Visby vattentorn

En varm sommardag cyklade vi iväg hemifrån och hade med fikakorg. Av någon anledning stannade cyklarna till vid det höga landmärket, som syns lång väg, och de två cykelägarna satte sig och fikade i solskenet. Det var en riktig trevlig stund med fin utsikt mot havet.

Det är en mäktig byggnad med en höjd på nästan femtio meter och med en superviktig uppgift för oss i Visby. Tänk förr gick människor i Visby och hämtade vatten i en brunn.

1925 stod vattentornet färdigt. Tanken i tornet rymmer 450 kubikmeter.

Jag läste att det finns belysning i de små fönsterna som är tända på nätterna i december. Senast 2019 skickade en tidigare arbetsledare inom Region Gotlands VA-enhet in ett medborgarförslag till regionen, där han föreslog att Visby vattentorn skulle få belysning på utsidan.
Själv hoppas jag att få återse vad vi såg från vår trädgård i Ystad. Extra mysigt var det när vi åkt iväg någonstans på den mörka tiden på året och började närma oss vår dåvarande hemstad. Det kändes välkommande att se följande. Här är några färgnyanser. Vilken är din favorit?

20 tankar på “Visby vattentorn

 1. Visby vattentorn är ju jättefint!
  Svårt att säga vilken färg på Ystads som är finast. Kan tänka att det helt beror på stämningen i luften vilken som är finast för stunden…

  Gillad av 1 person

 2. Vilket vackert torn! Kan inte påstå att våran Svampen är speciellt vacker men det tyckte saudiarabierna för det ska finnas en kopia av Svampen där.

  Nedersta blå bilden är min favorit.

  Gillad av 1 person

  • Jag hade gärna besökt det GAMLA vattentornet i Ystad. En gång var det med i ”Vem bor här?” Tänk vilken utsikt över land och hav. En annan gång hade de offentlig visning i en lägenhet där de bjöd på ”sju sorters kakor”. Inte heller den lördagen nappade vi.
   Jag uppskattade att de bytte. Jag och tjejerna brukade ibland gissa vilken färg det skulle bli nästa gång.
   Kram

   Gilla

 3. Verkligen ett fint vattentorn här i Visby som har sin historia.
  Vad gäller Ystad så blir det bild 1 och 4 som blir favoriter. Men alla är fina. Och jag är ju en tämligen blå person.
  Kram

  Gillad av 1 person

 4. Vattentornet i Visby har jag uppenbart missat. Mycket snyggt, och kan säkert bli fenomenalt tjusigt med lite välanpassad belysning.
  Av ”svamparna” gillar jag den första och den näst sista bäst 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 5. Hej Bosse, minns du när du visade oss Ystads vattentornar ? Det är redan fyra år sedan. Det var verkligen kul att vi fick träffas 🙂. Blå är min favoritfärg. Jag tittade på programmet ”Vem bor här”. Håller med, utsikten från det gamla vattentornet är underbar. Kram Anne

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s