På Gotland odlar de skor högt

Fiskeläget såg lika vackert ut som jag hoppats på. Det som saknades var färgklickarna som skulle höja blogginlägget några snäpp. Blomningen var förbi för denna säsong.
Jag knäppte några foton för syns skull. I mitt minne bestämde jag mig för att återkomma hit i slutet av maj eller i juni för att göra fiskeläget full rättvisa.

Vi tog med oss själva och fikakorgen till den lite instabila bryggan och slog oss ner längst ut. Vädret var på gränsen mellan skönt gråväder och kyliga vindar från havet. En äldre man klev ut på bryggan och därefter ner i det blöta och steniga. (Jag såg bara stenar och grönt sliskigt halt på dem) Jag var rädd för att han skulle halka och tappa balansen på havsbotten när en lurig våg svepte in.

Det gick bra för honom. Efteråt ångrade jag att jag inte erbjöd honom några droppar varmt kaffe. Men om han var en vinterbadare var han säkert mer sugen på iste vid det här tillfället.
Istället för att hoppa in i bilen valde vi att gå iväg åt andra hållet. Spännande. Noterade ett vandrarhem och en stor ungdomsgrupp som härjade i vattnet. Hela tiden tänkte jag. Bara ett hörn till. Bara ett hörn till. Vad kan finnas där?
Vilken tur att jag fick bestämma. Annars hade vi aldrig nått detta träd som fick vara med i kryssa på gotlanduppochner för några dagar sedan.

Vilket fiffigt sätt att ha en butik på. Inga dyra lokalkostnader. Otroligt stort utbud. Såg att en del ”dojjor” hade växt till min storlek och till och med större, som Atlantångare. Aldrig kunde jag ana att skor kan gro i ett träd. Måste vara extremt giftfritt och framför allt miljövänligt. Svårt att välja vilka skor jag skulle prova. Sedan insåg att ägaren inte var dum. Eller var det slags memory? Jag tittade runt en lång stund för att hitta parkompisen. 😉

Alla dessa ord som jag skrivit på slutet sa jag aldrig högt. Jag ville inte förstöra stämningen när vi gick där hand i hand. Var rädd att jag skulle få skoskav i öronen om skrönor om hittade skor i havet. Bortglömda på land och inte minst … istället vaktade jag min tunga. På tal om något seriöst. Jag säger tunga om det som finns i skon. Solveig skrattar fortfarande och menar att det heter plös. Är det Halmstadslang? Eller säger någon annan bloggbesökare samma sak? Nu ska jag vakta min plös. 😉

Ps. Jag har sett strandsamlingar av skor tidigare – men då färre och ordnade på lägre nivå. Sedan finns det en vida känd vid en flod i en europeisk stad. (Budapest berättade en bloggvän). Mina tankar gled över till att skriva ett bokmanus om ägarna till ”flodskorna”. Givetvis med smekande tårdrypande inslag av sorg och olycklig kärlek. Någon som haft för bråttom i livet. Men det kan även handla om människor som haft det för roligt en kväll. Eller så är det ett spännande hyss när skorna blivit otrendiga & trånga. Då hamnar en sko i samlingen som ett hemligt personligt minne. Fantasin sätter inga gränser. Till den finns inget galler. Inte värt att skriva mer. Då kanske någon skor sig på mig. 😉

 

23 tankar på “På Gotland odlar de skor högt

 1. Jag säger också tunga! Plös låter så tramsigt 😉 Maken säger tunga, jag kollade nu 😀
  Borttappade skor dyker upp lite varstans, men hur kan det ligga så många som det gör på motorvägar? Det är lite konstigt. På en parkering, okej att en sko kan trilla ut om man letar efter något annat. Men på motorvägen…
  Häftigt träd iallafall 🙂 Ha en skön söndag!

  Gilla

  • Jag såg att det var udda i molnet. Hade tydligen missat det första besöket – din kommentar. Fy mig. 🙂
   Riktigt kul att få det kartlagt. Vi i Halland och Skåne säger samma sak. Plös betyder inget för mig.
   Vad är en motorväg för något? 😉
   Underbart att äntligen få träffa på solen igen. Vi njöt av Botanbesöket och promenaden bland de trånga gränderna. När vi parkerade bilen på hemmaplan vid tresnåret började det mörkna och nu är det lika grått och trist som det varit nästan hela denna månad. Tur att jag har mycket att göra så jag inte behöver tänka mörka tankar.
   Önskar dig en fin vecka.

   Gilla

   • Spännande undersökning! Ska fråga runt bland de infödda i Småland, när jag tänker på det, vad de säger 😉
    Idag är det lika mörkt och grått igen. Jag ska på Bokcafé i eftermiddag, det bör lysa upp!

    Gilla

   • Där var jag trång som ett skoskav. 😉 Mamma sa tunga och hon var från Småland. Jag ska fråga moster om jag kommer ihåg det.
    Bokcafé låter både spännande och något som borde passa mig. Om det inte är tantsnuskböcker som alltid är temat. 😉

    Gilla

  • Gissar på att det var en ”förtäckt” fråga. 😉 Trodde det var en googlefri fråga. Det blommar så fint vid fiskeläget på det stora fotot jag har i en bok. Nästa år blir det ett återbesök där. Jag har insett att vi behöver bli ”hundra” år för att hinna med allt. För vi har som en princip att njuta och inte jäkta oss genom ”allt”. En stor del av njutningen är att förbereda sig. Läsa på. Det uppskattar jag. Helst under en dyster lågsäsong. Men under november är det svårt att hinna med sådant. Då har jag annat att syssla med. Nu ex. var jag tvungen att fixa till förra tabellen som var lite fel. En gång i tiden hade jag hjälpdomare. De har tydligen tagit ledigt. 😉
   Måndagskram

   Gillad av 1 person

   • Det finns säkert tusen olevda upplevelser inom dig! 😉 Gissa vilken bok jag läser just nu? Hjälpdomarna har kanske annat jobb eller blivit avtrubbade… 😀 ❤

    Gilla

   • Det är nog rätt att Lita på att det ljusnar men det är inte den boken jag läser nu. Jag grävde lite bland sparade böcker och hittade Tusen olevda liv finns inom mig av Tomas Sjödin. Hans första roman från 2011. Har du läst den? Rätt så intressant, halva kvar…. (Inga poäng utdelas, det här är ingen tävling!) 😉
    Kram

    Gilla

 2. Självklart heter det tunga och inte plös, det vet väl alla 😉

  Kul att ni gick vidare och fick se skoträdet. Vårt är ju fällt sedan några år tillbaka men det blev en trevlig nostalgitripp i minnenas arkiv för mig.

  Kram och god söndag!

  Gilla

 3. Sen barnsben har jag lärt mig plös så det är mitt ord oavsett vad andra tycker och säger.
  Det kändes aningen kyligt med fika på bryggan men samtidigt så är det gott att ha med sig.
  Alltid trevligt att läsa om dina/era små utflykter och upptäckter!

  Trevlig söndag! Här är det konstant grått.
  Kram ❤

  Gilla

  • Då ingår du i Solveigs skara som trodde jag drev med henne första gången jag sa att jag måste dra fram tungan mer. 😉
   Det var i september men det var lite på gränsen därute. Vi satt en relativt kort stund. Men mannen klev ju i vattnet och han hade bara ett plagg på sig. Vem vet. Han hade kanske inte ens hade haft det om vi inte ockuperat bryggan. 😉
   Tack ska du ha. 🙂
   Vi fick solbesök igår. Det var uppskattat. Nu är det lika grått igen som det varit många gånger under november.
   Kram ❤

   Gilla

 4. Ibland kan man hitta de mest märkliga ting, bakom nästa krök.
  Trevligt att få följa med på lite utflykter. Fina bilder trots gråväder.
  Många skor hänger där, undrar hur många, med eller utan plös?
  Kram och trevlig söndagskväll.

  Gilla

  • Det är en av de spännande sakerna med livet. Upptäckarglädjen som är starkast som barn finns kvar där hos ex. dig och mig trots att vi blivit lite äldre. 😉
   Jag förstår att du säger plös som Solveig alltid gjort. Tunga verkar ha att göra med Halland och Skåne. Men du säger väl inte plös om det du har i munnen. 😉
   Kram Bosse Bus

   Gilla

 5. Vilken fin ”njutflykt” Här hade jag gärna varit med. Och havet! så närvarande.
  Kul med alla skorna.! Och jag säger ”plös”. Har nog alltid gjort det. Men det är väl som ostkrokar och ostbågar – båda går lika bra.
  Kram och tack för en fin tur.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s