36. Eskelhem kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Två mil söder om Visby och en liten bit in från kusten ligger Eskelhem kyrka. Även här låg det en träkyrka innan denna kyrka byggdes omkring 1200. Grundmurarna till den första kyrkan finns kvar under golvet.

Huvudingången anses med sin sparsamma dekor vara en av Gotlands vackraste romanska portaler.

Kyrkans märkligaste medeltidsminnen är kalkmålningarna som är från olika perioder. S:t Mikaels strid med draken är gjord av Mikaelsmästaren. (1270-talet)

Triumfkrucifixet är från omkring 1250. Relieferna föreställer änglar med rökelsekar samt Synagoga och Ecclesia.

Heliga Madonnan på vänster sida, som det ofta var förr i kyrkor.

Predikstolen och dess tak med en duva är från slutet av 1600-talet.

Altartavlan med Nattvarden, är av sandsten.

Dopfunten fick följa med från träkyrkan. Den är gjord av mästaren ”Byzantios.”

”Den heliga boken”

Tänkvärda ord:
”Ord som sårar varar.”
         Christin Häggström

 

16 tankar på “36. Eskelhem kyrka

 1. Det är verkligen så fint att få följa med på era kyrkobesök! Varje kyrka så unik och vacker på sitt sätt. Den här gången föll jag extra för Triumfkrucifixet, den vackra och ovanliga kyrkporten, duvan och takmålningen. Den heliga boken skulle jag också vilja titta i.
  Kram Nilla

  Gilla

 2. Gillar kyrkans tak som är lite speciellt. Kalkmålningarna är fantastiska med de dova färgerna och så tycker jag om dopfunten i sin enkelhet.
  Kramar från oss

  Gilla

 3. Ännu en vacker kyrka fast inte min favorit av dem du visat. Jag känner att jag är lite miljöskadad för sedan tävlingstiden tittar jag alltid hur golvet ser ut kring dopfunten 😉 Dina avslutande ord är lika kloka som vanligt.

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Tänk att du avslöjat mig redan i april. Jag som tagit 30 kort på dopfuntar där ni ska gissa rätt kyrka. 😉
   Det är likadant när vi åker omkring. Det gäller ibland att nollställa hjärnan. Ge varje kyrka en chans. Ofta ger det sig självt när porten väl är öppnad. Ibland har vi haft problem med den. 😉 Det är så härligt när man har lust att säga ”Wow” högt. Ibland är det första intrycket. Andra gången helheten. Häftigast är att efterhand hitta ”egna” detaljer. I början hade vi inte läst på innan. Nu har vi alltid med en bok i bilen. Då vet vi vad vi ska titta efter, efter fem minuters genomläsning i bilen.
   Tack. De är verkligen sanna.
   Vilken röta vi hade idag. Regnade till och med lite innan lunch. Grått hela förmiddagen. Ändå var det sol och fint vid den kuststräckan vi körde till. När vi kom hem var det grått igen. Endast 16 km bort. Hoppas på samma tur imorgon.
   Kram tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s