Förr ledde alla vägar till Roma

Redan på vikingatiden var Roma en viktig mötesplats på Gotland. Då samlades representanter från hela Gotland i Alltinget, som var gutarnas högst styrande församling. Det var också här som Alltinget bestämde att cistercienserklostret i Nydala, som tillkom 1143, skulle få grunda ett dotterkloster 1164 i just Roma. Här fanns också en stor trädgård med odlingar. Under tre inlägg får du en liten vink om hur det kunde vara då. Välkommen.

Brygghuset du ser fick sitt nuvarande utseende på 1800-talet. När Roma var ett kloster stod här istället ett mindre hus av fint huggna stenar. Fortfarande används huset på bilden som ett brygghus. Dessutom som svinhus, mjölkkök och mjölkkällare. Mjölkkök var en ny term för mig.

Sakta men säkert håller de på att återskapa klosterträdgårdarna runt ruinen. De har även planer på att plantera fruktträd och återskapa hur det såg ut här på 1950-talet.

Det fanns en örtagård där munkarna arbetade varje dag. Alltid med ansiktet och blicken sänkt mot marken, som en vördnad mot Gud. Munkarna odlade krydd- och medicinalväxter. De hade också en sjukstuga i närområdet där de torkade växterna och framställde medicinerna. Saften från vallmo kunde lindra värk i sår. Johannesört och rosor ansågs ha en lugnande verkan. Fingerborgsblomman användes mot hjärtsjukdomar, precis som den gör än i dag.

På klostrets tid fanns också en Mariaträdgård. Växterna symboliserade Maria och viktigast var madonnaliljan.
På skylten vid nyponen läste jag Polkagrisros. Vi kände båda en ljusning i lördags när vi var där. Ett hopp om en nalkande vår tändes.

Gropen med vass var förr en av sex vattenfyllda dammar som grävdes på klostrets tid. Dammarna användes för fiskodling av framför allt karp. Fisk var en viktig del av kosten. Men allra helst skulle cistercienserna vara vegetarianer.

När vi såg speglingen av lammet gällde det att snabbt få till en bild. Några sekunder senare var tillfället borta.

Fotnot:
Imorgon ska vi i del tre visa Roma kloster. Det var så häftigt att komma hit och kunna se ”allt”. Vid tidigare besök har det varit läktare, igenbommat och scen som förstört det historiska.

10 tankar på “Förr ledde alla vägar till Roma

 1. Håller med, det är väldigt störande när det är scener, staket och sockervadd ivägen. Jag vill också gå och strosa, läsa på skyltar och ta det lugnt!

  Mjölkkök har jag inte heller hört men det måste vara ett mjölkrum? Mormor och morfar hade bondgård och mjölkrummet var alltid trevligt och det var där kissarna hängde.

  Vilken tur att du fick med lammet, skicklighet snarare. Ja tänk att lite ljus kan vara så hoppfullt!

  Gillad av 1 person

  • Vi såg det med helt andra ögon denna gången. Innan har jag mest tänkt med semesterhjärnan, på att fika och kika i butiken med häftiga glas, godis, te och annat spännande. Sitta och njuta i solen. Tänka att vi någon gång ska se en pjäs en stjärnklar kväll, om vi visste att det inte skulle sommaregna.

   Jag förstår att kissarna lockade. Nästan lite illamående blir jag när Solveig berättar om när hon var liten och drack ljummen mjölk som hennes mamma precis mjölkat.

   Vi såg det samtidigt sedan blev det en aning stressigt. Därför inte helt skärpa. Två, tre sekunder senare blev nästan bild på ett lamm som försvann iväg till sina kompisar.
   Helgen var härlig. Nu är det snö igen och det viner rejält utanför fönstret. Tror jag går i ide några veckor. I alla fall till Skidskytte-VM drar igång 10:e februari.

   Gilla

  • Det kommer säkert att ta sin tid. Ren tur att vi kom just då. Eller otur. Kanske var alla tre vid vattnet någon minut tidigare.

   Som det låter utanför fönstret. Vilken tur att jag inte är hundägare längre. Tror jag sätter mig på vårtåget och hoppar till blåsippornas tid. I fantasin är allt möjligt.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s