Ölbäcks hällmarksområde


En del naturreservat ligger relativt nära vår bostad. Ölbäck med sin artrikedom och inslag av flera sällsyntheter, är ett av dem. Namnet Ölbäck kommer från Ölbäcks värdshus som förr låg i området. Här stannade resande bönder för att släcka törsten. Värdshusets grund ska finnas kvar. Men det var inte därför vi befann oss här…

… inte heller för att titta på kungsljus. Men kanske kunde kungsljusen leda oss rätt med sitt gula ”ljus”. 😉

Vi såg mycket vackert på hällmarkerna och plåtade en hel del. Blåeld tröttnar jag först på när den bleknat helt. Då är den inte min favorit längre. Jag läste i en bok att hällmarkens klädedräkt ändrade färg under årets månader. I april och maj har den en vit skrud. I juli byter den till blågul dräkt. För den besökare som är extra intresserad av olika sorters mossa och lavar måste Ölbäck vara ett eldorado. Bland lavar kan nämnas kalkkollav som bara finns på ett fåtal platser på Gotland. Den växer i sprickor och på lodytor.

Gul fetknopp (finns tre olika arter här) umgicks med en ängsalvia. Men vi var på jakt efter en helt annan sorts umgänge. Där det handlade mer om liv eller död för att hårdra det hela.

De här fotona ville också vara med i bloggen. Redan nu längtar jag till ett macro som vi ska beställa till kameran, som vi köpt tillbaka. Cirkeln är därmed sluten. Kameran som jag använde de sista åren till förra bloggens bilder har därmed flyttat tillbaka till Gotland. Vi har ingen lust att plocka på och av objektiv hela tiden. Istället öppnas nya möjligheter med två kameror och två fotografer – ständigt på bettet 2021. Klick klick. ”Nu byter vi kamera.”

Äntligen kunde en nätfjäril ”sitta vackert”. Jag hade ingen som helst aning om att den förstod halländska. 🙂
När vi var nästan tillbaka vid bilen lyckades vi äntligen hitta… nu kom jag på att detta inlägg ligger i kategorierna Utanför ringmuren i Visby och Naturreservat. Då det är det osmart att lägga in bilder och text om något som borde få vara ensamt i kategorin Nästan bara på Gotland. Därför får det bli ett eget inlägg imorgon. Kan du gissa vilken raritet och parasit som vi till slut hittade?

 

14 tankar på “Ölbäcks hällmarksområde

 1. Nej, det kan jag inte göra utan jag nöjer mig med att njuta av fina bilder. Tack för påminnelsen dessutom! Yngsta fröken har lånat vårt makroobjektiv en längre period och kanske är det läge att få det tillbaka…

  God fredag!

  Gilla

 2. Hm, jag är helt lost måste jag säga. Har inte en aning men jag väntar med spänning på vad det blir. På liv och död … hm. Mystiskt.
  Kul med två fotografer och två kameror. Förstår det där med objektivbyte. Det höll jag på med förr men aldrig nu. Nu ligger macrot mest hemma på hyllan och samlar damm. Får mest följa med ut i trädgården då och då. Jag vill ju njuta av mina promenader, inte gå och kånka på en ryggsäck med ett tungt objektiv.
  Vackra bilder bjuder du på i varje fall. Det där du läste i boken, att ”hällmarkens klädedräkt ändrade färg under årets månader” lät väldigt poetiskt. Gillar att tänka mig att naturen är klädd i en klädedräkt.

  Här har det varit ordentligt blåsigt ett par dagar och kalla nätter. Inatt var det plus 4 och jag var till och med ute igår kväll med ficklampa och skördade 5 kg tomater, utifall det skulle bli nattfrost. Nu blev det ju inte det som tur var för jag har åtskilliga kg tomater kvar ute. Många aktiviteter i köket nu, inte så mycket bloggande. Men det blir bättre längre fram 🙂

  Ha nu en fin helg på ön! Ser fram mot inlägget …
  Kram Anita

  Gilla

  • Svaret är på plats. 🙂
   Vi insåg tidigt att vi inte ville köpa ett macro till den nya kameran. Men när möjligheten öppnades att köpa tillbaka vår ena dotters kamera, som hon aldrig använder, kom det i ett helt annat läge. Då kan macrot alltid sitta på den kameran.
   Att vandra ska vara trevligt – inte tungt. 😦
   Jag skulle velat se dig med ficklampa i mörkret. Förstår att du inte ville ta några risker och chansa.
   Tack ska du ha. Här är grått, blåsigt och regnar. Tur det inte gör det på blogginlägget som jag skriver på och ska vara på plats imorgon.
   Lördagskram, Bosse

   Gilla

  • Många av dagens mobilkameror håller väldigt hög klass. Det gör min också men den är bara reserv och får rycka in när jag är på ”gamla platser” och systemkameran inte är med.
   Ärligt talas märks det att du har talang när det gäller att ta bilder och jag har ofta önskat att du skulle lägga ut fler foton på din blogg. Jag har gått andra hållet. 🙂 Det var nästan hundra procent text i inläggen på andra bloggens början. Det kan jag sakna ibland. 🙂 Tur jag håller igång bakom ridån så jag inte blir helt ringrostig på den fronten. 😉 Men här handlar det bara om Gotland och då är alltid fokus på foto. Helst i skaplig kvalite.

   Gillad av 1 person

   • Tack. Tycker själv att jag helt tappat ögat för fotografering så därför jag slutat. Rätt vad det är kanske det plingar till igen😉de tar rätt mycket utrymme på bloggen, tänker jag? Dina bilder är alltid fina!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s