Visbys minsta hus

Sedan 1995 är fastigheten på 14 kvadratmeter ett byggnadsminne. Den lilla enkelstugan byggdes troligen i slutet av 1700-talet. Platsen är Klinten i Visby innerstad. Då var det fattigkvarter, egentligen ända fram till 1950-talet. Nu är det väldigt fint att bo däruppe.

Som du ser ligger det väldigt nära ringmuren. Ingen risk att råka ut för en landstorm. Tomten är på 66 kvadratmeter. Det finns ett rum och pentry och en liten toalett.

Under 1800-talet bodde båtsmän i huset. En båtsman var den som hade ansvarsposition ombord på handelsskepp. 1947 skänktes huset till Gotlands fornvänner. Under åren 1947-62 stod det obebott. Sedan restaurerades det 1962 och blev en fritidsbostad för familjen Lundin. 2009 köptes huset av en kvinna från Uppsala för slutpriset 1 450 000 kr.
Hon berättade för en mäklare att hon inte riktigt hann med huset. Därför kom en ”ny skylt” upp i slutet av 2013 . Då med priset 1,7 miljoner, som ger ungefär 126 000 kr per kvadratmeter. Slutpriset var hemligt, men ska enligt ryktet ha landat på runt två miljoner kronor. Renoveringar kan dock inte ske hemligt. Den övervakas som alla andra byggnadsminnen av en antikvarie. Allt ska göras på rätt sätt. Själv förstår jag att det kan vara lite dumt att ”putta iväg” ringmuren några meter. Men sant är att fornvännerna, i mitten av 1960-talet, inredde ett redskapsskjul i ett av ringmursvalven. Takhöjden är där ungefär 2 meter. Om jag böjer på nacken borde jag känna mig trygg 😉
Om du har vägarna förbi Norra Murgatan 38 så kan du ta dig en egen titt. Till nästa hus och morgondagens blogginlägg, behövde jag inte ta många steg.

38 tankar på “Visbys minsta hus

 1. Väntar med spänning på nästa hus du ska berätta om. Har varit inne i ett av husen, väldigt lik det gula,. Son till en känd Visby fotograf hade hus som sonen och dottern ärvde. Var där på en sommarmiddag mot ringmuren. Ovanvåningen, där kanske du Bosse haft svårt att stå rak som jag minns det.

  Gilla

  • Denna bloggvecka har jag temat hus. Till och med ett fiskeläge platsade i temat. 😉
   Vad spännande och intressant det måste varit att få komma in. Så tänker jag ofta när vi går omkring innanför muren. Både att se interiören och de gömda trädgårdarna tilltalar mig mycket.
   Oftast har det varit en fördel för mig, att inte vara så lång. Men jag minns när vi bodde i 1700-talshuset? i Åhus. Det var lurigt på nätterna. Både med tak och den branta trappan ner till toaletten. Matsalen var härlig att sitta i liksom att studera detaljer runt om i de offentliga lokalerna. Vackert att promenera längs vattnet kvällstid.

   Gilla

  • Det räcker inte att ha alla rätt på Lotto en vecka. Det behövs en repris lördagen därefter. Jag sitter och undrar hur många % som vi ser av ytan innanför ringmuren. Jag har läst någonstans och skulle gissa på att det är mindre 33 %. Bara att få chansen att se inne-trädgårdarna lockar rejält mycket.

   Tack ska du ha. Det blir en intensiv bloggvecka och väldigt mycket läsa-på och planera årets bloggande och ”resande”. För i nästa vecka börjar Skidskytte-VM.
   Kram

   Gilla

 2. 1,7 miljoner! Jag häpnade, men sen kom jag in i eurotankar, 170 000. Ändå en rejäl summa. ”Inte hinna med huset”? Inte hinner jag med vårt heller, men boytan är ordentligt över 100 kvadrat och tomten är 1,5 hektar varav en hektar skött trädgård, så det är liksom lite annat. Priset här i obygden vill man inte tala om.

  Gilla

  • Prisbilden innanför ringmuren är snarlik den i de fina områdena i vår huvudstad.
   Vi gjorde en flyttresa från 480 till 97 en gång. Måste säga att jag föredrog det sistnämnda bostället. Plötsligt fick vi fritid utanför ägorna. Allt har sina för och nackdelar. När hälsan lämnar är det inte lätt att ansvara för allt för mycket.

   Gilla

 3. Intressant litet hus och historik, du kan konsten att berätta så man ser ”invånaren”, 👍 Tja, det räcker ju som tillfälligt boende. I värsta fall får det plats ett tält inne på gården, där Kunde tänkt mig det för någon natt. Trivsamt att slå läger intill ringmuren.
  Men nu är det ju inte till uthyrning så…
  Hur är det med vintern hos dig nu? Mild eller rysligt kall å blåsig? Gick solen upp som vanligt i morse? Här var det minus 18. Tyvärr ingen sol idag men jag lever på hoppet.
  Ha det gött å hälsa lilla frugan! Snart är det väl sportlov, vad ska ni göra då?

  Gilla

  • Kan bli kallt på vintern i tältet. Jag som inte ens gillar att tälta på sommaren. 😉
   Här är vitt och vackert och det håller sig till minusgrader, vilket jag uppskattar. Kanske kan vi ta någon tur iväg någonstans även nästa helg, som vi gjorde förra helgen. Då fick vi uppleva soluppgång när vi samtidigt pulsade i snön. Vackert. Men kallt att ta kort utan vantarna på händerna. Minus arton vill jag inte uppleva igen. Härligt att ljuset är tillbaks. Solveig behöver inte ha på cykelljuset längre på morgonen. Hon har tre veckor kvar. Det får vi se då. Beror på vädret – och hälsan såklart. Helst hade vi åkt till Skåneland.

   Gilla

 4. Sicket litet sött hus! Känns som att min första lägenhet var enorm, 41 kvadrat. Skulle vara roligt att se trädgården och interiören. Ska absolut knata förbi om jag hamnar i Visby.

  Gilla

  • Jättegullig ”stuga”.
   Min första etta var 47 kvadrat. Den kändes lyxig jämfört med andra kompisars ettor.
   Det finns otroligt mycket dolda trädgårdar innanför ringmuren, som inte syns från gränderna. Vad spännande det skulle vara att få se någon av dem. Eller alla. 😉
   Det går att tillbringa flera dagar – bara innanför muren. Men på sommardagarna är där gott om turister.

   Gilla

 5. Ett fint litet hus … har för mig att det stod i tidningarna om att det var Visbys dyraste hus i förhållande till storleken … men det kanske finns fler minihus. Vi har en takhöjd på 1/89 i gamla delen av huset – yngste sonen måste böja lite på nacken 🙂 Blir spännande att se morgondagens hus!
  Kram

  Gilla

  • Det finns ett mindre som är inbyggt i muren. Men det hör ihop med ett hus. För något år sedan var bostaden till salu. Vet inte vad prislappen landade på.
   Många gånger är det en fördel att inte vara för lång i rocken.
   Egentligen skulle jag kunnat visa ett hus om dagen, i några år, från innerstaden. Men en del liknar varandra och till slut hade bloggen antagligen varit utan besökare. 🙂 Däremot är vi tacksamma för att alla blogginlägg på gotlanduppochner, sedan i juli, kan ses varje dag på nätet och en gång i veckan i en papperstidning på Gotland.
   Det blir några hus till under veckan. I helt olika kategorier. 🙂 Samtidigt håller jag på att lusläsa böcker och annat inför det som väntar. Vår och sommar i naturen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Vilka fantastiskt fina macrofoton i ditt förra inlägg! ,-)) Börjar med det!
  Vilket litet hus,-) Sött det med och så tryggt med ringmuren i ryggen!
  Det var inte en liten summa för huset. Otroligt.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Vad snällt skrivet av dig. 🙂 Det finns så många olika saker att titta på och lägga ut på bloggen. Tiden räcker bara inte till ibland. Just nu läser jag på om Gotland på olika ställen och gör anteckningar om allt möjligt. Den fasen brukar jag jag syssla med när det är sämre väderlek. Trivs med det också. Men det går inte att komma ifrån att jag längtar efter vår och två stick i armen. Allra mest längtar jag efter våra döttrars kramar. ❤
   Kram, Bobo

   Gilla

 7. Det där pyttelite huset är säkert fint men 1,7 miljoner? Oj då! Jag har precis hittat en serie som inspelades på Gotland. Den heter ”Den inre cirkeln”. Nu ska jag titta på den. Kanns ni finns med som statister 😉 Kram Anne

  Gilla

 8. Spännande med det lilla, lilla huset och de som ligger omkring också tycker jag. Med ringmuren precis bakom. Och har man mycket pengar så kan man ju lägga det på ett hus, ett litet hus. Även om jag inte skulle göra det. Men flanera längs Norra Murgatan skulle jag mer än gärna göra. Nu ska jag titta närmare på nästa hus, det du kom till utan att behöva ta så många steg … kanske skymtar det på den nedersta bilden … ?

  Kram Anita

  Gilla

  • Går nästan att sticka ut en hand genom ett fönster och klappa muren. Men det finns hus/byggnader som är ”hopväxta” med muren.
   Där är fint att flanera och njuta av utsikten från klintkanten. Trots att det var nästan samma nummer var det en liten längre bit än ”ett hus bort” på andra sidan.
   Kram, Bosse

   Gilla

 9. Vilket fint litet hus. Och vill man ha det och tycker om det och har råd så varför inte. Och läget är ju helt ”rätt”. Roligt med ett hus som har sin historia.
  kram

  Gilla

  • Det har sin egen charm att ta över ett hus som bär på en intressant historia. Nu kom jag att tänka på när vi köpte vårt stora hus på Bjärehalvön. Många kom in och berättade om när de handlade i den gamla lanthandel. Per Hjalmar Karlsson hette ungkarlen som drev och bodde i huset. Han hade en piga också. Utåt sett bodde hon säkert i pigkammaren. Jag brukade ta en tupplur på dagen ibland i det mysiga lilla rummet med utsikt mot havet.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s