Tur att vi var ensamma…

Häromdagen hämtade vi paketet som innehöll vårt nyinköpta stativ. Sedan var det bara att skruva ihop det… trodde jag… Fast riktigt så enkelt var det ju förstås inte. Att det kan finnas så många skruvar på ett stativ! I fredags var det dags för invigning. Utflykten gick till Björkume naturreservat.

På lägsta nivån ligger stativets tre ben rakt ut från mitten och kameran befinner sig en bit ovanför marken. Det innebär förstås att fotografen, dvs jag, kryper ner i jämnhöjd med kameran och hoppas på att inte någon annan ska komma gående på samma stig och fundera över vem det är som kryper omkring i närheten av stigen, samtidigt som ett av stativbenen ligger rakt ut över stigen. För det är förstås så att de finaste blåsipporna råkar växa där det är som krångligast att komma åt.

Sedan är det bara att konstatera att mitt macro och jag inte alltid är överens om var skärpan ska hamna eller vad som ska komma i focus.

Jag har inte fuskat med färgen. Såhär läckert blå var just denna blåsippa. Annars fanns det många olika färgnyanser.

Fastnade för den här ljuvliga, rosa varianten.

Inte måste man vara perfekt för att komma med på bild.

Knoppar är det något speciellt med.

Och vad hände här då?

Nästan lite science fiction över denna knopp…

Imorgon ska vi besöka Botan. Då får jag hålla koll på var stativbenen hamnar så att jag inte lägger krokben för någon. I Björkume var det tur att vi var ensamma…

Text och bild: Solveig Lidén

32 tankar på “Tur att vi var ensamma…

 1. Tack för fina bilder. Emellanåt kan det vara riktigt trevligt att kolla in fotograferna när de är mitt oppe i fotograferandet. Varit ofta med likasinnade i naturen och ofta fått fina bilder av kompisarna.

  Gillad av 2 personer

  • Tack! Om jag sett mig själv krypandes med ett trebent stativ som vinglade lite hit och dit så hade jag nog funderat över vad det var för en speciell person… Kanske tur att jag inte kan se själv hur det ser ut…

   Gilla

 2. Ett stativ är bra att ha, jag använder det nästan varje gång jag är på fototur. I början var det lite krångligt men nu kan jag liksom inte vara utan det. Macro är är en stunds inlärning på för att få skärpan där man vill men övning ger färdighet och jag gillar bilderna du visar.

  Gillad av 3 personer

  • Tack! Jag tror att jag behöver mycket övning innan jag kommer att bli nöjd. Fast det är kul ändå! Stativet som vi köpt är onödigt högt för att fotografera vårblommor. Så nu har vi beställt ett lågt stativ. Tror att det blir lättare när jag inte behöver hålla ordning på de långa stativbenen som ligger rakt ut…

   Gilla

  • Tack! Håller med dig! Blåsippor är underbara! Här på Gotland finns de i mängder, vilket gör dem ännu mer fantastiska. Framförallt älskar jag att de finns i så många olika färgnyanser. Var och en vacker på sitt sätt!

   Gilla

  • Kul att jag kan dela med mig av något som vi har gott om här på Gotland. Tror att blåsipporna är ännu finare nu till påsk eftersom det har varit lite varmare den här veckan. Så vem vet, det kanske kommer fler bilder så småningom.

   Gillad av 1 person

 3. Det där med att kravla omkring på marknivå för att ta bilder, det känner jag igen. Ibland får man bete sig som en riktig akrobat för att få till det, och jag kan tänka mig att det ser roligt ut 😉

  Funderar på att skaffa en ”Gorillapod” att ha med ut på sjön, men velar med om jag ska köpa en till mobilen eller systemkameran … eller till båda. Med en sådan slipper jag hitta naturstativ, som stenar och annat.

  Fina bilder, Bosse 🙂
  Längtar efter att själv få se blåsippor, men än så länge har jag varken sett dem eller tussilago. Har inte kommit till markerna där de växer.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tur att man inte ser sig själv… Vi tittade på lägre stativ och skickade efter ett, men det blev ingen gorillapod utan ett med raka ben. Tänker att stativet som vi köpte först kommer att komma till användning längre fram i sommar när vi ska fotografera sådant som är lite högre. Till de låga vårblommorna kommer det låga stativet att vara mer i lagom höjd. Mer träning och mycket tålamod krävs innan jag kommer att vara nöjd.
   Kram tillbaka från Solveig

   Gillad av 1 person

   • Sorry Solveig, att jag missade att det var du som gjorde inlägget. Nu fick Bosse äran för dina fina bilder. Tror att jag har missat det förut tidigare, så här är en blunder jag tycks göra om då och då 😉

    Oavsett vad man har för stativ kan det vara bra att ha ibland. Vanligt stativ har jag, men det blir lite klumpigt och svårt att rigga ute på öarna. Därför tänkte jag att en gorillapod kunde passa, och så kan man använda stenar och klippor som höjdjustering istället. Lättare också att bära med sig när man kravlar omkring bland sten och skrevor 😉
    Fick tipset av en arbetskollega, att man kan hänga kameran i remmen över trädgrenar (om det är det enda man har). Han hade gjort det många gånger, och låtit objektivet vila i remöglan (om du förstår hur jag menar.
    Alla sätt är bra, utom de dåliga 😉
    Kramis och Glad Påsk, Solveig ❤

    Gillad av 1 person

   • Ingen fara! Vi delar allt 🙂 Även ”äran” för bilderna, eftersom vi turas om ibland att fotografera. Macroobjektivet är mitt eftersom jag fick det i födelsedagspresent (så hittills är det bara jag som använt det). Det är tungt och lite klumpigt i sig tycker jag och med ett stativ till blir det ännu mer att bära på. Ska testa din kollegas tips någon gång. Har insett att kameran behöver något att luta sig emot.
    Glad Påsk till dig också!

    Gilla

 4. Log igenkännande när du beskrev hur du kröp omkring och att det var tur att ni var ensamma. Där jag brukar fotografera blåsippor är det många som är ute och promenerar och jag ligger alltid raklång på marken och du skulle bara veta hur många gånger det kommit folk och frågat om jag mår bra. Så skogsflanörer är mycket omtänksamma människor har jag upptäckt.
  Så roligt att prova nya stativet. Förstår att det är lite ovant i början men så är det ju med det mesta. Och blåsippor är inte det lättaste att starta med. Men visst är det spännande, man blir lite som barn på nytt. Och det gör inget att inte skärpan alltid hamnar där du tänkt det, det kan bli spännande bilder ändå. Jag tycker mycket om dina bilder, härliga färger och den röda knoppen är så fin. Blev speciellt förtjust i dina tre nedersta bilder. Den med ”Alien-knoppen” är så fin. Knoppen liksom kollar in den utslagna blomman och ser ut att tänka …”så där kommer jag snart att se ut”.
  Hoppas ni får en trevlig dag på Botan. Och håll koll på stativbenen 🙂

  Kram Anita

  Gillad av 2 personer

  • Oj då, vilken tur att det finns människor som bryr sig och vad skönt att du glatt kan titta upp och säga ”Jag mår fint!” (Är det inte så Mowgli svarar i Djungelboken?) Tack för din uppmuntran och din härliga reflektion över bilderna. Jag är säker på att det är precis så knoppen tänker, fast den ser ut som en Alien. Det är svårt att tro att den också kommer att förvandlas till en vacker blåsippa. Ungefär som ”Den fula ankungen” fast i blåsippornas värld.
   Håller med dig om att det är lite spännande med skärpan, men känner också att jag vill veta ungefär var den hamnar. Som det är nu ser bilderna bättre ut när jag zoomar in, än vad de blir när jag tryckt. Det gillar jag inte! Det var visst det där med att läsa instruktioner och lära sig från början…
   Kram Solveig

   Gilla

  • Då har du nog mer omtänksamma människor där du bor, Anita. På mig stirrar de bara med konstig blick, och jag kan nästan se vad de tänker …
   Eller … så är det helt uppenbart vad jag håller på med, så jag ska inte racka ner på mina medmänniskor för mycket 😉
   Man är ju inte direkt ensam om att fotografera numera ❤
   Kramis

   Gillad av 1 person

  • Tack! Hoppas att du snart orkar ge dig ut på blåsippspromenad. Annars får du be Rolle att plantera in några blåsippor bland alla de andra fina blommorna i din trädgård.
   Kram tillbaka från Solveig

   Gilla

 5. Väldigt vackra bilder! Och fint att ha med stativet! Blir ju en så speciell upplevelse att komma nära dessa skönheter. Tycker du verkligen lyckats så bra med bilderna. Om jag orkade skulle jag också ta med det men på mina långa promenader så låter det sig inte göras. (Har tyvärr, i detta fall, ingen bil som kan ta det med. )
  Här i Stockholmstrakten har jag ännu inte sett till några så jag njuter av dina.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Tack Ditte! Tycker du är fantastisk som orkar med så långa promenader. Jag ska försöka komma igång med mitt promenerande, men hittills har jag alltid kommit på bra orsaker till att inte komma iväg. Bättring utlovas!
   Ja, stativet är jobbigt att bära på. De få gånger vi hunnit med att vara ute med det har bilen stått ganska nära. Ändå har jag, nog, hunnit gnälla lite över att det varit jobbigt att bära på det. Inväntar det lilla låga stativet som vi skickat efter. Det såg lätt ut.
   Kram tillbaka!

   Gilla

   • Jag gnetar på och vill ju inte bli sittandes och inte kunna gå. Så bra med ett litet stativ. Vore kanske något för mig. Så roligt att följa med er😀

    Gilla

 6. Stativ är ett bra komplement. Jag har ett stående i en garderob och där gör det ingen nytta. Men det passar till filmkameran som jag har och den använder jag aldrig nu för tiden. Tänk att det är så mycket som blir omodernt och gammalt, tekniken går framåt.
  Tack för alla fina foton du visar.
  Kram till er båda.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ibland känns det som att tekniken rusar iväg lite för fort. Så mycket som händer bara under ett år. Lite skrämmande är det med allt som slängs… bara för att det blivit fel modell.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 7. Haha, kan riktigt se dig när du ligger på marken för att föreviga den ursköna blåsippan. Och varför kan jag det?? Jo, för att så ser det ut när maken och jag är ute i naturen och fotograferar. Då befinner vi oss båda i samma position 🙂
  Ljuvligt vackra bilder! Och visst är det så… att man behöver inte vara perfekt för att få vara med på bild. Ligger mycket i det… Ha det gott!
  Stor Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Tur att man inte ser sig själv, Fast Bosse passar förstås på att ta kort på mig (och eftersom jag är helt koncentrerad på det som syns i kameran märker jag det inte ens). Har sett dina fantastiska bilder! Du är verkligen ett proffs! Jag är bara en glad amatör, som förhoppningsvis kan lära mig av mina misstag och bli lite bättre allteftersom. Roligast är de bilder som blir bra, fast jag inte trodde det när jag ”knäppte”.
   Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 8. Ljuvliga foton Bosse! Jag har lyckats få ett stativ av en snäll granne, men har använt det kanske en gång här hemma!! Tänker ofta på att jag ska ta med mig det ut i naturen, så att det ser så där proffsigt ut när jag fotar! 🙂
  Att ta med det just vid fotografering av blommor och dylikt är ju rätt tillfällen! Det blir ju bra Bosse! 🙂
  Kram Nilla

  Gillad av 1 person

  • Tack! Den här gången gick Bosse runt med den andra kameran, medans det var jag som kröp omkring på marken och försökte hitta rätt vinklar. Du får ta fram ditt stativ nästa gång du ska ut och fota. Det är sådär lagom krångligt, men jag har insett att det har sina fördelar att använda det.
   Kram från Solveig

   Gilla

  • Tack! Visst är det så. Lite lagom krångligt, men bra att ha! Kameran i sig med macro är för tung att hålla på egen hand, så det känns stabilt och bra att sätta fast den på stativet.
   Glad Påsk till dig också!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s