Epipactis atrorubens – Purpurknipprot

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Det är inte så märkligt att arten har två namn. Det moderna efter de purpurröda blommorna och det gamla Vaniljknipprot efter blommornas doft. Dumt nog glömde vi dofta. Ännu dummare vore om jag började dofta på bokbilden och fick för mig att den doftade van… 😊

Det dröjde innan vi hittade den första. Sedan upptäckte vi flera stycken i närheten.

Purpurknipprot är sällsynt på de flesta platser i Sverige, men vanlig på Gotland vid t.ex. Stenkusten på nordvästra ön. Märkligt nog saknas arten nästan helt på södra Gotland.

Den blommar i juli och augusti.

Växten kan korsa sig både med Kal knipprot och Kärrknipprot.

 

12 tankar på “Epipactis atrorubens – Purpurknipprot

 1. Snygg blomma! Jag som håller på att nörda ner mig i växters latinska namn (för att försöka lära mig dem till proven) sökte så klart information om Epipactis atroruben. 🤓 Epipactis kommer av grekiskans epipaktoun = tätt sluten, vilket ska syfta på de hopstående kalkbladen. Atrorubens kommer av latinets ater = svart och rubens = röd och betyder rödsvart. Alltså ”tätt slutna svartröda blommor”. Det är kanske en bra beskrivning, men de ser finare ut än namnets betydelse låter… 😊

  Gilla

 2. En liten skönhet!
  Fantastiskt med alla dessa orkidéer på Gotland och bra att de är fridlysta, annars hade jag nog gärna tagit med några hem, men de gör sig bäst i naturen och gör dem tillgängliga för alla.
  Önskar er en skön söndag!

  Gilla

  • Undra om alla förstår det ordet. 😉 Oftast nämner jag inte var vi tagit bilderna. Drar mitt strå till stacken. Undantag när det finns massor på samma ställe.
   Har du samma busväder som jag har utanför mitt fönster tror jag INTE du tar något kvällsbad.
   Kram

   Gilla

 3. Orkidéer finns i många olika utförande och färger.
  Ute i naturen är det så roligt att få se några.
  Fint att de är fridlysta, så att de får fortsätta att blomma fritt.

  Hemma i kruka har jag flera stycken och 2 av dom blommar nu. Så vackert.

  Ha det bra och kram till dig.

  Gilla

 4. Nu fick jag en anledning att resa på mig trots att jag kan njuta av två precis framför mig. Fyra stycken blommar hos oss och det rikligt. Underbara blommor. Just nu har vi bara vita varianter.
  Det är en rolig bloggkategori men betydligt svårare än jag trodde att hitta dem. Jag ser fram emot nästa säsong.
  Tack och kram tillbaka

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s