13. Fårö kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉

Det är intressant att jämföra foto ett med foto tre. Då syftar jag inte på kyrkan utan naturen utanför.
Fårö kyrka är den kyrka av de 92 st som fått sitt medeltida utseende mest förändrat. Tornet och långhuset (undantag korsarmarna) är däremot medeltida.

Kyrkan ligger vackert på en höjd med utsikt mot havet och omgivningarna. Härifrån finns flera intressanta vägval att göra.

Tänk vad grönt det kan bli på tio-tolv minuter. Jag har inte fuskat med färger eller valt ett äldre foto från besöket 2016.

Om det var vägval utanför finns det fyra ”sittvalsmöjlighetershåll” för åhörarna vilket jag uppskattar som kyrkobesökare.

Altartavlan är ett enkelt sandstensarbete med Nattvarden som huvudmotiv. Altartavlan bär Karl XI:s namnchiffer.

Predikstolen bär Fredrik I:s namnchiffer.

Käutatavlan är kyrkans intressantaste attraktion. Den uppsattes 1618 som ett tack av ett lag säljägare för underbar räddning efter att i 14 dagar 1603 drivit omkring på ett isflak i Östersjön. En minnesvers på danska berättar om händelsen. Målningen är naivt åskådlig och visar en verklighetstrogen bild av av Visborgs slott i Visby.

Här rör det sig om en liknande händelse som ägde rum 1767.

Skepp tycks vara vanligt i skånska och Gotländska kyrkor. Passar enligt mig bra in i livet runt havet.

Tänkvärda ord:
Att leva är så häpnadsväckande att
det lämnar mycket litet utrymme
för andra sysselsättningar.”

                                           Emily Dickinson

 

16 tankar på “13. Fårö kyrka

 1. Oj, oj! Nu får du att göra om du ska besöka dem alla. Undrar just varför Gotland har så väldigt mycket kyrkor. Man får ju nästan intryck av att där är en runt varje hörn 😀 För så stort är ju ändå inte Gotland. Det blir spännande utflykter för dig 🙂

  Gilla

  • Hade Valdemar Atterdag fortsatt plundringen över hela ön hade läget varit annorlunda. Kyrkorna kom till när Gotland var rikt. Varje socken skulle ha sin egen. Sedan fick de stå kvar under fattigdomen och sjukdomarna som drog in.
   Det stämmer faktiskt. Om man sitter med som passagerare i bilen finns möjligheten att vrida på huvudet. Ofta är det möjligt att se mer än ett torn. Ibland 3-4 stycken.
   Det är en trivsam aktivitet som kan ha olika syften. Oftast är det en härlig kombination med andra ”rastställen”. Bäst gillar jag när de ligger strax intill ett änge. Det gör flera som vi ska besöka i framtiden. Lite trist när de är låsta fast det passerat 15 maj.
   Jag tror inte ni hinner sova under er veckan här. 🙂

   Gilla

 2. Spännande med de där ”tacktavlorna! Spännande med kyrkor – tack för att jag får följa med! Votivskepp verkar vanliga även i kyrkor i andra delar av landet … ser dem ofta när jag besöker gamla kyrkor, men Sveriges äldsta lär finnas i Landskrona och är från 1536, men då var staden dansk …
  Kram

  Gilla

  • Tavlornas storys tyckte jag var mest intressant. Det var en ljus kyrka. Jag uppskattade möjligheten att sitta åt fyra håll. Men saknade medeltida intressen. Det fick vi betydligt mer av när vi stannade till vid ett par kyrkor på hemvägen liksom i söndags.
   Där fick jag lära mig ett nytt ord. Votivskepp. Jag har varit inne i Landskrona kyrka för länge sedan. Till och med jag hade varit dansk om jag levat på den tiden. Tror inte jag hade haft något mot det. .)
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Oj så mycket det var att läsa. (Jag är ingen latmask men har inte tillräckligt med timmar på dygnet). Jag är urusel på Fårö. Vi har naturligtvis några favoriter och försöker att göra något besök varje år, men Fårö ligger ju så avsides, haha!
  Jag gillar Ekeviken. Där kan hundarna hänga med och turisterna hittar inte dit i första hand. Ullahou, eller hur det stavas är hur underbart som helst. Där ska man ströva vår eller höst och så finns det ett och annat raukområde vi gärna besöker. Samma där, sen vår eller på hösten, för då är det lugn och ro där.
  /P

  Gilla

  • Det ligger för långt ifrån dig. Otroligt långt. Undra vad de skulle tyckt om det, de som lever i Norrland. 🙂
   Ekeviken hann vi inte med. Låg annars bara några km från där vi fikade. (såg jag efteråt)
   Absolut inget besök under högsommaren. Den kön till färjan uppskattar jag inte. 😦

   Gilla

 4. Vilka intressanta ”tacktavlor”. Kyrkan är fin men inte min favorit bland dem du har visat. I våra kyrkor här nere hänger det också skepp i taken vilket känns väldigt logiskt och rätt. Vellinge kyrka är uppbyggd på liknande sätt så man kan välja var man vill sitta vilket kan vara praktiskt.

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Samma smak. Tavlornas historia är fängslande. Men det är inte mycket som påminner om medeltiden kvar. Tyvärr. Tror du uppskattar mer kommande inlägg i denna kategori.
   Skepp passar bra in i forumet. Vellinge kyrka har jag aldrig besökt. Däremot minns jag att S sökte ett jobb där innan vi flyttade till skåneland. Det sättet att sprida ut sittplatser uppskattar jag mycket.
   Kram från en solig onsdag. I eftermiddag kommer lillasyster med flyget från Skåne. Det uppskattar vi. I nästa vecka ses vi alla fyra i Uppsala.

   Gilla

 5. Tycker också att de där ”tacktavlorna”, är något alldeles extra! Så vackra, detaljrika och jag är mycket förtjust i gammaldags skriftspråk. Ja, du har många kyrkor att besöka och man kan ju fundera över varför det blev så många kyrkor just på Gotland? Finns det fler kyrkor på just Fårö?
  Svaret kommer nog…
  Kram Nilla

  Gilla

  • De är ”russinen” i denna ljusa kyrka som inte har mycket medeltida kvar. Annat var det i de kyrkor vi besökte på hemresan till Visby och i söndags eftermiddag. Otroligt intressanta kyrkor.
   Gotland består av många små socknar. Gotland blomstrade och det fanns mycket rikedom under en längre tid. Då kom de här kyrkorna till. Atterdag och hans mannar raserade och plundrade mycket i Visby. Endast Sankta Mariakyrkan fick vara kvar. Resten av ön härjades inte på samma vis. Nästan inget alls.
   Nej. Det finns ingen mer ”medeltida” kyrka där. Men ”spår” på ett ställe. Det får bli en bild från naturreservatet med den berömda ”hunden”.
   Kram Bobo
   Ps. Jag ligger back med bloggsysslan. Nu snart lunch. Sedan städning. Därefter ska yngsta dottern hämtas vid flygplatsen. Det ser vi fram emot. ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s