Timjansnyltrot och Gotlandssolvända


Orobanche alba är det latinska namnet på den sällsynta Timjansnyltroten som…

… lever som en parasit på backtimjan (längst fram). Orsaken är att Timjansnyltroten saknar helt klorofyll.

Den fleråriga örten är en raritet som går att hitta på naturreservatet Ölbäcks hällmarker, som består av en torr kalkrik mark. Lättast tror vi det är, att först hitta backtimjan.

Den gula blomman lyser verkligen upp soliga mornar under juni och juli. Gotlandssolvändan finns i Sverige bara på Öland och Gotland. Annars förekommer den i södra och centrala Europa och på vissa platser i Asien.

Fotnot:
Imorgon ska du få följa med till ett mycket sevärt raukfält. Du kan komma precis som du är. 😉

20 tankar på “Timjansnyltrot och Gotlandssolvända

 1. Ja här får jag lära mig saker. Aldrig har jag väl hört talas om denna märkliga växt. Ingen vanlig växt i trädgårdar kan jag tänka. I det närmaste omöjlig kan jag också tänka. För skulle den planteras så måste ju även backtimjan hänga med. Och så måste ju marken vara torr och kalkrik. Det är det som är så härligt med sådana här växter, att man egentligen bara hittar dom på vissa platser och lyckan när man hittar dom. Och ni hittade den så vi andra fick uppleva den också. Det är jag glad för. Och så blev jag ju glad åt det gula solskenet … Gotlandssolvändan. Den behövs idag, molnen ligger tunga och regn väntas.

  Ha en fin lördag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Egentligen var det andra gången vi var där och hade ingen förhoppning denna gång heller. Trodde vi var för sent ute på säsongen.
   Allt som kan betraktas som solsken är välkommet. Då räknas både gula tomater och om du blinkar med ficklampan i mörkret mot Gotland. 🙂
   Det blev mest inomhusprojekt.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Hej!
  Hur är det med svärdsyssla, skogsfru och sumpnycklar…. Och 33 ytterligare av Ölands orkidéer? Dessa ska vara fantastiska har jag hört.
  🍁🍂🍁😍
  Kramar Ingela

  Gilla

   • Svärdssyssla är väl en hobby och ingen orkidée. 😉
    Jag ska fingranska all litteratur jag hittar för att försöka lokalisera fler orkidéer nästa säsong. Vi gjorde några tabbar i sommar. Samtidigt hittade vi oväntat andra och fick hjälp av medmänniskor i änge m.m.Min favorittrio att hitta 2021 är guckusko, gulyxne och den tuffa flugblomster. Jag tror det är 7 arter som vi visat upp än så länge på kategorin ORKIDÈER. Om några veckor kommer nästa art.

    Gillad av 1 person

  • Alltså. Vi letade, letade, letade och fann faktiskt x antal orkidéer denna första säsong. Men det var på Gotland. Räknas inte det? 😀 Okej. Jag tar ut ekan och ror över till lillebror. Tur att Erik lyser för mig. Eller är det andra hållet? 🙂 Annars får Jan hjälpa mig. Ficklampan ska naturligtvis med. Blinka lilla… där mörknade den. Tror jag väntar till imorgon.
   Kram, Bobo

   Gillad av 1 person

  • Jag önskade bara att allt kunde stanna kvar som jag lär mig på bloggar och överallt. Får antagligen inhandla en större hjärna snart. 🙂 Det var kul att vi hittade den i grevens tid – för det var vårt andra besök där.
   Tack ska du ha. Den tycks gå i regn och blåstens tecken.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Tack för detta lärorika inlägg. Så spännande läsa om denna annorlunda växt som jag aldrig hört talas om. Alla sätt är bra för att överleva och så uppfinningsrik naturen är.

  Ha det så gott och kramen ❤️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s