34. Lummelunda kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Exteriören i Lummelunda kyrka består av ett romanskt långhus och torn från omkring 1200 som senare kompletterades med ett gotiskt kor omkring 1350.

Altaruppsatsen och altartavlan med Nattvarden. Det man ska tänka på är att Lummelunda var en rik och framgångsrik socken under 1600-talet med den unika verksamheten som bedrevs av Lummelunds bruk som jag nämnt om tidigare på bloggen.
Johan Bartsch har daterat altartavlan 1663. (Johan Målare)

Predikstolen med sitt tak och detaljbild på Johannes är också från socknens glansdagar (Liksom bänkinredningen).

I en nisch kan du se träskulpturen från omkring 1500 föreställande S:t Antonius.

Kalkmålningar av Passionsmästaren på 1400-talet.

Dekorativt vid ett fönster.


Så här ser det ut om du hade vänt dig om i kyrkan. Då kunde du njutit av den ornamentala målningen på valvbågarna och dopfunten därunder, som var en gåva av Brukspatronen Christoffer Neumans och hans hustrus dotter Margareta.

Inlägget avslutas med minnestavlan över översten Jean Elfcrona och hans son Gustaf Adolf som 1785 dog vid en krutexplosion i Visby. Tavlan hänger i koret.

Tänkvärda ord:
”Du får inte förlora tron på
mänskligheten. Om några droppar
i oceanen är smutsiga, så blir inte
oceanen smutsig.”
                           Mahatma Gandhi

 

 

12 tankar på “34. Lummelunda kyrka

 1. En fin liten kyrka.
  Så många vackra detaljer att titta på. Trevligt att få gå där inne och känna lugnet och atmosfären.
  Tycker mycket om målningarna och speciellt de på bänkarna.
  Tänkvärda ord i slutet på vandringen.
  Var rädda om dig.
  Kram!

  Gilla

  • Jag har kommit på mig att jag numera oftast uppskattar mindre kyrkor. Vet inte vad det beror på.
   Tänkvärda ord är jag alltid svag för – du är en av dem som bjuder mig på det.
   Tack. Du och Mysingen också.
   Kram
   Ps. Igår såg jag på ”Vem bor här?” Då visades bilder från Sundbyberg, där en av deltagarna bodde. Mina tankar gick till dig när jag såg bilderna.

   Gilla

   • Det programmet såg jag inte, kanske ska kolla på play, eller om det går i repris och se om jag känner igen mig. Tack för tipset.
    Jag och mysingen är mycket försiktiga, det finns ju många fall här i vår kommun,. har jag läst.
    Är lite bekymrad över att mysingen fortfarande går och handlar men han går tidigt och i dom affär som har speciella morgontider för riskgrupper.
    Sköt om dig.
    Kram!

    Gilla

   • Det är ett trevligt program, helt i min smak.
    Bäst är det väl att beställa mat på något vis. Här får jag inte följa med och handla eller besöka affärer. Men någon måste ju göra det och då kan smittan komma hit ändå. Några dagar senare. 😉 Det är bara att ta en dag i taget. En stund i taget. Vi åker på trevliga utflykter och vädret har varit påskfint.
    Påskkram

    Gilla

 2. Kyrkor kan verkligen vara vackra att besöka.

  Nu blir det nog inte Gotland i år ändå för oss, det verkar osäkert att boka in sig, så ni kanske får en lugn sommar på Gotland i år, eller också rasslar det till om restriktionerna avtar framöver.

  Vi får ta en dag i sänder

  Gilla

  • Det är intressant att jämföra dem och få lite ro en stund. Men just nu njuter vi av ängen och naturreservat. Vädret har varit riktigt fint sista tiden.
   Förstår att ni hoppar av det projektet. Jag tror annars att Gotland via färjor kan bli riktigt ”besökstätt” av personer som skippar utlandssemestern 2020. Svårt att säga hur det blir med sommaren. Allt ändar sig från dag till dag. Vi hade bokat och betalt två flygresor till fastlandet i sommar. Nu har BRA ställt in dem.
   Du har så rätt. Ta en dag i sänder.
   Sköt om dig.

   Gilla

 3. Ärligt talat så blir jag glad när jag läser om dom som tvekar – eller ännu hellre bestämt sig för att inte åka hit. Det tyder på samhällsansvar….. 🙂
  Fast samtidigt förstår jag att många vill komma hit där vi än så länge är ganska förskonade – och det finns så mycket fint att titta på. Kyrkor och andra byggnader, portar och en fantastisk natur! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det ska bli intressant hur det blir med allt. Jag försöker ta en dag i sänder och njuta så länge det varar.
   Hoppas du haft en bra påsk. Vädret går inte att klaga på. Vi har hittat på något trevligt varje dag. Självklart saknar vi våra tjejer.
   Kram

   Gilla

 4. Mycket vacker kyrka! Ser mycket välvårdad ut och välmående ut! 🙂 Lika vackert inuti den, många vackra detaljer som gör att kyrkan ändå känns ombonad. Har ju varit vid Lummelundagrottorna, men minns inte kyrkan. barnen var små då, så det lockade väl inte med kyrkobesök då.
  Kram Nilla

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s