Behaglig start för de höjdrädda


På norra kajhörn i Visby finns denna lilla variant.

Sverige var 2002 initiativtagare till internationella Fyrdagen, tredje helgen i augusti. Ett tjugotal länder har hängt på den trevliga trenden. Danmark, USA, Australien och Mexiko är fyra av dem.

En del av fyrarna är då öppna för allmänheten. För den höjdrädda borde denna vara en suverän ”jungfruresa”. 😉 I tidigare inlägg i denna kategori kan du se att en vacker fyr på södra Gotland är öppen betydligt fler dagar än firarhelgen.

Svenska Fyrsällskapet driver på för att bevara Sveriges fyrar. Detta uppskattar bloggaren, som har en hemlig gammal dröm om att någon gång få bo i en fyr några dygn. 😀
Jag sitter och filosoferar över varför fyrar förekommer så ofta i litteratur, filmer, dikter och låttexter. Vissa saker är givna. Dramatiken, ledstjärnor i farligt vatten, den viktiga lotsen för alla på ”sjön”. Vad har du för åsikter & personliga tankar/minnen om ämnet fyrar?

16 tankar på “Behaglig start för de höjdrädda

 1. Så charmig fyr! ,-))) Så söt.
  Jag gillar också fyrar ,-) När vi var på ön Texel förra sommaren hade vi deras röda fyr framför oss när vi campade ,-)) Rogivande och vackert, nu dinglar en liten kopia av den på min nyckelknippa.
  Det är något speciellt med en fyr!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 2. Så fin den är. Men jag gillar även högre varianter. Den här såg vi i somras när vi som hastigast besökte Visby. Kanske kan du tag till Stora Karlsö och övernatta i fyren där. Har öfrstått att det ska vara möjligt.
  kram

  Gilla

 3. Den finaste fyren som jag besökt, måste vara Rubjerg Knude på norra Jylland. En väldigt speciell plats och med en intressant historia. Spännande filmer har man ju sett med piskande hav runtomkring. Ja, både spännande böcker och filmer!
  Ja, det är något visst med kyrkor och fyrar och nu kom jag på att Vinga fyr var något alldeles speciellt att besöka! Det var en ljuvlig sommardag för ca: fem år sedan.
  Må gott!
  Kram Nilla

  Gilla

 4. Den fyren var helt klart perfekt för mig! Men jag gillar att titta på dom vanliga från marken…den på Närsholmen är jag extra förtjust i. Kan bero på att det är så vackert runt omkring den och att vi gått där så otroligt många gånger med både Penny och sen Santos.
  KRAM/Susie

  Gilla

 5. Är det världens minsta fyr 🙂 ? Jag har gillat fyr så länge jag kan minnas. Det är något ganska speciellt med fyror men jag kan inte riktigt förklara vad det är. Kanske det är något slags trygghet man känner? Närsholmen är min favorit i Sverige. Kram Anne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s