55a. Sankta Maria domkyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Enda kyrkan som vi inte behöver ta bilen till. Istället parkerade vi cyklarna på Kyrkberget. Med tanke på antalet bilder och sevärdheter fick det bli två inlägg. Vi börjar med exteriören.

De tre häftiga karaktäristiska tornhuvarna sattes på efter en brand på 1740-talet.

Vilken härlig utsikt det alltid är från övre Kyrktrappan. Blicken sveper över havet, arkitekturen innanför muren och landar på medeltidskyrkan som under medeltiden kallades för ”Vår kära frus kyrka”.

Ursprungligen byggdes kyrkan för alla de tyska köpmän som hade bosatt sig i Visby. Pengarna samlades in via avgifter som köpmän fick betala när de kom till staden.

Runt 1175 påbörjades byggandet och den första kyrkan stod klar i slutet av århundradet. Endast vissa delar av denna äldsta kyrka finns kvar. Istället började de bygga om den treskeppiga basilikan till en hallkyrka. Det fanns tydligen gott om klirr i kassan.

Maria, Josef och Jesubarnet.

Den 27 juli 2025 kommer det säkert att firas. För då är det exakt 800 år sedan som biskop Bengt från Linköping invigde det stora nya koret, som fortfarande är bevarat.
Efter reformationen utsågs kyrkan till stadens enda församlingskyrka. 1572 upphöjdes S:ta Maria till domkyrka, när Visby blev ett eget stift. Allt hände under tiden som de andra kyrkorna förföll och slutligen förvandlades till ruiner.

Här ser du en av fem vattenkastare. Tre av dem är original. Deras uppgift är att skydda fasaden mot regn och hålla borta onda makter.

Det var mycket att smälta bara under stunden utanför domkyrkan. En bra stund satt jag på en bänk och studerade detaljer. När vi kom hem fördjupade jag mig i texter. Insåg att tyskarna hade mycket affärsverksamhet i kyrkan, med lager och en speciell kista som hette S:t Peters kista. I kistan förvarades pengar och värdehandlingar, som köpmännen förde med sig tillbaka från sina affärsuppdrag i Novgorod. Här kommer det mest spännande: Det fanns endast fyra nycklar. De ägdes av representanter från städerna Visby, Lubeck, Soest och Dortmund. Den gyllene regeln var att kvartetten alltid skulle närvara samtidigt när kistan öppnades. Fyrtio nyfikna och giriga fingrar runt en hemlig kista. Tänk om en av ägarna till dem plötsligt…

Riddarport med utsikt mot Norra Kyrkogatan.

Sedan 1960 finns i kyrkans sydöstra torn ett klockspel, som omfattar 45 klockor.

Är du sugen på att följa med in? Nästa inlägg handlar enbart om interiör. Välkommen på återbesök till gotlanduppochner. En av våra kategorier handlar om medeltida kyrkor. Övriga femtio kategorier om helt andra saker. Undra vilken/vilka som är din/dina favoriter. Just nu längtar jag extra mycket efter vår, värme och blåsippor. När det gäller det sistnämna är jag nyfiken på fem nya ställen, där ”blåsakerna” ska förekomma rikligt och det dessutom är vackert omkring. Tänk vad viktigt det är att försöka se ett ljus i Coronatunneln. Vi får inte ge upp hoppet. Till dess får vi vara tacksamma för allt jobb de som jobbar på t.ex. sjukhus gör varje dygn. Så försöker jag se det när min personliga tunnel är som mörkast. ❤

Tänkvärda ord:
”Så olycklig man kunde vara då!
Ack, det var en lycklig tid.”
Sophie Arnould

26 tankar på “55a. Sankta Maria domkyrka

 1. Vilken vacker och pampig kyrka som ligger fantastiskt fint! Självklart är jag mycket intresserad av att följa med in och se hur det ser ut där.

  Kram och god helg!

  Gilla

  • Det var ännu svårare att välja ut vilka foton som skulle vara med på ”tvåan”.
   Tack ska du ha. Här har det gått från grått och regn till solsken. Vi hann med en cykeltur innan mitt jobb som skidskytte/skidtittare började. Bara ett lopp kvar innan pausen och mellofinalen.

   Gillad av 1 person

 2. Ja självklart vill jag hänga på in! Porten står inbjudande öppen.

  På våren ligger mitt hus i ett hav av blåsippor, fantastiskt fint! Det längtar jag också efter, våren är härligaste tiden.

  När det är mörkt i min personliga coronatunnel så försöker jag tänka på att det blir ljusare och ljusare på kvällarna. Funkade inte alls i början på november… Kraven man har blir lägre och lägre, min brorsdotter och jag sa häromdagen – Tänk när vi törs ta en kopp kaffe INOMHUS! Nu är det utomhus som gäller, hennes yngsta pojk har jobbigt med andningen normalt så vore inget bra om han blev sjuk.

  Gilla

  • Vad kul. Får se vilken dag det blir.

   Det låter underbart för mig som älskar blåsippor, scilla, blåeld och cikoria. Då förstår jag att du längtar till den blå mattan brer ut sig. Enligt läsbilder i vår lokaltidning finns det enstaka blåsippor. Vi funderar på att leta upp en av dem i morgon, om det blir skapligt väder.

   Jag är också tacksam för att ljuset återvänt både på morgonen och kvällen. Helst sedan vi äntligen skaffat mörkläggningsgardin i sovrummet. 🙂 I november är jag lekledare på bloggen/bloggarna och sedan åtta år tillbaka är det den månaden som går fortast på året. Annat än förr. Hoppas de flesta ”lekkompisarna” tycker detsamma. 😀
   Oron för grabben har jag full förståelse för. Hoppas han kan få de två sticken snart. Borde få gå före i kön. Här blev det tvärstopp i veckan. Leveranserna slut.

   Gilla

   • I november hade jag inte hittat hit så det låter lovande inför hösten. Vi är ett gäng vänner som försöker hitta på roliga saker just i november för att det är mörkt, blaskigt och deprimerande men i höstas gick det inte att sitta och trycka ihop. Då gick Netflix varm och den olästa bokhögen krympte

    Gilla

 3. Wow! Vilken pampig och vacker kyrka. Omgiven av en otroligt vacker sommardag med knallblå himmel dessutom. Spännande med nycklarna. Och naturligtvis vill jag följa med in … och naturligtvis så finns det ljus i Coronatunneln. Och det blir skarpare och skarpare för var dag som går och längs vägen kommer det att växa blåsippor …

  Kram och fin lördag kväll … kanske med mello?

  Gilla

  • Det var en fin förmiddag och en pampig kyrka. Tornen ser jag från vår balkong.
   Givetvis blir det mello som avslutning efter två jaktlopp och en klassisk tjejmil. Vi håller på Clara från Gotand. S pratade med hennes mamma för någon vecka sedan. Jag har lyssnat på 5 andra låtar på tuben och gillar Claras låtar/musik. Helt i min stil. Men sorgligt med det självupplevda.
   Kram tillbaka

   Gilla

 4. Wow, vilken kyrka! Sankta Maria kyrka – den ska jag absolut skriva in på min ”att se när jag kommer till Gotland” lista. Kyrkor är ofta vackra men det ser ju särskilt pampig ut 🙂
  Tack för att jag fick följa med såhär på avstånd 🙂

  Må gott! Kramar Christina

  Gilla

   • Fantastiskt fin låt och skönt att det rätat till sig för henne. Är dock väldigt nöjd med att Tusse vann! Han har stor chans utomlands tror jag. Ibland undrar man när man ser resultatet ”men hur tänkte vi nu”.

    Gilla

 5. Ja jag är sugen på att se insidan. Tänk så härligt att gå runt till alla fina kyrkor och ni har ju massor att upptäcka. Här är vår lilla kyrka stängd hela tiden nu under corona tid. Jag är så less på vintern som verkar oändlig.

  Gilla

  • Jag längtar till kyrkorna öppnas 15 maj för allmänheten. En del är säkert öppna nu också men dumt att chansa. Men först vill jag se blåsipppor. Vi tänkte ta en tur idag men vädret lockar inte. Eventuella blåsippor drar ihop sig. Jag är också less på snö, slask och hårda vindar. Men snart så…

   Gilla

 6. Pingback: Den syns nästan överallt | gotlanduppochner

 7. Pingback: Den syns nästan överallt; del 2 | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s