Gålrum gravfält i Alskog socken


En av många fördelar med ön Gotland är att exploateringstrycket långt ifrån är lika högt som på fastlandet. Därför kan ex. den gotländska kulturhistorien skyddas bättre.

Gålrum gravfält innehåller mycket intressant. Det är nästan svindlande när jag läser att det under ett och ett halvt årtusende har begravts döda här.

Det finns 8 skeppssättningar.

Detta är ett av fem rösen.

Den gutniska bildstenen från 700-talet är flyttad hit från Tomtängskvior 1925. Svagt ska det synas spår av ett skepp med rutat segel.

111 st runda stensättningar ska det finnas. Även på andra sidan vägen enligt informationen.

Intressant att resa tillbaka i tiden. Men nu var det dags att samla flocken och resa till nutiden. I bilen fanns chokladpraliner som inte fick smälta bort. De var tillverkade 2019 år efter Kristi födelse. Jag hade ingen fundering på att gräva ner en pralin för framtidens generationer. Stavas det egoist eller chokladmonster? 😉

På marken såg vi färgklickar lite överallt. Fler färgklickar blir det när jag snart redovisar månadens besök på Botan. Men jag har sedan en tid tillbaka fullt upp med att snickra ihop tre novembertävlingar. Hoppas de ska tilltala en eventuell publik. Information växer fram på en offentlig sida under min header.

 

12 tankar på “Gålrum gravfält i Alskog socken

 1. Så mycket intressant du visar. Jag tänkte genast på Ales stenar när jag såg bilderna. Gotland är ganska okänt för mig efter att bara varit där en vecka för många år sen, så jag uppskattar verkligen dina foton och berättelser. Ser fram emot novembertävlingen. Kram

  Gilla

  • Men Ale Stenar ligger betydligt vackrare. ❤ Vi måste åka dit någon gång när vi är i trakterna en längre period.
   Kul att du uppskattar även denna blogg. Vem vet. Du tar kanske en bussresa hit någon gång. Bara du inte möts av sådant väder som vi har haft de sista dagarna. Jag skulle inte velat åka färja. Tur våra döttrar ska flyga hit på fredag.
   Roligt att du gör. 😀 Denna gång kommer det att tävlas på tre olika ställen. Men oj vad lång tid det tar att fixa till dem. Fortfarande har jag inte bestämt mig för svårighetsgraden på denna blogg. Korsordstävlingen är däremot nästan klar. Bara två uppgifter kvar. Sedan återstår finslipning ända tills 31/10. Undra hur långt du kommit på din decemberuppgift.
   Kram

   Gilla

  • Alltid intressant att stanna till en stund. Nu var det en slump på väg ut till den vackra polkagrisfyren på Närsholm. Chokladbutiken var också en glad överraskning.
   Verkligen. 🙂 Sådant slöseri duger bara om pralinen smakar kofta. Det gjorde inte dessa godbitar. Synd vi inte bor närmare dit. Men de säljer faktiskt in en butik innanför muren. Där har jag konstigt nog inte satt min fot dessa dagar som jag varit fast boende här.

   Gillad av 1 person

 2. Så fantastiskt och så många. Här uppe finns det inte mycket a sånt men jag har varit vid Ale Stenar eftersom min son och en av mina bröder bor i Helsingborg. Det var väldigt mäktigt uppe på kullen där Ale stenar ligger Man önskar ibland att man kunde ramla tillbaka i tiden och se hur människor och hus såg ut då för länge länge sedan. Idag är det blåst och bara 8 grader varmt och frost inatt. Jag ska stycka en halv älgkalv på eftermiddagen. Tur att jag får hjälp

  Gilla

  • Ale Stenar är supermäktigt. En av mina favoritplatser på Österlen. Utom när det är högsäsong.Svårt att hitta en parkering. Men det hände att vi tog med en kaffekorg och satt och njöt av en solnedgång mitt i sommaren. Oftast var vi där på vårar och höstar. Det tog bara en halvtimme dit. Sista åren vi bodde i krokarna hade de börjat ha öppet restauranger ända in i oktober. Efter efterrätt blev det en vandring upp till stenarna. Nu fick du mig att bli nostalgisk. ❤
   Tänker och tycker som du. Det hade varit så häftigt att få uppleva en stund.
   Här har också varit kallt och blåsigt. Igår haglade det. Då är ni antagligen klar med styckningen. Bra att du får hjälp. Du. Jag har aldrig ätit älg. Det har jag visserligen inte gjort med björn, räv och lejon heller. 😉 Men jag är duktig på att äta Solveigs köttbullar. 😉

   Gilla

 3. Spontana stopp efter vägen tycker jag om. Vad mycket man får se som annars kanske hade förblivit outforskade platser. Bra också att kulturhistoriska platser skyddas och bevaras. Det känns stort att vandra omkring där det finns så mycket historia från en tid för så länge sen. Västkustkramar 🙂

  Gilla

  • Det kan bli grädden på moset. Annars gör det inte så mycket när det inte fanns några förväntningar. Idag lånade jag en stor hög med böcker som jag hoppas få nytta av nästa år. Det är spännande bara läsa om saker.
   Hoppas du också fick en fin hösthelg väderleksmässigt.
   Kram

   Gilla

 4. Här har vi faktiskt varit ett par gånger. T.o.m. ätit middag i det gröna huset mittemot där vi hade vänner på semester. Men…det var ”några” år sen och dom här vännerna har vi inte sett här nere sen dess. Dom hälsade under många år på hos sina vänner som ägde husen och då träffades vi kontinuerligt, men vi vet inte längre vad som hänt. Så händer ibland…..
  KRAM/Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s