Förr ledde alla vägar till Roma

Redan på vikingatiden var Roma en viktig mötesplats på Gotland. Då samlades representanter från hela Gotland i Alltinget, som var gutarnas högst styrande församling. Det var också här som Alltinget bestämde att cistercienserklostret i Nydala, som tillkom 1143, skulle få grunda ett dotterkloster 1164 i just Roma. Här fanns också en stor trädgård med odlingar. Under tre inlägg får du en liten vink om hur det kunde vara då. Välkommen.

Den stora kungsgården har vi visat tidigare på bloggen. Här bodde Gotlands landshövdingar fram till 1822 (Inte tillsammans). 😉 Därefter är det Strandgatan i Visby som är deras bostad och representationslokaler. Nu är kungsgården en kulturmötesplats med hantverk, utställningar, kafé m.m. På sommaren har vi varit här flera gånger förr, när vi var turister.

Nu gick vi istället iväg till baksidan.

Så här såg Abbotens hus ut (Föreståndaren för munkklostret). Den allra första abboten på Roma Kloster hette Petrus och kom från Clairvaux. Han var en i munkgruppen som startade Nydala kloster.

Du ser tydligt spår av den nedre dörren på mittenbilden.

Längre fram, när allén är grön, kommer vi att vandra iväg längs leden. Om vi traskar iväg 700 meter kommer vi till en tågstation. Därifrån rullar, på sommaren och vid jultid, gamla ångtåg sträckan mellan Roma och Dalhem. Du som tar dig med bil hit möts också av en annan ståtlig allé, när du viker av från ”stora vägen”.

Nu är det sista veckan för fototävlingen, där du ska gissa färg på dörren. Sju färger finns att välja på. 29 personer har än så länge chansat. Nästa månad handlar det om två dörrar.
https://gotlanduppochner.com/2021/01/07/dorrens-farg-akt-1-9/

Här är det också sista sju dagarna att delta i månadens tävling. Men här är det enklare. Endast tre alternativ att välja på. https://bosseliden.wordpress.com/2021/01/22/kurt-wallander-masterskapen-1-9/ Välkomna att chansa.

18 tankar på “Förr ledde alla vägar till Roma

 1. Vad fin väg! Gillar sådana där alléer med grönskande träd och grusväg med en grön liten gräsplätt i mitten. Rofyllt på något vis och i skrivande stund när det är fullt upp på jobb, tänker jag att det vore nog trevligt att gå i kloster. Tänk att sitta där och skriva hela dagarna, odla lite örter och vandra längs allén…
  Må gott!
  Kramar

  Gilla

  • En fin allé säger jag aldrig nej till. När vi kör den vanliga vägen dit och det är grönska är det inte svårt att hålla reda på vart vi ska svänga vänster. På långt håll ser vi ”den rätta vägen.” Det fanns en tid då jag inte var helt främmande för att testa det en månad. Tror det skulle vara nyttigt för oss alla små människor. Vända oss inåt. Varva ner. Vara kreativa och lyhörda. Inget sorl som stör. En vän till mig åkte ner till ett kloster utanför Paris några gånger. Jag kunde då tänka mig att skriva en roman. Ta pauser och vandra ut i en härlig örtträdgård.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Jeg er så glad i historie, og det er spennende å høre om at det har vært et kloster der. Vikingtiden må også ha vært en spennende tid å leve i.
  Ha det godt!
  Klem fra Marit

  Gilla

 3. Roma kungsgård besökte jag 2002, jag var ganska rejält gravid och sambon höll på att sluta snusa. Otroligt dålig kombo, en med hormonstörning delux och en med abstinens. Minns dock att det var ett väldigt fint ställe (trots allt) och vi har sagt många gånger att vi ska åka tillbaka till Gotland då hela resan gick i hormonstörningarnas tecken…

  Gilla

  • Tack för att du bjuder på minnet. 🙂 Kanske inte bästa läget för att njuta fullt ut. Vilken skillnad till det bättre/vackrare, det var när vi stannade till där i ”nutid”. Jämfört med våra sommarbesök när de spelar teater.
   Syftar på Roma Kloster som jag ska lägga in på onsdag.
   Nu kunde vi se allt. Inga störande ”stängningar” och läktare och scen. Även på Gotland leder många vägar till Roma. Vi har fikat där flera ggr när vi varit på Gotland på semester.
   Om det var ert första besök på ön kanske ni blev lika förtjusta som jag (inte) blev vid mitt första besök på omtalade Gotland. Jag var påverkad av en åksjuktablett. Vattnet var gult på VH. Det var dimma. Det var regn och grått. Nästan inget öppet på pingstdagarna. Jämförelsen som det skojades om på en affisch på färjan var ironisk för oss. Ungefär vad är Jersey mot Gotland stod det med stora bokstäver. Hm. Vi hade året innan varit på kanalön med stort K.
   Vilken tur jag gav det en andra chans och en tredje och… jag älskar ofta att ha fel. (i rätt sammanhang)

   Gilla

   • Han som låg i magen och ställde till det vill gärna att vi tar en tur till Gotland och vi var på väg i somras med vänner från Oskarshamn så det är tanken att åka tillbaka ganska snart, bara C tillåter. Lite därför jag fastnade för din blogg också samt att jag gillar tonen i den. We’ll be back!

    Som pricken över i denna hormonstörda resa så körde vi ihjäl en katt! Det var droppen, vi bokade om och åkte hem två dagar tidigare än vi skulle. Jag tror att även i ösregn och hagel så kan nästa tur bara bli bättre 🙂

    Gilla

   • Självklart vill han tillbaka och se vad som fanns utanför magen. 🙂
    Nu inser jag att du skulle fått sista kakan som i filmen Notting Hill. Jag hade inte haft en chans med mitt gnäll jämfört med katten. Nu kom jag att tänka på en strof från Niklas Strömstedts ”Sista morgonen”. Då rörde det sig om en fågel som begravdes. I förra veckan var det ovanligt många rådjursolyckor på Gotland. Jag är glad att slippa vildsvinen som vi alltför ofta såg i Skåneland. Här är också väldigt sällsynt med huggormar som jag heller inte uppskattar. Tigrar och noshörningar är riktiga rariteter. 😉

    Gilla

 4. Det är verkligen något speciellt med alléer… Lika vackra avlövade som i full skrud.
  Den senaste tävlingen kom verkligen som en blixt från en klar himmel eller så hade jag missat informationen om den.

  Ha en bra start på den nya veckan!

  Kram

  Gilla

  • De är oftast ståtliga. Både på landet och i storstäder.
   Bra sammanfattning. 🙂 För det gjorde den för mig också. Jag hade inget nytt att läsa (har reserverat flera titlar som jag väntar på) Därför tog jag en Wallanderbok i hyllan. Detta var strax innan läggdags. Hm. Sedan hade jag inte tid att sova. För då kom idé 1 och sedan idé 2 och jag blev klarvaken. Visst hade det gått många dagar i januari, men varför inte…

   Precis tvärtom var det med de svartvita dörrarna. Det bestämde jag mig för, för flera månader sedan. Några ”tankestunder” senare visste jag även vad jag skulle ha för fototävling 2022.
   Såg i min statistik bakom ridån att det under några dagar var rusning till inläggen om TEN DOORS. 😀 Helt onödig resa/tid. jag har många kartor i en skrivbordslåda. På en står det just de två engelska orden. På den har jag markerat med färgpenna vilka gator vi knäppte dörrar på. Sedan har vi naturligtvis noterat liknande eller helt lika dörrar på andra gränder. Men det kan ju vara i en annan färg. Dessutom står det väl inget om att det rör sig om dörrar innanför Ringmuren i denna fototävling. Snart åker vi ut på öjn och då kan jag tänka mig att plåta dörrar i socknarna. Det gjorde jag förresten i helgen.
   Kram. Ps. Problems. Jag kan inte flytta mig ner och skicka iväg. Det har varit en del strul sista två dagarna. Ska se om jag kan lura den en gång till.

   Gilla

   • Ha ha, tanken föresvävade mig att Ten doors skulle kunna vara till hjälp men sedan så kom jag på bättre tankar. Tänkte att gick svaret att hitta där vore det som att räkna matte med facit bredvid sig och kul är det?

    Då hade jag inte missat någon information i alla fall utan var bara alldeles för sent ute 😉

    Kram

    Gilla

   • Det hade inte roat mig att ta in samma dörrar igen. Så himla liten är inte ön. Inte ens mitt bildarkiv i kategorin dörrar. 😉 Jag är nyfiken på vilka taktiker som kommer att användas under de åtta kommande etapperna. En sak är säker. Den med att chansa på en åttonde färg håller inte alls. 🙂

    Wallander 2 lär dyka upp tidigare än 1. Men först ska jag redovisa på Mankells födelsedag. Personer som har alla böckerna tillgängliga på något sätt, har såklart både ett guldläge, men också flera tusen sidor facit att plöja igenom. Då är de personerna värda ett bra resultat, sa någon när jag diskuterade det. Jag håller med helt – nästan. 😉
    Kram

    Gilla

 5. Och nu leder du oss vägen till Roma. Kom att tänka på den gamla luffarvisan … ”alla vägar bär till Rom, i grönska eller fager blom”. Det ska bli väldigt trevlig läsning, detta inlägg och de två följande. Jag ser tydligt spåren efter dörren. Älskar allén, alla alléer är favoritmotiv för mig. Det kommer att bli härligt för er att gå där när grönskan kommer (visst låter det härligt att prata om grönska … och fager blom).
  Tävlingarna har jag avgett svar på!

  Ha det bra på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Undra om den hade något med Rasmus på luffen att göra.
   Det på onsdag är huvudattraktionen. Det var så mysigt för oss att få uppleva klostret utan alla andra saker som inte hör dit. Så hade vi aldrig sett det genom åren. Nu såg vi allt. Kunde förflytta oss in och ut. Annars är detta en teaterscen på sommaren. Med läktare, stängda ”portar” m.m.
   Tror till och med att det är på gränsen till nödvändigt. Vi behöver alla få drömma, både bakåt och framåt. Kan man drömma i sidled och sicksack också. 😉
   Kul att du är med i båda.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s