Raukfältet på Asunden


https://gotlanduppochner.com/2020/08/14/pjaserna-ar-ett-minne-blott/
I länken kan du se och läsa om vårt första besök på denna underbara plats. Den här gången utgår inlägget från när vi parkerar våra cyklar och tar oss ner till raukfältet.

Inledningsvis var det lite ”slirigt” att ta sig ner mot havet. Men bara en kort bit.

Vi befann alltså på ön Asunden utanför Slite på nordöstra Gotland. Ön är två km lång och som bredast en kilometer.

Både rörliga och orörliga djur.

Asundens egen Janusfigur med sina två ansikten.

En förnäm hund med nosen i vädret.

Vår utsikt från där vi satt och drack vårt kaffe och fikade.

Rauken döpte vi till ”Asundsgubben”.

Det finns drygt 25 raukar som är mer än två meter höga. Den högsta är nio meter hög.

Asunden är absolut ett av Gotlands vackraste raukområden, med en härlig utsikt mot vidderna, grannöarna och havet som jag aldrig kan se mig mätt på. Det är också alltid lika spännande och fantasieggande att hitta eller försöka hitta likheterna med levande människor och djur.

Likt fågeln drog vi iväg mot nya mål. På väg mot fastlandet funderade jag på om jag ville återvända hit varje år eller aldrig mer för att inte få det underbara första intrycket naggat i kanten. För det kunde inte bli bättre än…

39 tankar på “Raukfältet på Asunden

 1. Raukarna är så vackra och det finns tydligen en stor mängd av dessa.
  Det går att se många figurer i en rauk, den ene vidunderligare än den andre.
  Jag är så glad att jag har fått se några av dessa i verkligheten också.
  Tack för fina bilder.
  Trevlig söndag.
  Kram!

  Gilla

 2. Skulle tänka mig att fantasin fick fart och att man kan se både det ena och det andra bland dom magiska stenarna, speciellt när skymningen kommer skulle jag tro. Jag har bara sett raukarna på fårö och det var också en upplevelse.

  Gilla

  • Fantasin måste vara starkare än ”mörkrädslan”. Jag hade älskat att befinna mig där när jag var yngre. Vilka story jag och mitt sällskap skulle kunna sitta och berätta.
   De på Fårö är antagligen de mest kända. Men det finns raukfält/områden även i inre Gotland.

   Gilla

 3. Jag har suttit och tittat på alla bilder. Jag tycker raukarna är helt fantastiska. Jag letar figurer ”fram och bak” ibland kan en figur jag just upptäckt bli en helt annan. Den förnäma hunden med nosen i vädret är ju klockren. På bilden ovanför ser jag till vänster ett lejon som sitter med yvig man. Manen syns till vänster och han tittar uppåt och har munnen lite öppen. Undrar om någon annan ser samma sak. Och vilken profil han har, ”Asundsgubben”.
  Tack för att jag fick följa med till raukarnas sagovärld!

  Kram Anita

  Gilla

 4. Så vackra raukar! Tänk att sitta här och omges av dessa- Har aldrig varit på Asunden och hade inte heller tidigare hört talas om ön. Men Slite har jag däremot besökt några gånger..
  Stort tack för den fina turen hit och de vackra bilderna.
  Kram

  Gilla

 5. Så fina bilder och så mycket man upptäcker när man bara ändrar läge, tar några steg åt något håll. Håller med om att Asunden är en mycket fin plats, fint att militären ”släppte” området och gjorde det tillgängligt. Naturen är fantastisk.

  Gilla

 6. Underbar plats för en tur med cykel, en stund för fika och/eller för att ge fantasin utrymme åt allt som finns att finna men som kanske inte alltid är så uppenbart. Livsberikande inslag allihop.
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram från mig med en kopp kaffe på en nygjuten trappa. 🙂

  Gilla

 7. Vilken härlig tur du bjuder på bland alla fantasieggande rauker. Spännande tyda vilka figurer man tycker sig se. Kan inte tänka mig en skönare plats för fikastunden.Tack för att du delar med dig från denna lilla ö.
  Höstkram 🤗

  Gilla

 8. Visst är det väl så att Gotland är ensam om att ha dessa raukar. De är så magiska, nästan som ett eget folk bland gotlänningarna. Tack för härligt inlägg igen Bosse!
  Kram
  Karin

  Gilla

 9. Pingback: En stund av ro – I mitt andra Tankerum

 10. Så underbart att få följa med på era utflykter. Tack för att ni delar med er av denna fantastiska upplevelse med raukerna och havet. Finns nog inget så avkopplande som att sitta och titta ut över havet. Har man med en fikakorg kan det inte bli så mycket bättre. Kram ❤️

  Gilla

 11. Vilka fantastiska formationer och med lite fantasi kan man så mycket och därmed få extra upplevelser.
  Satt med ett av mina barnbarn i säkert en halv timma och fantiserade över molnen. Så mycket vi upplevde denna stund.
  Gotland är så fint.
  Ha det bra!

  Gilla

 12. Gotland ser ut att vara ett riktigt semesterparadis och det är väl det ön är också 😉 Raukarna ja, de där måste jag bara se IRL vid något tillfälle, men tills dess tackar jag för att få följa med på ett ”cyberbesök” här via din blogg. Låter så härligt med era cykelutflykter!

  Må gott och ha en fortsatt fin dag!
  Christina Karlsson

  Gilla

  • Det är det också. Definitivt tycker jag du ska göra det. För det ser du väl inte från dina nya utsiktsfönster? 😉 Jag saknar dem jättemycket. Till våren tar vi upp dem igen. Till dess får jag hålla till godo med Visbycykelturer. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s