Möte på hög höjd

Vi tog ut cyklarna i solskenet. Noterade samtidigt att det var väldigt mörkt på himlen åt andra hållet. Vårt mål var att cykla till Kyrkberget innanför ringmuren, försöka hitta hösttecken och ta oss hem innan himlen öppnade sig.
Undra hur många konserter och uppträdande som blivit inställda i ruinen S:t Nicolai denna säsong?

Vi noterade än en gång att höstfärgerna inte kommit till Visby. Den femte årstiden tycks hänga kvar i naturen.

Men Världsarvsstaden levererar året om. I Hansestaden sitter historien inristad i varenda gammal sten. ❤

Jag drömde mig bort med blicken i horisonten. Noterade sedan med både ögon och öron vad som hände längre ner till vänster vid den stora ruinen på Stora Torget.

Först störde sorlet från människor, som pratade engelska vid sidan om mig. Sedan tog kvittret överhand och jag hörde att det diskuterades om det skulle heta S:ta Karin eller S:ta Katarina. En stark fågelstämma sa myndigt, att det var dags för vingröstning innan de med gemensamma krafter tog sin an den betydligt viktigare lördagsmötesfrågan, där ”näbbmålet” var att lösa covid-19 gåtan före människorna, som de ansåg hade hönshjärnor. Min hökblick tyckte för en kort stund att han blängde på just mig. Måste varit inbillning. Eller min fantasi som än en gång i livet spelade mig ett spratt. 😉

Visby Sankta Maria domkyrka fyller 800 år 2025. Visst är det fantastiskt att den finns både kvar och intakt. Kyrkan och dess mäktiga torn syns så vackert både från sjön när färjan glider in mot hamnen och i luften när vi kommit med flygplan.

Vi tog Kyrktrappan ner. Tyvärr möttes vi av nästan bara grönt på det speciella träd vi skulle fotografera.

Bilden ”ljuger”. Det ser ut som vi är helt ensamma. Istället drog det ihop sig till något i kyrkan. Människor kom finklädda från olika håll och gick in genom porten.

I somras var vi inne i kyrkan och tog mängder av foton. Därför kommer det att bli två inlägg; ett på interiören och det andra på den pampiga exteriören. Om du följer gotlanduppochner under 2021 kan du få njuta av jättefina bilder. Innan dess ska vi presentera nio andra medeltida kyrkor. En av dem är en läcker ödekyrka. Tack för ditt besök. ❤

20 tankar på “Möte på hög höjd

 1. Det var ingen liten kyrka!
  Jag tycker inte vi har så mycket höstfärger heller. Mest grönt med lite inslag av gult. Men det ändrar sig för varje dag nu. Ha en fin söndag!

  Gilla

  • Nej. Där går att ställa in många små kyrkor & kapell. 🙂
   Vi har letat runt lite utan att hitta det där riktigt vackra. Igår var det som det var grönare än det är på sommaren. Orsaken. Rikligt med regn i skyddad miljö.
   Tack. Nu har vi varit två i fyra dagar. Betydligt trevligare än att vara solo.

   Gillad av 1 person

 2. Så härliga byggnader. Tänk att hos er där nere söderöver är träden gröna fortfarande. Här har alla löv blåst bort och träden står nakna och inatt kom första snön. Jag har inte hunnit kratta, inte tagit upp båten och blåsten har blåst iväg den och jag fryser som en skit när jag går ut. Vinterdäcken har jag inte fått på och jag känner mig väldigt låg. Vet att minst 6 månader vinter väntar med alla vedermödor som det innebär.

  Gilla

  • Igår i skogen och i lä med solen värmande var det grönt och somrigt. Jag vill inte byta med dig. Undrar såklart hur det gått med din båt. Jobbigt när allt kommer på en gång. Vinterdäcken behöver du om du ska ut på vägarna. Du får emigrera till Gotland som vi gjorde. 😉

   Gilla

 3. Vad roligt att få lite fågelperspektiv på Visby genom din lins. Vad gäller St:a Maria kyrka har jag sett den från havet och vi passerade den förra sommaren på Almedalsveckan när vi var i visby en dag. Men inuti har jag aldrig varit. Ser fram emot att du öppnar dörren för mig här. Förväntar mig en hel del historia.
  Tack för turen idag och de jättefina bilderna.
  Kram

  Gilla

  • Utsikten från Kyrkberget är alltid lika fin. Sedan är det bara att traska ner någonstans.
   Där vi var igår var otroligt grönt och somrigt. Jag som hade hoppats på en kanonhöstbild som jag såg i en almanacka jag köpte innan vi flyttade hit. Då kan du ta fina höstbilder till bloggen snart.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 4. Det var en tjusig kyrka!
  Stor var den. Tänk att Gotland har så många kyrkor.
  Ja det behövs nog fler än hönshjärnor när det gäller corona. Spännande fågelmöte du fick höra,-))
  Otroligt vackra bilder, En femte årstid…det skulle vi alla få ha, låter mysigt, här känns det som vi hoppat över en av fyra, kommit direkt in i vintern, det är bara snön som fattas. Ser hur grönt och fint ni har, härligt, för det är vemodigt att se löven falla av, även om jag tycker om att gå bland lövprassel.
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s