Tiger i Tanken

Dotterbolaget Svenska Esso grundades 1934 och fick varumärket Esso fem år senare. Den klassiska sloganen som jag har som bloggrubrik hade fler varianter genom åren. Här har du tre exempel. ”SLÄPP LÖS TIGERN”, ”MORRHÅR I FÖRGASAREN” och ”IN MED EN TIGER I TANKEN”.
Det hände att bensinpriserna ändrades flera gånger om dagen. Vilken motion personalen fick när de skulle upp och klättra på stegar och skifta utbytbara siffror.
Under oljekrisen 1972-73 nådde bensinpriset skamgränsen en krona litern. Jag minns det upprörda snacket, när taket en krona nåddes. Den vita vätskan mjölk kostade under samma period 1,50 kr som en jämförelse.
Sveriges kändaste bensinstationsägare för Esso måste varit Ragnar Skanåker, som hade sin mack i Munka Ljungby. Tänk att han deltog i sju OS.

I Burgsvik på södra Gotland togs bilden. Inte långt ifrån ”Grå Gåsen” där deltagarna i ”Så mycket bättre” håller till.

För oss Esso-älskare var det surt när norska Statoil visade upp musklerna och köpte upp Svenska Esso våren 1985. Om två dagar är det 36 år sedan affären klubbades igenom. Fem år senare var det Nynäs tur och strax efter även klassiska BP. Men samlare håller igång nostalgin. ❤

17 tankar på “Tiger i Tanken

 1. Esso är också nostalgi, minns Roland och Doris (lika rejält som det låter) som hade bensinmack och liten matbutik mitt i ingenstans när jag var liten. Doris bjöd alltid på en klubba.

  Gilla

  • Jag var med och skrev om några figurer som vi döpte till Boris & Doris.
   Bjöd hon på en klubba hittade säkert alla godissugna dit. Nu blev jag nostalgisk åt det hållet och tänkte på alla sorters klubbor jag hade i munnen och genast hör jag min mammas förmaning om att jag ska hålla i pinnen. Lydde jag? Jag trodde som alltid att jag var odödlig. Skyddsänglarna hade att göra. ❤

   Gilla

 2. Den enda slogan jag kommer ihåg är ”In med en tiger i tanken”. Det är väldigt roligt att de gamla mackarna bevarats på Gotland. Vet inte att det finns några sparade häromkring. Och nu fick jag lära mig något … att Ragnar Skanåker var mackägare. Själv minns jag honom bara från OS där han var helt suverän. Nu ser jag fram mot det tredje mackinlägget. Kanske ett inlägg att äta till frukost”mack”an … 😉

  Kram Anita

  Gilla

  • Undra om vi kommer att stöta på fler ute på landet någonstans. Hoppas det.
   Jag brukade tänka på RS när vi åkte förbi orten då och då.
   Vem vet. Mackan och Macken kanske gifter sig med varandra imorgon bitti.
   Kram, BP (De två bokstäverna har jag skrivit under många papper med förr)

   Gilla

 3. Jag minns inte just slogans och prisbilder, mer än möjligen prisjämförelsen mellan bensin och mjölk, men ESSO väcker absolut ändå minnen och faktiskt lite känslor. Det var annorlunda då, när man väntade i baksätet medan pappa stannade till vid macken, gick ut för att snacka lite med personalen medan de tankade bilen och tvättade vindrutan. Så var det då. 🙂

  Gilla

  • Vad bra att jag lyckades väcka lite känslor med ESSO. Det var en helt annan tid. Jag har själv sommarjobbat på en mack. En av pumparna var för de som inte kunde/ville tanka själv. Då tvättade jag av vindrutan om det behövdes. Någon gång fyllde jag på luft i däcken.

   Gilla

 4. Esso, ja vilka minnen som förknippas med det ordet.
  Nu har ju så många av bensinmackarna bytt namn, eller vad de gör, snart vet jag inte vad. Jag brukar ofta undra, ”Vad hette dom förr”? Det ändras ideligen.
  Priserna, det ska vi bara inte tala om. Men jag visste inte att de ändrade priserna flera gånger om dagen förr.
  Var rädd om dig.
  Kram!

  Gilla

  • Jag hänger heller inte med snart när det gäller nya namn och var de ligger. Vi tankar fortfarande på OKQ8 som vi gjort väldigt länge.
   Förra året gick faktiskt priserna ner här. Kanske enda fördelen med C.
   Jag hade hoppas på två stick under våren. Det tycks jag få glömma.
   Tack. Du också.
   Kram

   Gilla

 5. Vi har fortfarande Essomackar i UK, om jag inte minns fel eller blandar ihop. Kanske det är på Irland.
  En tiger i tanken, den slogan minns jag.
  Minns också Ragnar ”Skannacker” som han kallades, tror att det även sas så i TV. Var han inte okänd även i Sverige när han var skytte första gången i OS? Eller har jag fel?
  Nynas ser man ofta på tankbilar i UK.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Du har väl inte tagit en slurk benzin? 🙂 Ska inte vara bra för minnet. 😉
   Vet inte. Minns bara när jag som grabb såg hur han vann finalen i OS. Tror han bar fanan vid något OS. Vi körde genom Munka Ljungby många gånger när vi bodde ”i krokarna”.
   Detsamma till dig.

   Gilla

 6. Esso brukade ja tanka på och även BP och då kostade bensinen 63 öre litern. Brukade tanka för en tia 🤣 det får man inte en liter för idag.
  Kramar från oss

  Gilla

 7. Esso ja! Vem minns inte ”En tiger i tanken”! På något vis var mackarna roligare, mysigare och personligare förr! Bensinpriset med för den delen 😉

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s