Skylta om skyltar

Skyltar vid butiker i centrum är ett spännande och pedagogiskt sätt att lära sig läsa. Jag älskade som liten knatte att gå där med mamma och pappa och läsa högt från mitt låga perspektiv. Här skulle jag kunnat lägga till en dansk accent. För jag hade redan hunnit med flera tågresor till Helsingör och Köpenhamn.
Gotlanduppochner är kvar på Adelsgatan för att visa några av skyltarna längs en av Visbys mest kända gator. Det här är nummer 5. Exakt lika många år som Ilse Jacobsen hade öppet sin Gotlandsbutik. Tänk om de hållit till på nummer till på nummer 48 istället. 😉
”Nu ses vi på nätet” står det på Facebook i ett inlägg från 16/3-20

Den klassiska bokhandeln Wessman & Petterson har däremot en historia att berätta sedan 1883. Jag tar av hatten som den gamla bibliotekarie jag är. 🙂

Den här skylten tycker jag är ”tågtuff”.

Nu är inte alla lammen hemma på hjärnkontoret. Hur hänger en orm ihop med en tandklinik?

Lite i samma stil. Coolt!

Indiska har också kastat in ”butikshandduken” och redan lämnat Gotland. De hade visst det tufft innan pandemin och kundtappet bara ökade. Sorglig spiral.
Hoppas alla ”bitar” kan passa in i livets kugghjul snart, så att vi återigen kommer ut ur den mörka tunneln.

11 tankar på “Skylta om skyltar

 1. Vilken härlig skyltning men synd bara att vissa butiker har fått slå igen. Var det svårt innan så är det inte lättare nu.
  Jag lärde mig också läsa med hjälp av skyltar och snabbt gick det. En dag kunde jag bara det och vilken härlig känsla 😀

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Det är sorgligt om allt ska ske via tryckningar. Samtidigt är det ofta smidigt om det är ett tryggt företag och går att skicka tillbaka. Barnsjukdomarna blir färre och färre. I alla fall om man trygghetshandla via Sverige.
   Visst är det mysigt att minnas metoden och stunderna. Snart är det dags för dig och S att gå på skyltläsning. ❤
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Sorgligt med alla tomma butikslokaler, jag hoppas en del kan komma igen efter C. Köpmangatan i Örebro ekar det tomt i lokalerna.

  Det är däremot fint med de gamla skyltarna! Ormen på tandläkarens skylt, jag det finns säkert nån sadistisk tandläkare/sköterska som jobbar där! Jag kan inte skriva här vad min sambo kom hem och väste när han var hos sin gamla tandsköterska. Jag visste exakt på humöret varit där. Se där, ”väste” det är där ormen kommer in i bilden 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Har fått lära mig att Asklepiosstaven, är en symbol för läkekonsten, en stav omslingrad av en orm.
  Variationer av eskulapstaven används bl a av tandläkare (orm som ringlar uppför en tandnyckel, ett äldre tandläkarinstrument)

  Gillad av 1 person

  • Där kom en pedagogisk förklaring. Tack för den. 🙂 Min första spontantanke var att det rörde sig om en mask – innan min förnuftiga fru Solveig berättade att det var en orm.
   Orden äldre tandläkarinstrument får mig att drabbas en skvätt av dagmardrömmar.
   Jag är tacksam för utvecklingen och att jag träffat på ”mänskliga” och sympatiska tandläkare under rätt många år i sträck. Annars byter jag snabbt. Sådant var inte tänkbart i yngre ålder.

   Gillad av 1 person

  • Det där lät läbbigt. Tur det gick bra för dig. Jag har aldrig uppskattat ormar. 😦 De har väl inga på Nya Zeeland. Dit ville jag i många år åka. När min bästa tjejkompis bodde där borde jag passat på. Men hon blev kär på en busshållplats och därefter har det blivit flera nya adresser i USA där vi också varit varmt välkomna. Mannen byggde stora fina hus och flyttade runt. Jag har aldrig varit förtjust i att behöva åka många timmar för att nå ett mål med olika färdsätt. Sedan jag blev extra söt har det aldrig varit aktuellt. Allt planerade hade överskyggat det trevliga.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Det har du rätt i, ormar finns inte på Nya Zeeland. Vi har varit i Nya Zeeland några gånger. Vi tyckte ganska mycket om landet. Även om det är grannlandet, tar det nästan 7 timmar att ta sig där med flygplan. Sedan några dagar får vi resa till Nya Zeeland utan att det behövs tillstånd eller karantän, men vi tänker inte resa utomlands innan vi vaccinerades.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s