Follingbo kalkbrott

Den här gången handlar det om ett före detta aktivt kalkbrott. Om du tycker det är alldeles för trångt på badplatserna i Visby skulle du kunna prova ett bad i Follingbo kalkbrott. Ta i så fall väg 143 mot Roma. Sväng vänster mot Svaidestugan. Kör in på tredje grusvägen till höger. När vi var där var bommen öppen.

Det går att hoppa ner i vattnet från kalkbrottets kanter, men det är även möjligt att vada i.

Maxdjupet ligger på 10 meter. Vilket är djupt för kalkbrott. Jag läste på en sajt av vattentemperaturen 19 grader, i mitten av augusti. 20 grader brukar vara min smärtgräns. 😉

Det bör tilläggas att det är en plats som går utmärkt att bada i. Däremot bör man vara en person med ”rätt” utrustning och stor erfarenhet för att dyka ner mot botten. Sikten ska vara rejält usel nära väggar eller botten. Orsaken är att där finns ett tjockt lager av sörja överallt och framför allt en massa skrot.

En halvö som gjord för att cykla ut till och njuta en stund.

Det finns en hel de kräftor i vattnet. Några har sett fiskar. En person berättar om en snok. Själva tyckte vi att det räckte så bra med att promenera och snoka försiktigt runt kalkbrottet. Spännande att tänka på historiens vingslag. Tänk vad arbetarna slet här.

29 tankar på “Follingbo kalkbrott

 1. Ja, jag kan verkligen tänka mig att det var många som fick slita tungt där. Kroppar som slets ut i förtid… Klart att ni ska testa att bada där vid tillfälle. Lite som Dalby stenbrott som blivit en mycket populär badplats, främst bland ungdomar. Det missade ni väl inte under era år i Skåne 😉

  Kram

  Gilla

  • Vilodagen och semestern var oaser. Egentligen är det inte så länge sedan de höll på därnere. Usch! Jag inser att jag är urgammal. Ungefär som göken. 😉

   En öm punkt till. Av en slump hade en kvinna en utställning på Olav Viktors, när vi var där och fikade, som jag gillade och tog med i andra bloggen. Temat var mulliga damer. Fortfarande ser jag att just det inlägget har besökare då och då. Målet var att besöka skaparen på hemmaplan; köpa något häftigt, göra ett bloggreportage. Under samma tur se stenbrottet och den vita kyrkan.
   Den våren och sommaren var extra intensiv. Förstår fortfarande inte hur vi orkade med ”allt” i värmen. Våra nöjestripper blev färre och färre. Det var nästan så jag upplevde det som en utflykt att åka till återvinningen eller skänka saker & böcker. Skönt att komma hemifrån någon timme. Vi får väl ta en vända till i Skåne. Måste bli hundra år, minst. 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Nej, men det är inte så länge sedan. Husses farmor växte upp i ett statarhem och den tillvaron var inte alltid en dans på rosor. I vissa lägen har vi det oförskämt bra numera. Aj då, så ni har inte sett kyrkan heller… Det är ju Sveriges äldsta byggnad och Nordens äldsta bevarade stenkyrka. Jag var där redan under grundskolan och på lärarutbildningen fick vi guida i kyrkan. Den är i alla fall värd ett besök om ni har vägarna förbi 😉

    Kram

    Gilla

 2. 19 grader i augusti, ja då är enda alternativet att ta sig i att hoppa! Tror du inte att det finns nåt litet odjur också!?
  På den lilla halvön skulle jag vilja sitta och fundera en stund.

  Gilla

  • Hade det inte varit för att ett av huvudskälet för denna blogg är att vara positiv och visa på alla möjligheter som finns på Gotland och Fårö, skulle jag berätta om odjuret som jag såg svansen på under besöket. Litet skulle jag inte beskriva det som. Måste varit betydligt högre än 25 meter. Försiktigt smög jag iväg segnälkab.

   Det såg lockande ut. Nästa helg hoppas det går att sitta ute och fika och samtidigt inte frysa. Blåsippor står överst på önskelistan. Likaså under ”påskveckorna”. Kanske går det kombinera med vitsippor. Men de har en ful ovana att ta över makten eller marken. 🙂 Nu ska jag ta farväl av mina skidskyttevänner för denna säsongen. Hoppas de inte blåser bort i Östersund.

   Gilla

 3. Vilken härlig plats och mysigt att ta sig ett dopp vid lämplig temperatur. Hoppas ni får njuta av ett bad på den här platsen med sin spännande historia. Kan också räcka med att promenera i omgivningarna om badtemperaturen inte känns inbjudande. Härligt inlägg och fina bilder.

  Ha det så gott och kramen ❤️

  Gilla

  • Jag tror jag föredrar havet. Det finns platser vi inte besökt ännu som jag har stora förhoppningar på när det gäller det ”badliga”. 🙂
   Jag försökte flera gånger skicka iväg en kommentar efter ditt sista inlägg. De vägrar skicka iväg mina ord.
   Tack ska du ha.
   Kram ❤

   Gilla

 4. Tänk att kalkbrott kan vara så vackra. Vackert är det när vattnet går i både grönt, turkost och blått. Men bada … nja, jag är nämligen en badkruka. Och dyka, hu, undrar vad man skulle hitta där på botten. Kanske det skulle kunna vara intrigen till en kriminalroman … Tänker fortfarande på den fyndiga rubriken till ditt förra inlägg …”Platsen för brottet” …
  Mulet här just nu men jag väntar på utlovad vårvärme som ska ösa över oss imorgon. Jag anar att den även kommer att invadera ön.
  Ha nu en fin inledning på veckan!

  Kram Anita

  Gilla

  • Vi tänkte avsätta två tidiga mornar till att besöka två ännu häftigare kalkbrott.
   Undra vem som vinner av dig och mig, som den STÖRSTA BADKRUKAN. 🙂

   Varför inte. Det kunde varit en smart prolog. Miljöer saknas definitivt inte här. (Ett av flera hemliga skäl till jag ville bo här som fast invånare.) Heller ingen brist på fantasi eller idéer. Just nu när det börjar våras, funderar jag inte på att ta bloggpaus ”tolv månader”. Men förutsättningar kan snabbt förändra sig. Inget vet vi om det som så högtidligt kallas framtid. Bara våran ”skyldighet” att försöka göra den så bra som möjligt.
   Min app har börjat kallna. I helgen stod det 10-12 grader under kommande veckan. Nu är det nere i 8. Hoppas i alla fall att den syftar på plusgrader. 🙂
   Tack ska du ha.
   Bamsekram

   Gilla

 5. Dit cyklade livskamraten med kamrater på vintern och åkte skridskor. Han har berättat att när han cyklade hem så frös han så förskräckligt. På Gotland säger man att det ”naglar” i fötter och händer, när man fryser så det gör ont eller det är ju när man håller på att tina upp. Jag badade i ett grustag som barn och där var det gott om ormar – inte trevligt.

  Gilla

  • Nu bjuder du på så där härliga minnen igen. 🙂 Men det sistnämnda lät läbbigt. Jag gissar på att du är extra skärpt när du ser ett grustag. Vissa saker glöms aldrig.

   Tänk att det gick att åka skridskor där. ”Naglar” hade vi aldrig hört talas om. Det är jobbigt när det spränger i fingrarna. Minns min sista vinter som brevbärare. Jag la mina händer på tining, på elementet i nästan varje trappa, under den värsta turen. Bestämde mig för att äntligen börja på högskolan/universitetet. Inte en enda vinter till. Jag höll mitt eget beslut.

   Gilla

   • Hej Bosse, datan ville inte som jag det ska vara att det nyglar när det spränger i fingrar och tår. Det var ett nytt ord för datan och för dig.

    Gilla

   • Min mobil vill sällan som jag vill. Ibland kan det bli riktigt pinsamt när jag skickar iväg något till någon jag inte alls känner. Den ändrar min stavning och jag hinner inte uppfatta det.
    Nyglar. Inget annat. Det blir rött under ordet. Min dator kan heller inte prata Gotlandsspråket. 🙂

    Gilla

 6. Vacker plats men jag badar sällan, eller egentligen aldrig under en vattentemperatur på typ +27 😉 Kan kanske offra mig någon gång men helst inte. Skulle däremot gärna sitta där ändå och lyssna på en bra bok och dricka en god kopp kaffe.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s