Hejdå Macken

I tre blogginlägg på raken tänkte jag visa upp skyltar, som dyker upp utanför bilrutorna under tiden som vi åker omkring på Gotland, på olika äventyr. Har jag makten över ratten kan jag inte låta bli att stanna, när jag ser ett sådant här nostalgiskt barndomsminne. ”Tankarna” vandrar vidare till min barndomsstad. Där mackarna låg tätt på den stora genomfartsleden, Laholmsvägen.

De allra första bilarna dök upp i Sverige i slutet av 1800-talet. Antalet bilar i vårt land flög inte direkt i höjden. Endast 662 bilar var registrerade 1907. ”Benzin” köptes på apotek och inne i kemikalieaffärer.

På sextiotalet slog självbetjäningen igenom. Då gjordes även experiment med automatstationer. De blev ingen stor succé.

Caltex-skyltar dök upp runt om i Sverige 1947. Undra när första Caltex logotypen syntes på Gotland? Tjugo år senare, 1967, läste vi istället Texaco. Själv älskade jag min pappas ”amerikanska” uttal och höll fast i det under flera år. Texaco blev den mack som låg närmast mitt barndomshem. Där köpte jag glass & godis och fyllde på luft så min cykel blev ännu snabbare.

Just nu har jag suttit här några nostalgiminuter för att med hjälp av mitt minne försöka komma ihåg vilka mackar, klassiska bensinbolag, som fanns innan jag blev tonåring och de bytte namn på skyltarna med jämna mellanrum. Nynäs, OK, Shell, Esso, Gulf, Koppartrans, nämnda Caltex och givetvis BP som var mina initialer fram till hösten 1990. Esso var min stora favorit under några nyckelringsår. Vilken ”mack” var din personliga favorit? Har jag glömt någon?

Fotnot:
Denna bevarade Caltex-mack ligger på vägen mot Fårösund, en liten bit innan Bro (har jag för mig). Just nu sjunger Louis Armstrong sin klassiker ”What a wonderful world”, på spelaren. En låt som jag förknippar med vårt bröllop. ❤ Ute skiner solen på Gotland och jag längtar direkt efter en roadtrip. Först behöver vi kanske fylla på soppa. Vilken mack ska vi välja? Det är okej med OK. 😉

22 tankar på “Hejdå Macken

 1. Nostalgi med dessa mackar. Vi har en Caltex mack strax utanför Rottne och de
  Är finns även en gammal bilverkstad. Ibland är det öppet för visning på sommaren.
  Kramar från oss

  Gilla

 2. Åh vilken härlig läsning och underbara bilder. Vilken nostalgitripp! Jag har nog aldrig sett eller hört talas om just Caltex men Texaco och BP är nog det jag kommer på just nu.
  Stort tack för härligt inlägg!!

  Gilla

 3. BP – on the move… Där jobbade jag natt när jag var runt 20. På den tiden kallades jag Nattmackan just för att jag jobbade natt på macken. En stamkund (raggare) trodde det var för att jag såg mumsig ut! På den tiden klassades det som nån typ av komplimang 🙂

  Jag hade massa grejer det stod BP på, kepsar, badbollar, nyckelringar mm. Allt detta försvann i en flytt till min sambos stora sorg, han var inte med i bilden då. Han har ett nostalgigarage med bensinpump, plåtskyltar mm och där får endast de fina bilarna bo. En del saker ska man inte berätta!

  Gilla

  • Det var ett häftigt smeknamn. Eller inte. Tänk om han börjat tugga på dig? 😉
   Jag förstår att han blev besviken. Hoppas du var lite viktigare än sakerna han hoppades skulle få följa med i flytten. 😀 Kanske läge för din sambo att öppna ett museum. Göran Karlsson som startade GeKås hade sitt kontor (efter han sålt sitt företag) nedanför vår bostad. Bredvid hade han i andra lokaler även jättefina bilar och tillbehör, som han visade upp då och då för allmänheten. Jag har för mig att det var noll kronor i entré.

   Gilla

   • Åh fy satan! Bli tuggad på av en raggare, ja, av vem som helst. Så har jag inte riktigt tänkt

    Gilla

 4. Jag hade väl ingen direkt favorit men jag tror att Gulf var vanligast i vår kommun. Sedan blev ”Finamacken” ett populärt tillhåll där många samlades. Den är numera riven och i dag byggs det bostadsrätter där…

  Kram

  Gilla

 5. Vad roligt! Och Caltex och deras mackar minns jag så väl från förr. Tänk att de finns bevarade på Gotland och att du kunde dokumentera dem. Väldigt intressant att du berättade lite även om deras historia.
  kram

  Gilla

 6. Mobilmacken med den röda bevingade hästen var min favorit när jag var barn – hästtokig som jag var – och den macken där farfar alltid lämnade sin bil på rundsmörjning och även tankade 🙂
  Kram

  Gilla

 7. Vilken nostalgi. En nyckelring med Caltex fick jag av min pappa när jag var liten. Var så stolt över den. Annars låg BP-macken på gångavstånd från vårt lilla radhus. När jag köpte min lilla röda bubbla så åkte jag ner dit och tankade för ”en 10:a” … det var tider det. Tyckte det var tråkigt när Caltex blev Texaco. När jag hör Texaco börjar jag direkt att nynna på Evert Taubes ”Balladen om Gustav Blom från Borås” och textraden … ”där träffa jag i dockan, på Texacos kontor …”
  Och så snabb du var att lägga ut nästa inlägg … får ila vidare till Esso … måste bara tanka först 🙂

  Onsdagskramar från fastlandet

  Gilla

  • Självklart var du stolt. Jag hade också nyckelringar från de mackar som låg i min barndomsstad.
   Alla i din stad kände säkert igen den tuffa röda bubblan. För vissa var det kanske mest chauffören som de drogs till. 🙂 En tia-sedel fick vi mycket för på den tiden.
   Jag uppskattade heller inte när de bytte namn på sådant jag gillade. i alla fall inte första åren.
   Den visan har jag nog inte hört.
   Det är viktigt att tanka då och då så inte bränslet tar slut.
   Kvällskramar

   Gilla

 8. Caltex, barndomsminnen.
  Min mamma tankade och servade alltid bilen på en Caltexmack inte långt från där vi bodde.
  Har aldrig fundera över var man köpte bensin innan det fanns mackar, intressant, nu vet jag.

  Gilla

 9. Pingback: Kan inte låta bli | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s