Vårvibbar i februari

Botaniska trädgården i Visby, även kallad ”Botan” är utnämnd, av oss, till en av Visbys vackraste och trevligaste platser. Återigen kommer vi att besöka ”Botan” en gång i månaden – den här gången med ett macro.

För bara en vecka sedan låg snön vit över stora delar av Visby. Idag när vi kom innanför grindarna kände vi vårvibbar direkt. All snö har smält undan och våren är på frammarsch.

Som små glada solar lyser vintergäcken i den mörka jorden. Inte helt utslagna än, men på god väg.

Trollhasseln är en ny bekantskap för oss. Har aldrig sett den tidigare i något av de landskap vi bott i. Förra gången vi var i Botan fångade den gula varianten vår uppmärksamhet direkt. Idag fick den konkurrens av den röda. Visst är den helt magisk där den blommar på bar kvist!

Vild cyklamen, eller? Jag glömde att titta efter på skylten. Den andra bilden får vara med trots att skärpan saknas. Vilken läcker färg!

En av världens mest tåliga blommor måste väl ändå vara snödroppen.

.

Favorit i repris. Kunde inte låta bli att titta närmare på en av julrosorna idag.

Fikon.

Krokusar såg vi på flera olika ställen, både i gräsmattan och i rabatter.

Det är svårt att tro att det var helt vitt här om vi gått hit förra veckan och rejält kallt för lite mer än en vecka sedan. Tänk att färgerna kan ”explodera” fram så snabbt…

När vi kommer tillbaka om en månad ska jag ha med mig ett stativ. För oj vad svårt det är att hålla kameran helt stilla. Jag blir helt trött på mig själv när jag märker hur det darrar till precis samtidigt som jag tar bilden. Hoppas att jag lyckats förmedla lite vårfeeling, speciellt till er som fortfarande har vinter utanför fönstret.

Text och foto: Solveig Lidén

24 tankar på “Vårvibbar i februari

 1. Åååååh vad jag längtar till våren nu! Här i Närke är det slafs vart man går. Idag har ☀ dock skinit så jag hoppas det torkar upp lite i helgen. Tack för vårkänslorna!

  Gillad av 1 person

  • Det känns som att vi behöver en lång, fin vår att njuta av. I dessa orostider är det viktigt att vi har något att längta efter och se fram emot. Hoppas att solen gjort sitt jobb hos dig så att du också börjar se tecknen på att det snart är vår även i Närke.
   Hälsningar: Solveig

   Gilla

 2. Njutit av dina vackra bilder på vårblommorna. Nu känns det att det går mot varmare tider. I måndags var trädgården vit av snö och idag blommar snödroppar och en krokus blommar.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Det är härligt att solen är så stark när den dyker upp så här års. Snön har ingen chans! Idag är det den första officiella vårdagen och vi har haft en riktigt fin, solig dag här i Visby. Kramar tillbaka

   Gillad av 1 person

  • Då får du längta lite till. Ändå skönt att veta att det går år rätt håll. Så håll ut!
   Soliga hälsningar från Visby och en kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 3. Har längtat efter era promenader i Botan! Vilken skillnad det blivit när snön gått bort. Det är precis som om allt bara legat och väntat där under snön. Njuter av alla vårblommor och alla härliga färger. Vintergäck, vilket härligt namn på en blomma. Att gäcka vintern. Som en gul sol lyser den i din bild. Trollhassel är en så vacker växt och den röda är som en röd juvel. Och ett fikon … utomhus. Inte så konstigt på Gotland men ändå … efter denna kylslagna vinter. Jag såg faktiskt ett fikonkart på mitt fikonträd också men det bor ju i vårt uterum. Och så krokus! Har inga själv då rådjuren äter dom utan får njuta av dom på bild.
  Vet du att jag letade efter mitt lilla stativ igår med böjliga ben som jag berättade om. Hade behövt det i trädgården när jag skulle krångla till mig ett par bilder på julrosen som blommar. Men, inte hittade jag det. Men fick några bilder ändå som blev ok.
  Ser fram mot er nästa månadspromenad i Botan. Här skiner solen idag, hoppas den gör det hos er också!

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • Där ser man. Jag visste inte att krokus är en delikatess för rådjur. Nu har du lärt mig något nytt. Har du hittat det lilla stativet än? Det brukar ju vara så att man hittar en sak när man letar efter något annat… Att återvända till Botan är alltid lika spännande. Trots att vi varit där så många gånger så brukar vi oftast kunna hitta något som vi inte lagt märke till förut. En fantastisk plats på jorden. Att platsen ligger granne med havet är inte heller fel. När vi vandrat runt en stund bland alla växter kan vi avsluta med en promenad längs havet. Jag tänker sällan eller aldrig på att vi faktiskt bor på en ö och är omgivna av hav. Men det blir mer påtagligt när man promenerar längs med. 1 mars har varit en solig och vacker vårdag här i Visby. Två cykelturer har det blivit. En, på egen hand, ner till stan för att fixa några ärenden och en tillsammans med Bosse som motion efter middagen.
   Kram tillbaka

   Gilla

   • Jodå, de blå är en delikatess liksom mina snökrokus som jag brukar se sticka upp varje år men aldrig får se blomma.
    Det lilla stativet är fortfarande borta. Letade senast igår. Inte ens på de mest otippade platserna finns det.
    ”Granne med havet”, så vackert det låter. Liksom att cykla i vårsolen.
    Lite mulet här just nu men det ska klarna framåt dagen.
    Hoppas ni får en fin dag!
    Kram

    Gillad av 1 person

  • Ja nu behöver vi sol och värme, gröna gräsmattor och vackra blommor. Såg att det är fullt med vintergäck i gräsmattan utanför vår lägenhet. Hoppas att solen lyser på er också i Wales. Önskar dig en fin fortsättning på veckan.

   Gilla

 4. Vilka härliga bilder från ert besök i Botaniska trädgården. Det gick verkligen snabbt i år. Först vargavinter och kort därefter blommande krokusar i trädgården. Härligt!

  Kram och god lördag till er båda!

  Gillad av 1 person

  • Tänker att våren kommit ännu längre i Skåne än vad den gjort här. Har sett en del bilder på FB. Idag har vi haft en varm sol som jobbat hårt med de sista snöhögarna, de där som består till minst hälften av grus… Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

   Gilla

  • Tyckte att det var ovanligt färgstarka krokus. Man kan tro att jag fuskat med att lägga på färg, men det har jag inte. Javisst blir man glad av vårblommor. Det behövs verkligen en massa små ”solar” som piggar upp oss och får oss att tänka positivt. Önskar dig en fin fortsättning på veckan! Kram tillbaka!

   Gilla

  • Man kan trösta sig med att skulle det trilla ner mer snö i mars så brukar det åtminstone inte bli liggande alltför länge… Vi hoppas på en lång, fin vår med värme i lagom takt. Soliga hälsningar från Visby!

   Gilla

  • Och snart kommer scillan! Har ni varit i Gislövshammar? (En bit söder om Simrishamn.) När scillan blommar är det som ett hav på land. Ett fantastiskt utflyktsmål med kaffekorg en solig vårdag. Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

   Gilla

  • Ja det är verkligen härligt. Våren är definitivt min favoritårstid. Kanske för att det varit mörkt och grått så länge, och sedan exploderar naturen i färg. Blir alltid så fascinerad över att det kan bli så många nyanser av grönt. Kram tillbaka!

   Gilla

  • Häftigt att vi befinner oss på var sin sida av jordklotet. Gråväder och blåst har vi fått nog av för en lång tid framöver. Jag är glad att både höst och vinter är över. Det har varit extra långt och segt eftersom vi inte kunnat träffa våra barn. Vi gillar också när det blir vindstilla. Tycker nog att det blåser väldigt ofta här på Gotland, men ska jag vara ärlig så gjorde det det i Skåne också. Soliga vårhälsningar och kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s