Du kanske är intresserad av den här boken?

Solveig kom hem med en tunn bok från bibblan och ställde frågan till mig. Det är möjligt att hon ångrade sig på kvällen, när hon somnat och vaknade till av ett mullrande skratt som följdes av högläsning, där det också förväntades att hon skulle komma på vilken plats författaren syftade på.

”Vad bra att du är vaken min skatt. Jag tar det i två etapper.”
Äventyret är vindlande skogsvägar där man tar sig fram på ettans, möjligen tvåans växel med mittrenens grässträng kittlande bilens undersida.
”Sover du igen eller sitter du med i bilen? 😊 Här kommer fakta två.”
Ni befinner er på ett stycke bortglömt Gotland och har ni lust kan ni fördjupa känslan av att trampa jungfrulig mark under turistskorna. Då fortsätter ni den svåra (men framkomliga) vägen ut till kusten och hamnar vid X:s urgamla fiskeläge under… ”AGBOD”, hördes från sängen bredvid.

Jag blev mycket förtjust i boken från 1969. Skriven av Jurgen von Zweigbergsk (1928-2008) med Gotlandsanknytning och fina teckningar av målaren och tidningstecknaren Sven Rydén. (1925-2018). Läste att Sven alltid började sina porträttmålningar med näsan först. Inte sin egen. 😉 Duon gav året innan ut boken ”12 bilturer med familjen i Skåne”.

Jag var tveksam till framsidans text: ”Tips på 12 utflykter”, och tänkte att författaren måste ha silat rejält. Så var det inte! Jurgen täckte upp det mesta. Otroligt kul att jämföra vägbeskrivningarna med hur det är i nutid. Fortfarande är det mycket som är sig likt, om man tar sig en bit bort från asfaltsvägarna. Boken har åldrats med stil. ❤
Det var nostalgi att känna igen platser som vi redan besökt. Författaren har också med många platser som vi ska ”titta till”. Vi fick nya tips som jag med iver ska se efter om de fortfarande finns kvar därute i naturen. Bara för att behålla spänningen har jag avstått från att googla om sanningen. 😉

Tror ni att Solveig var sur på mig för att jag störde hennes skönhetssömn? I så fall hade hon väl inte klickat hem ett, nästan som nytt, exemplar på Bokbörsen. Det bästa är att boken inte doftar mögel. Min känsliga näsa fixar inte längre den fräna doften.
Nu blev jag nyfiken, om vi även kan få tag i ”Skåneutflyktsboken”…

Fotnot:
Jag antar att flera tycker sig känna igen det ovanliga efternamnet? Jurgen fick fem döttrar med tre fruar. Du har säkert hört talas om en eller två av döttrarna. Är du extra nyfiken får du googla. 😊 För nu har jag kommit in på ett stickspår, långt utanför de slingrande grusvägarna på ”Blåeldens ö”.   

8 tankar på “Du kanske är intresserad av den här boken?

 1. Kanske smart att behålla stavningen efter ett giftermål. Säkert svårt att plötsligt bli fru Johansson.
  Jag känner en kvinna som vägrade heta Petersson – igen. Med tanke på att hon pröjsat för att slippa när hon blev myndig. 🙂 Själv är jag Sebastian med ”halva världen”. 😉

  Gilla

 2. Ja men det var väl en trivsam bok. Och det vore ju kul om ni kunde hitta den med 12 bilturer med familjen i Skåne också. Kan tänka mig att ni varit på en hel del bilturer där. Och jag är imponerad av Solveig som kunde svara så snabbt i ett sömndrucket tillstånd.
  Kul med dom nya tipsen och att du avstår från att googla. Blir ju som sagt mer spännande då.
  Riktigt blåsigt och kallt här idag. Anar att det kan vara samma hos er. Våren får gärna komma tillbaka igen.

  Kram Anita

  Gilla

  • Det skulle vara spännande att se vilka platser som fick vara med i deras premiärbok. Vi har ju bott i olika hörn av det landskapet. Tyvärr inte Kullahalvön – ännu. 😉
   Hon är van. Men hon är supersnabb på att sova. Därför hinner jag inte alltid notera det och säger ibland något till sovande söt fru. Mestadels kommer inget svar.
   Det blir mer ”sport” ibland av att inte veta allt. Livet får en spännande touch. Gäller inte om det rör sig om ett ensamt resmål på dåligt underlag. Men ska vi ändå till något i närheten går det att fylla på med något helt nytt.
   Riktigt bakslag och typiskt aprilväder. Snabbt kan det vända. I söndags åkte vi iväg på tur. Klev ur bilen i solsken. Skönt. En kort stund senare snöade det och blev molnigt och kyligt. Fikat intog vi i bilen. Vi rörde oss på några helt nya vägar. Tittade upp på den mångsidiga himlen och hoppades att vägen gjorde svängar mot lite bättre nederbördsfri himmel. Vi får säkert våren tillbaka. Både du och jag.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s