Botaniska Trädgården – julibesöket

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.
En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

Den här gången susade jag (Solveig) ner på min cykel eftersom det brukar vara näst intill omöjligt att hitta parkeringsplatser på sommaren… Bosse hade dessutom ont i foten och behövde vila, så jag fick åka själv.

Mest nyfiken var jag på vad som hänt med rosorna. Det hade hänt en hel del…

Rosa rosor och lavendel – svårmatchat både vad det gäller färgkombination och doft.

Eftersom det regnat på morgonen fanns det till och med vattendroppar som hängde sig kvar…

Jag gillar att låta kameran försöka få in skärpa på en detalj och samtidigt få till den lite diffusa bakgrunden…

Vilken underbar färg! Att dessutom få humlan att vända sig åt rätt håll och sitta så pass stilla att jag hann knäppa, krävde en hel del tålamod.

Praktmartorn. Jag förstår helt och fullt varför den fått sitt namn.

Pelargonier får mig att tänka på mormors veranda. Fina blommor, men oj vad de skräpade ner. Den här sorten lyser verkligen upp.

Att plantera flera olika växter så att de ”lyfter” varandra är en konst. De som ansvarar för Botan kan sin sak.

Smyrnatulpan. En ny bekantskap för mig. Visst är den vacker?

Gul riddarsporre. Tidigare har jag bara sett den blå varianten.

Kungsljus. Ogräs eller praktfull trädgårdsblomma? Just den här hade bestämt sig för att vara en liggande variant.

Daglilja.

I våras när vi fotograferade äppelblomningen, en kall dag, minns jag att jag sa till Bosse att jag var orolig för om det skulle bli några äpplen eftersom vi inte såg till några insekter. Vilken tur att jag hade fel. Det blir frukt trots en alldeles för kall vår.

Taggakantus – originell både till namn och utseende.

Färgen grön har alltid varit och är min absoluta älsklingsfärg. För mer än 30 år sedan var jag två veckor i Jordanien och Israel. En fantastisk resa där jag såg mycket fint. Men jag minns hur otroligt tacksam jag kände mig när jag kom tillbaka till Sverige. Jag satt på stationen i Hallsberg, klockan halv fyra på morgonen, tittade ut och bara njöt av att träd, buskar och gräs var så gröna. Samma känsla får jag varje vår när löven slår ut. Förra sommaren var det mesta förtorkat och visset. Så är det inte i år.

Min stund i Botan börjar gå mot sitt slut och det är dags att vända och gå tillbaka mot cykeln.

Det gula huset – Hotell Breda Blick – ligger nära Botan. När jag kom tillbaka till cykeln upptäckte jag att nycklarna låg kvar i cykelkorgen. Blev enormt tacksam för att ingen klåfingrig person upptäckt detta. Dessutom kändes en mycket inbjudande kaffedoft som fick mig att cykla upp till Breda Blick och avsluta min utflykt med en kopp kaffe och en bit mandeltårta. Inom mig nynnande jag på Sören Janssons sång ”Glad att få leva, att bara få finnas…”

Foto & Text:
Solveig Lidén

 

 

28 tankar på “Botaniska Trädgården – julibesöket

  • Välkommen till bloggen! Och välkommen tillbaka till Gotland!
   Botan är verkligen en njutbar plats. Jag kan återvända dit hur många gånger som helst. Det finns alltid något nytt att se.
   Vänliga hälsningar Solveig

   Gilla

  • Tack! Det är väldigt kul att gå omkring med en kamera där. Det enda som är svårt är att välja vilka blommor som ska fotograferas och att sedan välja ut vilka bilder som får vara med.
   Klem tillbaka från Solveig

   Gilla

 1. Åh, så fina bilder ifrån Botaniska trädgården! Du har verkligen fått till skärpa och fångat små detaljer! Härligt att kunna cykla iväg så där och slippa tänka på parkeringsbekymmer.
  En fin avslutning blev det också på ditt besök med fikat! Bosse får krya på foten sin och njuta av dina bilder! ❤
  Kram Gunilla

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag älskar blommor och framförallt rosor så det är verkligen njutbart att vandra omkring i Botan nu i juli. Foten är bättre nu så nästa gång får Bosse följa med igen.
   Kram Solveig

   Gillad av 1 person

 2. Vackra bilder ifrån denna vackra trädgård. Jag har bara varit där en gång och det var på våren så jag uppskattar verkligen att få se den i olika tider.
  Tänk så många fina växter det finns där och du har fått en fin skärpa på blomprakten.
  Härligt att du kom iväg och kunde delge oss detta. Tack för det Solveig och hälsa Bosse att han kryar på sin fot och hoppas att den snart blir bra.
  Jag nynnar med dig i sången.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det som är så härligt med att gå dit en gång i månaden är att vi kan följa vad som händer från gång till gång. Vi borde varit där ännu oftare för vi missar såklart en del som hinner blomma över… Visst är det fantastiskt att det finns så många olika växter. Var och en fina på sitt sätt, precis som med människor.
   Bosses fot är bättre nu. Kram från Solveig

   Gilla

  • Tack! Du hade nog gillat att gå där med din kamera. Det svåra är att gå förbi… man kan ju inte ta hur många bilder som helst. Bosses fot är bättre så nu kan vi cykla ihop igen.
   Kram Solveig

   Gilla

 3. Underbar trädgård. Jag har varit dit en gång och njöt och tänkte på hur en trädgård i Jämtland ser ut. På Gotland är det blommor och lite blad. Här är det blad och grönt med få blommor tyvärr. Däremot har vi gott om vilda blommor men ibland önskar jag att jag hade en trädgård som blommade ymnigt och inte lite som här. Rosor älskar jag men här är det bara enkla buskrosor som klarar sig.

  Gillad av 1 person

  • Vi har en bra odlingszon här på Gotland. I år är det så mycket finare överallt tack vare att det regnat lite då och då. Förra året kändes allt helt sönderbränt. Jag gillar den här sommaren bättre eftersom den bjudit på både sol och regn. Välkommen tillbaka till Gotland!
   Vänliga hälsningar Solveig

   Gilla

 4. Tack för att vi får följa med och se alla vackra blommor. Så fina foton med mycket detaljer och bra att du berättar vad växterna heter. Jag har så undrat över den blåa blomman jag fotat men nu vet jag att den heter Praktmartorn.

  Ha en fortsatt skön sommar och hälsa Bosse 🦋

  Gillad av 1 person

  • Tack! Praktmartorn är verkligen en ovanligt praktfull blomma! Annars får jag nog lov att erkänna att rosorna är mina favoriter just nu. Mycket beroende på att de doftar så underbart. Önskar dig också en skön fortsättning på sommaren. Tur att den inte är slut än!

   Gilla

 5. Stort tack Solveig för detta fina besök. Vi var här under några timmar en dag i början av juli och då var det säkert minst 30 år sedan jag senast bar här- Väldigt vackra bilder och många växter kände jag igen.
  Önskar dig och Bosse fortsatt fina sommardagar.

  Gilla

  • Det är t.o.m. ännu finare i verkligheten! Så mycket trevligare att traska omkring där än att stressa runt i exempelvis ett köpcenter. Det finns många fina platser att besöka inte bara i Visby utan på hela Gotland. Foten har återhämtat sig ”tackochlov”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s