Vinter i Charlottendal

Tidigt på lördagsmorgonen körde vi sakta och nästan ensamma söder ut på kustvägen. Solen går numera upp innan åtta. Ljuset är på väg tillbaka. Tillbaka var vi också på parkeringen vid Västerhejde kyrka, med sitt annorlunda torn och sina berömda trappstegsgavlar.

En av de första ställen som vi besökte den varma sensommaren 2018, när vi flyttade hit, var denna plats. Då var vi egentligen på väg till Tofta Möbler för att hämta möbler. Redan i Ystad hade jag knäckt idén om att besöka alla medeltidskyrkor på Gotland. Västerhejde kyrka fick nummer 4.

Till dess hade vi aldrig i våra gemensamma liv sett snö på Gotland. Kan bero på att det är ovanligt i maj-augusti. Annat var det en julidag i slutet av 1970-talet, när jag befann mig i Kiruna på ett Vandrarhem, och skulle besöka toaletten som låg tvärs över gården. Vad överraskad jag blev av att mötas av stora snöflingor.

Solveig hade med sig extrakameran med macroobjektiv. Från och med nu har vi ännu fler foton att välja bland, när det är dags för nya blogginlägg.

Det var en del klafsande i snö och osäker mark. För det var här vi blev överraskade sist av att de tagit ner massor av träd sedan vi var här en sommardag. Nu såg vi inte rötter och stubbar förrän det var för sent. Hade jag varit en ängel skulle det varit betydligt lättare. Eller en koltrast på morgontur.

Målet med den här uppfriskande promenaden kommer i ett annat blogginlägg, i en ny kategori.
Till slut kom vi till slutet av möjligheten att ta sig runt den stora bevattningsdammen. Då vände vi och lät de frusna näsorna peka åt andra hållet.

Ibland var jag orolig när jag noterade att Solveig ville ta sig ner till något intressant. Där fanns ex. spännande saker vid en å vid sidan av dammen. Men lutningen såg lurig ut. Inte heller lätt att få fokus på objektivet. Ett stativ skulle antagligen ramlat.

Själv blev jag nyfiken på guldet tills Solveig berättade om sol och att det var oklokt av mig att kliva ut på isen. Hon nämnde säkert något om några hg för mycket tyngd. Jag hade slutat att lyssna och hittar på ord själv istället. 😉

Sant var i alla fall att mina fingrar började värka av de vantlösa stunderna när jag skulle trycka på kameraknappen. Märktes inte förrän jag satt på vantarna. Mina fingrar ”tänker” tydligen långsamt.

Härliga iskristaller på nedersta bilden.

Tillbaka vid bron, kyrkan och bilvärmen en stund efteråt.
Vi ska hit två gånger till under året. Varför får du fundera på om du har lust. I nästa blogginlägg ska du få se en speciell bänk, som jag blev väldigt förtjust i. Min fantasi satte direkt igång med olika scenario.

21 tankar på “Vinter i Charlottendal

  • Jag är heller inte förtjust i att frysa. Minns när december kom i Umeå. Men nu har jag fått ett par jättevarma överdragsbyxor som stavas bastuvarmt. 🙂 Däremot är jag less på att ta på mig allt och helst i rätt ordning. Det känns som det tar timmar innan jag är klar. 🙂
   Vinterbilder är annars väldigt vackert. Bara vägarna är pålitliga. Här på ön saltar de inte. Det var något nytt när vi flyttade hit. Det var inte mycket bensin vi köpte första vintern. 🙂 Vi hade nästan helt nya vinterdäck utan dubb och hade ingen lust att köpa nya igen. Till slut gav vi upp i början av mars och köpte fyra nya till. Med dubb.

   Gilla

 1. En vacker vinterpromenad och tillika vinterbilder! Iskristallerna är fint fångat, likaså macrobilden på de vissna löven. Ja, det är kallt om både kinder, näsa och fingrar! När jag går morgonpromenader, så blir det foton med mobilen, men den gillar inte heller kylan! Det blir att knäppa bild snabbt och så lika snabbt ned i fickan igen, annars laddar den ur minsann!
  Kram, Nilla

  Gilla

  • Synd det inte är möjligt att behålla vantarna på. Vad bra att du fortsatt med morgonpromenader. Jag ska återuppta mina om några veckor. Bara halkan i närmiljön försvinner. Är trött på att ta på alla kläder. Tycker det räcker med ”efter-lunch-promenaden” på vardagarna.
   Kram, Bobo

   Gilla

  • Tack Morgan. Just det kommer inte förrän vi varit där två gånger till. Men vinterbilderna som vi tog i söndags innanför muren, var vi rätt nöjda med. Det är ju inte så ofta vi sett snö där. Ibland har vi haft snö på hemmaplan, men när vi rullat ner till centrum har det varit snöfritt. Det ligger lägre och närmre havet.

   Gilla

  • För sex år sedan och tidigare var det omöjligt att få fram en enda bloddroppe. Min Libra brukar inte bli påverkad av kyla. Men det händer att den tjatar om att jag ska försöka om tio minuter. De minuterna upplever jag som dryga. Åker vi iväg utanför stan brukar jag försöka komma ihåg att ha med en BS-mätare också. Beror på om ryggsäcken kommer med. 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Så vakre bilder som du har tatt av snøen, og det første bildet var veldig pent av kirken med trærne rundt! Flott det med isen som ligger i skygge også.
  Hygg deg med litt vinter du også 🙂
  Klem fra Marit

  Gilla

 3. Vilka vackra bilder och vilken tur att du har Solveig som håller koll på dig 😉 Varför det ska bli återbesök vet jag inte om det inte nu är så att någon ska gifta sig i just den kyrkan…

  Kram

  Gilla

  • Hon har alltid fullt upp. Ibland vill hon byta bort mig. Vet inte om hon menar mot en hund och en zebra. 😉
   Det hade varit mysigt att få uppleva ett bröllop i en gotländsk kyrka. Vi kom mitt i förberedelserna en gång i Tofta och jag var ensam inne i en ”full” kyrka där barnet bars in samtidigt som jag stannade upp innan jag gled ut igen. S var mer diskret och väntade i bilen. ”Det fixar jag snabbt”, sa jag uppmuntrande.
   Kram

   Gilla

 4. Oj, oj, oj … här har jag varit frånvarande ett tag och du har lagt ut hur många inlägg som helst. Vilken underbar vinterpromenad. Vilket otroligt vackert vinterljus! Och iskristallerna på den näst sista bilden i inlägget är fantasieggande. Det ser ut som ett ismonument mot en blå himmel. Och närbilden på de vissna löven …mmm.
  Tack för denna fina promenad!

  Kram Anita

  Gilla

  • Det gäller att tömma lagerna innan nästa säsong kör igång på allvar. Sedan kompletterar jag med färska saker – med tanke på all snö. Hade vi varit lite djärvare hade vi åkt iväg längre. Men de saltar inte och vi har ingen lust att köra i max hastighet eller ha en bil i kofferten. 😉 Men det finns mycket vackert att se och fota i Visby. Inte många dagar, innan denna säsong, som vi sett så mycket snö här. Vi har haft snö på hemmaplan men när vi kommit in innanför muren har det varit nästan helt tomt på flingor. Alltså. Jag har inte tjuvkikat i fönsterna. Därför inte sett alla frukostflingor. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s