Kungligt besök i Vitvär


Vi slog flera ”höstflugor” i samma smäll när vi rullade väg 143 från Visby mot östra kusten. Smällde var ett bra ord. På himlen såg det ut som om det närmade sig ett riktigt oväder från havet, trots den sköna senhösttemperaturen. Solveig stannade kvar i bilen, medan jag gick in bland de tjugotal gamla bodarna från 1700-talet till 1900-talet.
Jag noterade sällskapet längre fram som satt och fikade. Men dem hade jag snart glömt bort.

Jag blev förtjust direkt i fiskeläget Vitvär och hade inte tid för detaljen att leta efter kung Carl XVI Gustafs namnteckning på en bjälke. Jag hade läst att han blev bjuden på lunch i Vitvär 1998 och var i området med anledning av alfågeldöden.

De äldsta bodarna är av sten och har flistak. Mina tankar gick till dåtidens bönder som använde fiskeläget. Det var någonstans här som jag hörde smällar från väster. Hade det varit på fastlandet hade jag gissat på älgskytte.

Fyra sovplatser fanns det i bodarna och varje båtlag hade sin egen bod.

Pang pang! Kan det röra sig om smådjursjakt? Såg jag inte skymten av någon/några människor längre bort?

Mitt favoritfoto trots en del oskarpt i vänsterdelen.

Var det lätt att googla fiskeläge och bilder? Antagligen. Nästa november blir det annat åka av. 😉 Fyra frågor är redan klara.

Just vid detta fiskeläge fördelade sig fiskeåret på följande sätt:
Strömming fiskades på vår och höst. Flundra från midsommar till september. Torsk på hösten.

Bäst att dra sig mot bilen och lämna bodarna som i dag är fritidshus.

Båtar i vila.  ❤

Det var inte min fantasi som spelade mig ett spratt. Tre dagar senare stod följande rubrik i vår tidning:
SKÖT POTATISAR I LJUGARN – KAN VARA VAPENBROTT
Texten i korthet:
Vid 14-tiden på söndagseftermiddagen kom larm från en orolig person som hört skott. Polisen såg två män i 18-årsåldern med ett hemtillverkat föremål. Nu har en förundersökning om vapenbrott inletts. Potatiskanoner betraktas som skjutvapen.
Ps. Det var inte jag som ringde.
😉 Min fantasi vill jag inte koppla in polisen i. Den umgås jag mest med själv. 😉

13 tankar på “Kungligt besök i Vitvär

 1. Du lyckades få fina bilder ändå, trots skjutningen. Tur de inte fick en träff på dig.
  Här snöar det, så jag ger mig ut på vägarna. B5 ringde om jag ville komma och ”baka lusseklatter med lussin i ”. Det ville jag😀

  Gilla

  • Jag var betydligt närmare än så när jag kom till baksidan av övre bodarna. Men det var inga bilder som platsade bland de elva utvalda och de var inte med på bilderna om någon ”utomstående” hade hoppats på det. 🙂
   Hoppas du tog det försiktigt på vägarna. Det lät som en kul aktivitet. Klart du ville.

   Gillad av 1 person

 2. Vilket fint fiskeläge så jag misstänker att det inte är någon större omsättning på fiskebodarna. Tänk att ha ett fritidshus där… Potatiskanoner var något nytt för mig. Jag har bara hört talas om snökanoner så jag förmodar att sådana är skjutvapen också 😉

  Så då är det nya utmaningar som väntar oss om ett år. Visst fungerar det oftast att googla men man ska googla på rätt sätt har jag noterat 😉

  Ha en fin fredag!

  Gilla

  • Jag har stött på flera sådana ställen som jag gärna haft nycklar till. Då har jag ändå bara börjat ”min resa”. Otroligt vad det kan skilja på ”förhållandet” till vattnet.

   Det var ett nytt begrepp för mig också. Nästa gång jag upplever något liknande skulle jag kunna jämföra ljudet. 🙂 Första gången det dök upp i domstol i Sverige friade Varbergs tingsrätt en 16-åring som sköt golfbollar med en egentillverkad kanon. Åklagaren överklagade. Hovrätten ändrade till 30 dagsböter. Därmed är det i framtiden ett brott mot vapenlagen. Nästa fall gav samma straff i Alingsås.
   Nu vet du och kan inte skylla på okunnighet om du leker med din snökanon. 😉

   Jag är knäpp. Igår kväll kom jag på en briljant idé och började sedan fila på den när jag borde sova. Jag fattade inte varför S inte direkt hängde på. Det var något om att hon inte ville bli inblandad. Okej! Jag hade väl tänkt lite i de spåren. 😉
   Givetvis hade det varit annat upplägg om jag innan start vetat att ”98” % var fastlandsboende. Samtidigt tror jag att jag försvarade mig själv med att jag drog detta premiärår åt lekhållet och tyckte att Korsordsmästerskapen var extra tävlingsmässiga med tanke på att det var bara seger som räknades vid varje enskild uppgift.
   Dessutom ska ingen ha ””negativa” åsikter om att du briljerat här. Bara ta av sig hatten. För du har gjort det från i stort sätt alla positioner. 😀 Ingen har tagit chansen vid de tillfällen det har funnits möjligheter. Men tabellsnickaren har haft FÖR MÅNGA STUNDER där han bara behövt hålla reda på om någon INTE varit med. Alltför många tvåpoängare är missen från min sida. Det tror jag med all rätt det har funnits åsikter om. Jag själv trodde det var fler frågor som skulle sprida poäng. Därför vill jag utveckla mig själv. Men de som varit med på alla tre ställena borde inse att det har funnits väldigt skilda moment. Jag gillar fila på saker. Ibland blir det bättre. Ibland står det stilla. Ibland blir det inte helt bra. Det här måste vara en av mina kortaste svarskommentarer. Hur många bokstäver? 😀 Nu förstår jag varför jag ibland skriver att jag svarar med en symbol. 😉 Hoppas du inte också har snö hos dig.
   Kram

   Gilla

   • Bra då vet jag vad som gäller och ska hålla mig i skinnet så fort det blir tal om kanon 😉

    Briljanta idéer i all ära men jag kan nästan förstå att S inte ville bli inblandad när det var dags att sova. Man måste välja rätt tid om man vill delge geniala idéer.

    Jag tycker att du kan vara nöjd med årets upplägg. Man vet aldrig vilka som nappar på tävlingen så det blev bra så här. Sedan kan du ju alltid fundera på vilka förändringar du vill göra och vilken målgrupp du satsar på nästa år. Eller vilka du tror kommer att tävla… En bonus är i alla fall att jag lärt mig mycket om Gotland!

    Mitt svar blir inte lika långt men lunchen är snart slut och 35 adepter vill ha min uppmärksamhet!

    Gilla

   • Ni kvinnor ska alltid hålla ihop. 😉 Aldrig lär jag mig. Nästa gång ska jag dra mina planer när hon precis vaknat. 😉
    Målgruppen är att ALLA är välkomna. Det var en av mina förhoppningar. Att försöka sprida information om denna fantastiska ö som påminner… väldigt lite med det jag ser utanför mitt fönster just nu. 🙂 Vad tacksam jag är över att ha tak över huvudet och väggar som förhindrar ”snedblåst”. 🙂

    Så du menar på allvar att 35 adepter är viktigare än min blogg? 😀
    Ha en trevlig mysstund med S.

    Gilla

 3. Vitvär tycker jag är fint. Gillar de grå husen och båtarna. Tycker tävlingen varit bra och har hängt med hela tiden. Lärt mej mycket om Gotland och hur man googlar.
  Idag är det vitt och snöar fortfarande men jag gillar detta för nu är det mycket ljusare.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Tror du hade gillat att se det i verkligheten. Det finns flera andra som platsar på min lista. Jag hoppas få uppleva fler i framtiden.
   Förstår att du har det betydligt vackrare hos dig än jag har här. Nyss kom säsongens första flingor. Men det blåser rejält, är fullt med vatten på marken och snön lägger sin inte – än så länge. + 1.2 grader står det framför mig.
   Tävlingen är en slags gemenskap trots att vi inte träffas öga mot öga. Mitt delmål är att göra novembers mörka sidor lite lättare.
   Kramar tillbaka

   Gillad av 1 person

 4. Vilket fint fiskeläge och intressant att få veta mer. Dessa grå hus, bodar och båtar har en karaktär. Mina tankar går givetvis till hur livet tedde sig här- Väldigt vackra bilder! Stort tack för turen hit. .
  (Eftersom jag varit i Spanien under stora delar av november har jag inte varit lika mycket på hugget i tävlingen som jag velat. Det har varit svårt, ibland omöjligt, att kommentera från mobilen då de velat att jag ska logga in med lösenord på mitt WP konto för att svara. Ett WP.com konto som jag själv inte använder. Via datorn har det alltid fungerat utan detta.)
  Kram!

  Gilla

 5. Aha! Jag har ju inte bloggvandrat alls. Endast sett på Gotländska foton på en trevlig blogg.
  Det är alltså där du befinner dig. Ingen dum idé med tanke på november. Detta har varit en väldigt regnig månad på Gotland enligt statistiken. Hoppas du inte missar månadstävlingens final om några dagar. Det vore synd med tanke på att ni är ganska få deltagare.
  Kram Bosse

  Gilla

 6. Pingback: Raukfältet i Folhammar | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s