Gothem kastal

Den pampiga stora kyrkan Gothem visade vi upp för ett tag sedan. Den här gången blir det ett kort inlägg om kastalen framför den. Den lilla borgen är skamfilad av ålder från detta håll. Det lär tvistas om exakt byggdatum. Sant är att försvarstornet är minst från 1100-talet.

Följ med genom stigluckan så ska du få se sidan som är i bättre skick. Är du extra lång kan du ducka en bit. 😉

Hoppsan. Där gick både du och jag en bit för långt. Men den andra stigluckan var också sevärd. Vi gör ett nytt gemensamt försök.

Klart mer välbehållen och sevärd från detta hållet. En gång i tiden ska kastalen ha varit 9×9 meter och omkring 13 meter hög. Eftersom det är en öppen plats borde sikten varit god när det gällde att skåda fienden tidigt.

Det finns ”rätt många” kastaler vid kyrkorna på Gotland. Några har vi visat i samband med kyrkblogginlägg. Andra kommer att få egna inlägg.

Den som ligger vackrast beläget har vi fortfarande inte besökt. Sedan ska inte glömmas bort att det finns en kastal i medeltidsmuren i Visby. Där tänkte jag skicka upp Solveig en solig dag.

15 tankar på “Gothem kastal

 1. Jag vet att ni ligger högt på ”sollistan”, men! skiner solen jämt hos er?!
  Kastal, nytt ord för mig. Varje dag lär man sig nåt. 🙂
  Verkligt fina, soliga foton.
  Trevlig helg!
  Kram Mia

  Gilla

 2. Kastalen var tjusig! ,-) Det gillade jag! Kyrkor är otroligt vackra . Men det här var minst lika vackert!
  Den skamfilade borgen , mycket vacker!
  Fina bilder.
  Trevlig Helg!
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Där fick vi två flugor i samma smäll. Historiens vingslag runt omkring oss.

   Jag ska försöka trolla dit musiktabellen i eftermiddag. Innan det är dags för finalen som avslutas redan den 25 oktober – för sedan kommer inbjudan till 3 tävlingar i november på denna blogg. Låter det spännande eller jättespännande? 😉
   Ruskväderskram, Bosse

   Gilla

 3. OJ, vad jag lär mig mycket av att läsa din blogg och allt som du och Solveig är med om. Nu blir jag också inspirerad att läsa Håkan N bok, fast det är en deckare. Livskamraten skrev upp titeln, som var ny för honom. Stort tack.

  Gilla

  • Det händer att jag lägger näsan i blöt. 🙂 Spontana stopp kan bli härliga. Men oftast har jag läst på innan. Sedan gäller det att hitta rätt tidpunkt av olika anledningar. Nu går vi snart över till att hålla oss vid Visbytrakten. Vi åker inte iväg ”mitt i natten” längre. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s