Viktigt att komma i tid

Som lokförarson hade jag den underbara möjligheten att kunna åka gratis tåg i nitton år. Undra hur många hundra resor som jag hann göra? Dessutom ingick vissa färjelinjer. Jag blev en baddare på att planera längre resor så tiderna passade bra ihop i pusslet. Grundregeln var att vara ute i god tid på perrongen. Ingen lokförare höll kvar tåget en endaste extraminut.

Otroligt att det fanns sex olika järnvägsbolag på Gotland innan storebror SJ tog över på ön. Stommen i godstrafiken var sockerbetor. Sedan kom bilismen och slog ut tågen på femtiotalet. Redan 1960 stängdes sista linjen och spåren revs upp.

1972 bildades Gotlandståget för att rädda sista tåget som fanns kvar. I etapper fram till 2015 har banan mellan Hesselby och Roma återuppbyggts (en fantastisk insats). Därmed är Gotlands Hesselby Jernväg den enda kvarvarande järnvägslinjen på Sveriges största ö.

Vi är duktiga på att se det ljusa i det mörka. Visst var det skönt att komma hit i god tid. Upptäcka att det inte kryllade av bilar och tågåksugna människor. Vi skulle få tag på biljetter och slippa trängas. Livet lekte. Antagligen skulle vi ta en bra bit över hundra foton.

Sanningen var att sju dagar för tidigt, var en rejält tilltagen tidsmarginal. 😉
Vi tog snabbt ett stickspår. Istället kunde vi njuta av att inte behöva vara rädda för att råka ut för en ”tackling” från ett gammalt lok. Vi varierade oss mellan att gå till vänster om spåret, mitt i en stund och till höger stundtals. Spännande att se vad som fanns runt hörnet. Fågelsång stod för ljudunderhållningen. Dessutom hade vi noterat att Jernvägskaféet var öppet. (Troligtvis var det den informationen som lurat min hjärna i förgranskningen).

Midsommarblomster
Lokstall

Här får det bli ett besök nästa gång.

Vågar du tro på mina tider? 😉
Söndagarna mellan 5 juni till 21 augusti, samt nationaldagen 6 juni avgår det tåg.
Onsdagar, torsdagar och lördagar mellan 29 juni till 20 augusti gör det likaså.

Gör gärna ett besök i denna mycket sevärda medeltidskyrka. (Dalhem) Tornets höjd är på drygt 50 meter. Glasmålningarna är Skandinaviens äldsta. Läs mer från vårt besök i den ståtliga kyrkan.
https://gotlanduppochner.com/2021/04/02/56-dalhem-kyrka/

13 tankar på “Viktigt att komma i tid

 1. Men är det lika tråkigt som ångloket på Österlen, tro? Minns för något år sedan, när vi åkte med B1 och B3. De tyckte att det tom var tråkigare än att gå i skolan😅😂
  Det är bra att vara ute i god tid, men ibland kan det bli för tidigt.

  Gilla

  • Vi har inte åkt ännu. Givetvis hoppas jag det blir en trevlig tur. Annars hade vi inte åkt och betalt. Sträckan och tiden är inte speciellt lång. Jag tänkte hoppa av vid två stationer och plåta och titta runt. Men jag gissar på att det äldsta loket fortfarande är på reparation. Tråkigare än skolan. Undra hur det ska tolkas? 😉 Jennifer var bara 16 månader när vi åkte där. Har för mig att det var lång sträcka med ”bara” tallar att se på. Minns inte hur mycket vi såg av Brösarps backar. Längtar nästan dit nu. Min underbara tandläkare öppnade ju praktik på orten.
   Antagligen blandade jag ihop info om fiket med tåget. Där finns kvar fler saker att se & göra så vi återkommer gärna den slingrande vägen, en bit från den större vägen. Jag tar ofta den vägen hem när vi varit på östra sidan.

   Gillad av 1 person

 2. Lokförare önskade nog många gossar att få bli. Kul att du har jobbat som det! Tänk så bra det var när vi hade tåg här på ön och när jag gick på läroverket åkte man rälsbuss från Klintehamn till Visby. Det var tider det!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Det var ett drömyrke bland pojkar när jag var liten.
   Inte jag. Min pappa. Så många av mina klasskamrater skulle säkert velat ha samma möjlighet som jag och några till hade. Tiden var en annan då. Nya biofilmer kom till min barndomsstad flera veckor efter premiären i de tre stora städerna. Mitt specialarbete på gymnasiet handlade om fotbollslaget Änglarna från Götet.
   Förstår att det var smidigt för dig. Såg du mer av kusten då? Gick spåret närmare än vägen?
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Det har sina fördelar att vara barn till vissa yrkesmän. 19 år gratis åkande på tåg. Grattis! Själv fick jag gå på bio gratis i 13 år 🙂 . Inte illa det heller. Tåg kunde jag inte åka på Åland överhuvudtaget. Jag visste inte ens att det fanns tåg på Gotland men så skönt att jag hade fel.
  Tittade in i Dalhems kyrka och blev väldigt imponerad över allt det vackra som målats på väggar och så denna glaskonst. Underbart. Vilken skatt!
  Funchal-hälsningar
  Karin

  Gilla

  • Måste erkänna att vi tog det för givet och retade oss på att det plötsligt tog helt slut. Lyx för dig. Jag hade en kompis som drog av biljetter så jag hade den fördelen på vissa filmer under några år.
   Den kyrkan är speciell. Läckert att den syns på långt håll. Då vet vi hur långt vi har kvar till Dalhem.
   Regniga Visbykramar.
   Ps. Tur jag har att göra med att planera inför kommande resor. Både på öjn och på fastlandet

   Gilla

 4. Jag tänkte också på ångtåget på Österlen. Har faktiskt aldrig hört något som varit så road av det, i alla fall inga barn 😉
  Att vara ute i god tid vill jag vara men att komma till en flygplats fyra och en halv timme innan avgång var ett par timmar för mycket kan jag säga.

  Kram

  Gilla

  • Barn nuförtiden är mer svårlockade. Ofta känns det som om de ska vara vuxna innan de börjar i ettan.
   Det kan bli mycket segt. Finns inte så mycket att slå ihjäl tid på. Vi bokade för några dagar sedan in hos på ”ditt nyårsaftonhotell”. Tror inte vi behöver varken ta flygbuss eller dyr taxi dit. 😉
   Kram

   Gilla

 5. Kul att de har börjat en sträcka med tåg ,-)
  Jag skulle tycka det var mysigt. Härligt att vara lokförarson., måste varit en lycka att få åka mycket tåg. Bra att Lok och annat bevaras.
  Vacker midsommarblomster.
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • De återbyggde den. Kul att det finns människor som vill ägna sig åt sådant istället för att bara ta bort.
   Vi turades om att köra bil i helgen. Härligt. Då kan den till höger njuta extra mycket av dikeskanterna. Nu tycker vi det är en stor lyx att de inte saltar på öjn. På vintern har vi lite andra åsikter. 😉
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s