Våren i närbild

Botaniska trädgården i Visby, även kallad ”Botan” är utnämnd, av oss, till en av Visbys vackraste och trevligaste platser. Återigen kommer vi att besöka ”Botan” en gång i månaden – den här gången med ett macro.

Ibland blir det inte som man planerat… I helgen blåste det rejält, så vårt besök i Botaniska trädgården fick flyttas fram. Bosses väderapp utlovade solsken hela tisdagseftermiddagen och det visade sig att den var pålitlig den här gången. Alltså lastade vi in kameran och stativet i bilen och tog en tur ner till parkeringen vid Kruttornet igår.
Vi kunde snabbt konstatera att det var krokusen som dominerade i Botan så här i slutet av mars. Får en känsla av siden när jag tittar på den första bilden.

Vi var inte helt ensamma och det kändes en aning pinsamt att ”ligga” på marken och leka ”mästerfotograf”.

Buskpionens knoppar har jag fotograferat förut med den gamla kameran. Nu kom jag betydligt närmare. Visst är det häftigt att bladen är rosa…

Ni som brukar titta in här med jämna mellanrum minns säkert att vi fotograferade fullt blommande rosor på julafton. Så här ser rosorna ut just nu. Det finns hopp om en ny säsong!

Iris – i läckra färgkombinationer.

Varken tulpan eller krokus – utan en vintergäck på nära håll.

Och vad heter denna? För inte är det väl en snödroppe? Eller?

Ormhasseln slingrar sig i krumbukter. Tyvärr så blåste det en hel del även igår så tanken på att fotografera dess hängen fick jag ge upp ganska snabbt.

Blåstjärna är väl ett namn som passar väl på denna lilla skönhet. Fast Scilla är förmodligen det namn vi använder mest.

I ärlighetens namn var jag ganska missnöjd med mina bilder. Trots att jag tog 60 stycken blev det inte många kvar efter min första granskning… Tror att jag hade lite för bråttom…
Men bortsett från en viss oskärpa här och där så hoppas jag att jag kunnat förmedla lite vårkänslor till er alla. Glad Påsk!

Text och foto: Solveig Lidén

26 tankar på “Våren i närbild

  • Härligt med vårblommor och vårkänslor. Med tanke på hur konstigt allt är i dessa pandemitider så är det helt underbart att för en stund bara få njuta av naturens skönhet.
   Glad Påsk till dig också!

   Gilla

 1. Lilla vita klockan kallas även klosterlilja (snöklocka). Fina bilder, du ska inte tycka att det är pinsamt att kravla runt och ta bilder. Det är sunt och jag tror alla som ser dig egentligen vill göra likadant! Lite oskärpa ger fina effekter tycker jag.

  Gillad av 1 person

  • Kärt barn har många namn! Tack! Har nog inte riktigt lagt märke till denna lilla skönhet förut (fast jag tror att jag fotograferat den tidigare också). Håller med om att oskärpan kan ge jättefina effekter. Fast jag vill gärna bestämma var den ska hamna… 🙂

   Gilla

 2. Vilka härliga bilder med vårkänsla! Det är inte så lätt som man tror att fotografera med ett makroobjektiv och jag brukar rata många bilder. Skärpan hamnar inte rätt eller så blir det ingen skärpa alls…

  Kram och Glad påsk!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Nej jag trodde nog inte att det skulle vara så svårt som det faktiskt är, men tänker att det förhoppningsvis blir lite lättare allteftersom då jag lärt mig av misstagen. Eller också inte…
   En skön Annandag Påsk önskar jag dig! Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Jag tycker du lyckades bra med bilderna – ja, de här du visar i alla fall 🙂
  Snöklockan,(klosterliljan) är en riktig skönhet! I klosterträdgården i Vadstena finns Sveriges största bestånd av dem … en fantastisk upplevelse att se!
  Haha … det här med att ligga på marken och fota är helt normalt – ja, enligt mig då 🙂
  Ha nu en fin och Glad påsk!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det är tur att det går snabbt att radera bilder. Blir besviken när jag tror att jag fått till en kanonbild – och så visar det sig att den är totalt oskarp… (Det händer ganska ofta om jag ska vara ärlig.) Nåja, all vår början bliver svår…
   Önskar dig en fin Annandag Påsk! Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

  • Tack! Ja våren är min favoritårstid och Botaniska trädgården min favoritplats här i Visby. Önskar dig en fin Annandag Påsk!

   Gilla

  • Tack! Du får tänka som så att du har det bästa kvar… snart ska väl kylan släppa taget även hos er och bytas ut mot lite vårvärme.
   Önskar dig en fin Annandag Påsk!

   Gilla

 4. Inget fel med att ligga på marken – det är så som mästerfotografarna gör 🙂. Jag har en bekant som är en prisbelönt fotograf. Hon ligger ofta på marken. Härligt att våren ha kommit till Gotland. Tack för dina fina bilder. Glad påsk till er. Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag har vanan inne att sitta mycket på golvet från mina lärarår. Tyckte om att ha eleverna i en ring på golvet. Men nu börjar mina knä att protestera när jag ska ner i marknivå… och det blir många smutsiga byxben efter mina fotostunder… Ja vi njuter av alla vårtecken som poppar upp allteftersom.
   Önskar dig en fin Annandag Påsk! Kram tillbaka!

   Gilla

 5. Men … jag tycker du lyckats jättebra med bilderna! Och visst förmedlar dom vååååår! Och att ligga på marken och ta bilder blir en vana. Folk tittar lite konstigt ibland men det får man koppla bort 🙂 Bild nummer tre, tycker du fått skärpan så fint … själva blomman lite diffus medan skärpan ligger i dess inre. Snöklocka har jag i rabatten (kallas ju även klosterlilja) men här blommar den inte förrän i maj. Däremot har jag varit Vadstena och tittat på de blommande klosterliljorna, en verklig upplevelse att se dom som ett vitt hav.
  Det där med skärpan är inte lätt och du ska veta hur många bilder jag kastar trots att jag fotograferat i många år. Men ett knep jag fick lära mig för många, många år sedan kör jag ofta med. När jag placerat mig och ser motivet och tycker det ser bra ut så backar jag ändå en meter … för det är lätt att placera sig lite för nära motivet då man vill ha en så detaljerad bild som möjligt. Men ofta blir då bara en liten del av blomman i skärpa och det är svårare att få skärpan på rätt ställe. Backar man då någon meter så blir det mycket lättare att ställa in skärpan. Ibland vill man ju vara riktigt nära förstås och då ska man ju naturligtvis vara det. Ett litet knep du kan testa med. Du kan ta några bilder nära och så backar du någon meter och tar några på samma motiv.

  Kram och en fortsatt fin påskhelg!

  Gillad av 1 person

  • Tack för snälla uppmuntrande ord! Och tack för dina tips och råd som du delar med dig av. Så mycket jag har att lära… men tur att det är roligt och utvecklande under tiden. Jag ska testa med att backa. Har mest krupit nära nu eftersom det känns som att det är det som är mest nytt. Testar både autofocus och manuellt på samma blomma för att kunna jämföra, vrider och vänder… och raderar massor av bilder eftersom jag upptäcker att de inte alls ser lika bra ut som jag trodde.
   Tur att jag är envis. Annars hade nog mitt macro legat ute på Blocket nu.
   Önskar dig en fin Annandag Påsk! Kram tillbaka!

   Gilla

 6. Stort tack för besöket! Och visst doftar det vår. Lång väg. Minns ännu det besöket vi gjorde här sommaren 2019. Kanske kan det bli ett nytt besök nu i sommar. Både på Gotland, Visby och i ”Botan”. Jag tycker du lyckats väldigt bra med bilderna. De du har med här. För egen del tränar jag med makro men tycker den stora systemkameran är tung att ha med mig. Och inte blir den lättare med makroobjektivet.Men jag får väl träna här hemma längs kajen. Såg att Anita gett dig tips så jag hänger på dem.
  Önskar dig och Solveig en fin påsk.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja man ska helst inte ge sig ut på några långa turer med ett macro. Min arm protesterar snabbt när jag bär iväg med mitt macro + stativ. Känns lite onödigt att hålla på och fälla ihop det så jag bär dem helst tillsammans. Du som bor så fint kan säkert hitta många motiv på hemmaplan. Jag väntar på att lite fler fjärilar ska dyka upp. Fast risken är väl att de är lika svårfångade som alla fåglar som jag försökt få bild på…
   Önskar dig en fin Annandag Påsk! Kram tillbaka!

   Gilla

 7. Vilken vårkänsla du förmedlar med alla vackra foton. Med macro kommer man växten så nära och får med alla små detaljer som annars är svåra att se. Tack för att vi får följa med och njuta av blomsterprakten.

  Glad Påsk till dig och Bosse 💛🐓🐣🌿

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja det är kul att upptäcka detaljer som man annars inte ser. Men, ack så svårt att få till det bra.
   Önskar dig en fin Annandag Påsk!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s