanske redan svaret och inser att du ska fortsätta mjölka din egen ko i ARLA timmen. 🙂

   Gilla

   • Ingen mu-nter historia. Jag ko-mmer aldrig att tjuvmjölka i fortsättningen. Har väl inte hänt jätteofta innan heller

    Gillad av 1 person

 3. Jag håller på att överföra diabilder till datorn. Sortera ,redigera o.s.v.
  Jag har ca 400 bilder kvar Har gjort 4000.
  Sen kopierar jag till en extern hårddisk!
  Jag kommer igen!
  Kram!

  Gilla

  • Vilket gediget arbete du håller på med. En nolla mindre betyder mycket. För då ser du slutet närma sig. Jag fick i present en ”manick” som skulle göra just detta moment. Men vi otekniska förstod inte hur vi skulle göra. Detta var precis innan vi började ”riva” vårt Ystadhem och förbereda flytten till Gotland. Tiden fanns inte där längre.
   Det hoppas jag du gör.
   Helgkram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s