Gutamål – Lektion 7

Ämne: DE GOTLÄNDSKA GRENARNA I STÅNGASPELEN

Bakgrund: 1924 startade Stångaspelen i Stånga i södra Gotland. Det är en prestigefylld tävling som endast varit inställt tre gånger. 1940 (andra världskriget), 1955 (Gotlandsutställningen) och 2020 (Corona). De planerar att köra i juli i år.
De två mest prestigefyllda grenarna är perk (pärk) och varpo (varpa) och den gutniska femkampen som är en utslagstävling.
Första gren är RÄNN´I KÄMP (löpning). Sträckan är mellan 60-100 m.
Andra gren är LÄNGDKAST ME´STAIN (stenvarpa utan fingertag)
Tredje gren är HAUG-STIKEL (höjdhopp)
Fjärde gren är STANGGSTÖRTNING (stångstörtning) En ca 20 kg tung stång skall stötas så att storänden träffar marken först och lilländan faller framåt. Vad enkelt det låter. 😉
Femte och sista gren är ryggkast. Nu ska endast 2-4 personer återstå. Kämparna fattar om varandras ryggar med ett undertag och ett övertag runt armarna. Den som får den andre till marken har vunnit.

Andra grenar är:
SPARK´RÖVKROK (sparka benkrok)
HERRE PA STANGG (herre på stång)
DRÄG´HANK (dra handkavle)
T ÄM´STÄUT (tämja oxe)

Fotnot:
Bilderna har jag tagit i Gotlandsänget i Visby och är med för trevlighetens skull.

16 tankar på “Gutamål – Lektion 7

  • Lämnar vi hemstaden kan det bli svårare. Eller inte. Många pratar ex. 08-språket.
   Nu minns jag när det ringde från Skånes ”inneland”. Vad pinsamt när jag frågade för tredje gången och bad dem bokstavera för och efternamn.
   Men i Ystad hände det ibland att de inte förstod vad jag sa, men alldeles utmärkt vad Solveig sa. Fuskigt. 😉
   Ibland kunde det skilja på några mil. Minns grannar som inte växt upp speciellt långt ifrån varandra. En kunde jag förstå varje ord. Den andra splittrade mig och jag tänkte på om jag åt gröt till frukost eller fil? Hur mycket gröt ryms i en vanlig människomun? Usch! Vad snäll jag är.

   Gillad av 1 person

 1. Då får vi hoppas att denna trevliga tradition blir av i år.
  För övrigt så var där något ord som jag mindes med obehag 😉 Annars tycker jag gutamål är så häftigt!

  Kram

  Gilla

  • Kunde vara kul att se någon gång. Men inte i år. För nu längtar vi nästan ihjäl oss efter våra döttrar. ❤

   Undra vilket ord du syftar på? 😉 Minns hur jag hoppades att jag fick någon deltagare att snabbt skriva fel och att en lagom lång "snabbsvans" skulle kopiera INNAN det rätta kom in och det blev stopp några minuter och resterande följde det nya alternativet. Eller den andra sporten som jag fick in relativt snabbt.
   Jag är igång med nya uppgifter. Funderar på att återgå till fast tid. Om jag har kvar förra poängsystemet behöver det inte handla om pangpang. Sedan skulle det vara lockande att prova med en vinstlott/prisklass till den som vågar svara sist flest gånger. 😉 Men det behöver inte vara rätt – bara rätt antal bokstäver.
   När det gäller kryssa på gotlanduppochner har jag kläckt en rolig och ny poängräkning. Men har inte en enda bild klar. Bara en idé. Som kanske inte alls fungerar.
   Kram

   Gilla

   • Det förstår jag att ni gör ❤

    Ha ha, ja ibland blir det fort och fel fast den gången visste jag inte hur jag skulle tolka Wikipedia. Skönt att ha något att skylla på 😉 Det priset är något för mig för ibland har jag is i magen. Måste erkänna att jag gillade den nya poängräkningen fastän jag inte trodde det från början. Du har tid på dig än för november vill i alla fall jag inte tänka på nu 😉

    Kram

    Gillad av 1 person

   • Wikipedia har lurat mig många gånger. Ändå är det så lätt och smidigt att starta där.
    Du hade säkert tagit det om det funnits med förra gången. Taktiken att avvakta borde vara den klart bästa nästan varje kväll. Både om deltagaren kan och vill hålla på det eller vill samla in möjligheter. Men jag öppnar också upp för att det blir en stress och kan sluta med att någon/några inte hinner få med sin kommentar innan stängningsdags. Hm. Säkert kommer jag i smyg att få skulden för det. 😉
    Äntligen den första som gillade den. Vilken tid det ska ta… 😀 Den som tycker andra åker snålskjuts kan avvakta m.m. Själv tycker jag att jag ger fler chansen att lyckas. Det blir en mixed av tur och skicklighet. Den med flest poäng 30 november är alltid bäst. 😀
    Min nya tanke om en ny poängräkning på Kryssa på gotlanduppochner har jag heller aldrig sett i något sammanhang. Tyckte den var cool. Om jag tittar tillbaka på de två åren måste jag såklart erkänna att poängssystemet knappast missgynnar dig och din värste konkurrent förra året. Men detta skriver jag när jag saknar 30 foton. 😉 Mitt huvudmål vid starten var att locka med ö-bor. Det har jag inte lyckats så bra med – ännu.
    Det har känts som oktober eller novemberväder sista veckan. Kanske vänder det imorgon.
    Ps. Glöm november. Dit är det några hundra dagar. 🙂

    Gilla

   • Jag minns att jag avvaktade länge med gravvalv för alla fastnade på violvivan eller vad den hette. Däremot var det inte läge att avvakta med Hepburn.
    På ett sätt tyckte jag det var synd att det svarades så snabbt. Själv vill jag gärna undersöka saken men på slutet av tävlingen så var det inte läge för det, inte alltid i alla fall.
    Visst behöver man tänka taktiskt i vissa lägen. Just nu gör jag ett experiment med livlinorna för att se hur långt det kan ta mig men skvallra inte för domaren 😉

    Kram

    Gilla

  • Jag lovar att inget säga till den stränga domaren. 😉
   Själv var jag överraskad att inte fler tog chansen i början. För efter tre månader hade det gett sex poäng. Nu när vi alla vet facit hade det varit en riktigt bra placering i tabellen. Men det är lätt att skriva i efterhand. Jag trodde fler skulle fixa tvåpoängare. Det kommer att hända mycket i tabellen under återstående månader för dem som hänger på. Annars är det samma visa ett tag till. Fem dörrar i maj. Sex dörrar i juni och maxpoängen höjs från fem till sex. Därefter väntar finalomgångar. 🙂

   Gilla

  • Så illa är det inte. 🙂 Två personer deltar. De lägger sig på rygg åt var sitt håll. Huvudet ska komma jämsides med motståndarens höft. Sedan fattar de armkrok. När domaren ”blåser” sparkar deltagarna upp med benet och krokar den andres ben. Den som drar runt motståndarens ben vinner. Undra var de gör av alla ben som blir över? 😉

   Gilla

   • Kanske kan användas till nån ny gren, kast med litet smalben eller, om man djupfryser först, kan man kasta slägga med dom.
    Nämen fy vad bisarrt! Vi får hoppas att de sitter kvar.

    Gilla

   • Min fredagsfantasi lever sitt eget liv. Vem vet? Nu fick jag lust att skriva två kåserier till ett manus. Det första skulle handla om ”Mitt liv som buggare” och det andra om ”Mitt liv som kampsportare”. Det finns faktiskt en gemensam nämnare som handlar om att ingen ville ”komma för nära mig.” 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s