Naturen i färg; vit extra

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

I fredags, kom vintern vi ”väntat” på. Plötsligt fanns det möjlighet att ta de där vinterbilderna som skulle varit med i det första inlägget av ”Naturen i färg”. Vad gör man då? Jo, eftersom det är vi som bestämmer över inläggen i bloggen så lägger vi förstås till ett extra inlägg, trots att vi egentligen samlar på bilder i en helt annan färg under mars och april…
Jag cyklade hem från jobbet vid 13-tiden i fredags. Det hade regnat till och från hela förmiddagen med inslag av snöblandat regn. Jag hann hem i tid, d.v.s. innan det stora snöovädret slog till. Länge kämpade snö och ”tö” mot varandra – flingorna blev allt större, men så snart de landat på marken så smälte de bort. Till sist blev det ändå snön som vann kampen. För allteftersom vi såg ut genom våra fönster förvandlades omgivningen till ett vackert, vitt snölandskap. På kvällen gick Bosse ut med kameran. Då såg det ut så här:

Vi funderade över om vi skulle vakna till en vit eller grön värld när vi drog upp persiennen på lördagsmorgonen. Det blev det förstnämnda. Det visade sig att det slagit om och blivit minusgrader under natten. Vid vår parkering hittade jag den här lilla tappra färgklicken mitt i snön. De står säkert där och funderar över vad det var som hände…

Jag minns att jag fotograferade rosor i snö även förra året. Visst är det en häftig kontrast?

Betongfåren (”Baggen” av Anders Årfelt) som står utplacerade här och där har förmodligen sett och hört det mesta under dygnens alla timmar, året om. Lite snö bekymrar dem nog inte. Just den här Baggen står utanför Dalmansporten.

En del av ringmuren. Den fascinerar mig på många sätt och är ett perfekt objekt för den som har en kamera med sig. Nu har jag sett den i alla slags väder – och den är alltid lika fascinerande. Jag brukar alltid se den när jag är rastvakt och går runt på skolgården. Men, häromdagen var den försvunnen i dimman…

Naturens egna konstverk ligger högt på listan över konst som jag uppskattar, naturmänniska som jag är. Hade vi varit ute lite tidigare på dagen hade vi säkert hittat fler, men när vi äntligen kom ut hade solen redan smält bort en del av dem. Det porlade friskt i alla stuprännor. Fördelen med vinter när den kommer sent är att den säger ”Hej då” rätt så snabbt och försvinner igen…

Varje snöflinga är unik, sägs det. Svårt att tro när man ser många på en gång, som på den sista bilden. Men fångar man upp en snöflinga på sin mörka vante kan man se att den är ett litet konstverk. Lika unik som en människa. Vacker, men också ömtålig.

Så här i dessa orostider när vi inte ska utsätta oss för smitta eller smitta någon annan går det alldeles utmärkt att bry sig om någon genom att ringa, maila, skicka sms eller skriva ett gammalt hederligt brev eller kort.

Önskar dig en skön dag!

Text: Solveig Lidén
Foto: Bo och Solveig Lidén

 

 

31 tankar på “Naturen i färg; vit extra

 1. Det vita trädet är finaste bilden tycker jag😇de andra är också fina förstås.
  Varje snöflinga är unik… svårt att veta. Men när min pappa dött, kanske också begravts, då snöade det. En flinga ❄️ satte sig på rutan, gled sakta i sin fulla form ner för hela rutan. Det har jag aldrig sett varken förr eller senare.

  Gillad av 1 person

  • Det var precis lagom lång vinter för mig – en helg. Vi hann ta några bilder och sedan var snön borta igen. Nu längtar jag jättemycket efter våren! Kram

   Gillad av 1 person

 2. Ja tänk att ni fick snö, här kom ingenting, några få snökorn på marken i skuggiga lägen var allt vi såg på morgonen. Och tänk vilka fina bilder det blev! Gillar alla. Cyklarna på rad i gatlyktors sken. Det vackra trädet som glimmar i vitt mot den mörka himlen. Rosor och krokus som säger ”vad är väl lite snö, vi klarar oss”. Det jag saknar i år är att få använda ett av de vackraste orden jag vet … ”dagsmeja”. Men ni fick lite, lite av den varan i varje fall under lördagsmorgonen.
  Tack för inspirerande bilder i vitt!

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • En helg med snö är ganska lagom för mig, mest för att jag inte tycker om när det blir halt på vägarna. Förra vintern fick vi köpa nya dubbdäck eftersom våra dubbfria vinterdäck (som var vana vid Skåne-vintrar) visade sig vara fullständigt värdelösa på Gotlands osaltade vägar… Kram

   Gilla

 3. Blev väldigt deppig när snön kom i fredags – rots att jag förstod att den inte skulle ligga länge. Det enda med snö som är bra är att Santos (hunden) inte blir skitig om det ligger ett tjockt täcke över den leriga marken – men det gjorde det ju inte nu! 😦
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • OK, här kommer svaret på en fråga: Jonas växthus ligger i När. 🙂 Jag brukar därför kalla det för ”Jonas i När” – och har ni inte varit där ännu så rekommenderar jag en tripp dit – men kanske lite senare i vår! 🙂 🙂
   KRAM/ Susie

   Gillad av 1 person

  • Tur att Santos inte är långhårig. När vi hade vår hund Texas och det blev snö förvandlades hans tassar och ben till ”snöbollar”. Hans långa päls samlade upp snön allteftersom. Jag minns att jag bar honom in och satte honom i duschen. Leriga hundtassar var inte heller så kul att ta hand om… Kram

   Gilla

 4. Där jag bor slår vintern ofta till när man som minst önskar den. Men man kan inte ta ifrån den att den är vacker när den än kommer. Om sen solen glittrar på de där små kristallerna, ja, då är det ju alldeles bedårande. De tappra färgklickarna är ändå de som gör mig lyckligast. För mig är våren allra bäst.
  Att tänka både på varandra och en stund på sig själv gör något extra bra just nu. En stund i naturen med ögon för det skulpturala, det är balsam för själen.
  Tack, önskar er detsamma.

  Gillad av 1 person

  • Ja vintern är vacker (helst på bild) men jag håller med dig om att våren är allra bäst. Vi upptäckte förra året att det finns mängder av blåsippor på Gotland och jag älskar blåsippor. Så nu längtar vi efter våra vår-utflykter.

   Gilla

 5. Vilka härliga vinterbilder ,-))
  Stupröret gillade jag mest, sen kommer de andra, mysigt ser det ut, älskar vintern men i år jag tror vi hade vinter i 4-5 dagar det är allt. Bäst att passa på att fota!
  Blommor och snö, det blir magiska bilder av det ,-))
  Vitt är vackert ,-)
  Fast jag är en älskare av färg ,-)
  Naturen skapar konstverk, så sant!
  Ha det jättefint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Härligt att det gick att ta några bilder med snö till sist! Och lika härligt att snön försvann när helgen var slut. Den här helgen hoppas jag på fina utflykter till ängen med blåsippor. Kram

   Gilla

 6. Tack för att ni delar med er av dessa vackra, vita, vinterbilder. Lika bra att passa på att dokumentera när rätt färg kommer. Och kanske är inte snö så vanligt på Gotland. Ja, i vinter var det inte heller så vanligt här i Stockholmstrakten.
  Ha det så bra ni kan.
  Kram

  Gilla

  • Just nu letar jag egentligen mest efter en helt annan färg… men kunde inte låta bli att göra detta extra inlägg på färgen vit. Det har varit en konstig vinter i år – mest grå… Nu är vi laddade för att uppleva en lika vacker vår som förra året. Tänker att det är nyttigt att vara utomhus i den vackra naturen som motvikt till all oro och den stress som den skapar. Ta hand om er ni också! Kram

   Gillad av 1 person

 7. Så snabbt det kan förändras i naturen, som tur är det vår och det lika snabbt förändras tillbaka. Det är den här tiden man bör se upp för halkan som gömmer sig under snön. Jag gick raskt och frimodigt i nysnön ända tills jag strittade omkull, men klarade mig bra. Så roligt att våren äntligen kommit.
  Kram Rose

  Gillad av 1 person

  • I morse när vi vaknade var det vitt igen, men den här gången hade snön inte en chans mot solen. Tur att det gick bra för dig. Det går så fort när man halkar att man inte har en chans… Idag beundrade vi alla vårblommor i Botan. Massor av krokus och scilla m.m. Underbart! Kram

   Gilla

 8. Jättefina vinterbilder! Även om jag tror att få av oss vill ha vinter nu, så är det ju lite mysigt att det blev lite vinter ändå! Lite tidigare i slutet av februari, fick vi skotta här! Första och sista gången för den här säsongen hoppas jag! 🙂
  Så tappra de är krokusarna och rosorna i sitt snötäcke. Ja, fina bilder.
  Kram till er båda!
  Nilla

  Gillad av 1 person

  • Tack! Enda anledningen till min längtan efter snö i år var att jag gärna ville ta några snöbilder. Och jag fick som jag ville till slut 🙂 Nu önskar vi att allt ska bli som vanligt igen – och att vi ska få njuta av blommor och grönska.Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s