Olof Palmes minnesplats


Olof Palme tillbringade 30 stycken somrar på Fårö, de flesta i närheten av Sudersand. Jag tror han älskade att få komma hit för att koppla av och få träffa sina partikamrater. Palme höll under dessa år flera tal i Sudersand.
Gutarna är omtalade för att låta kändisar få röra sig fritt på ön och att inte bjuda på skvaller eller information om var de bor. Ingmar Bergman är ett annat bra exempel på det.

Väldigt nära vår hyrda pepparkaksstuga i Sudersand, ligger i en vacker glänta bland björkarna denna speciella minnesplats.
Det är Fårö socialdemokratiska förening som hedrat Olof Palme med att uppföra en skulpturgrupp.

Arkitekten och skulptören heter Jan Sundström. Symboliken med pallarna är att de ska stå för Palmes internationella arbete, världsdelarna och världshaven. Den höga är ett landmärke.

Egentligen heter det inte pallar utan hallar i kalksten. Hallar är ovala stenar med hål som fiskare använde som sänken i fiskegarn.

Jag slog mig ner en stund på en pall och tankarna gick till texten ”Inte vilken februarikväll som helst” i kåseriboken ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått”:
Ibland stannar tiden. Det spelar ingen roll om man är gammal eller ung. Det finns sekvenser i livet som vi aldrig glömmer…

14 tankar på “Olof Palmes minnesplats

 1. Intressant läsning. Var det inte Palme som var den första som talade i Almedalen och att det därefter utvecklades till Almedalsveckan?
  Pallarna/hallarna är ju häftiga!

  Gilla

  • Förra året firade de 50 år. Såg att det finns möjlighet att lyssna på talare genom tiderna. Från 1968 års talare finns både Palme och Tage Erlander.

   De var tuffa och det var trivsamt att sitta ner en stund och reflektera över vad som hände den februarikvällen. Jag har starka personliga minnen kvar från det första dygnet, som jag aldrig kommer att glömma.

   Gillad av 1 person

 2. Ja, det finns sekvenser i livet man aldrig glömmer bort och en sådan var morgonen efter Palmes hade mördats. Så ofattbart var det att jag trodde att nyhetsuppläsaren hade tagit fel på månad och trodde att det var 1 april. Det gick in så småningom fastän det fortfarande är ofattbart.
  Så fin symbolik, med pallarna och podiet. Tack för intressant läsning igen!

  Gilla

 3. Intressant och trevlig läsa och fina bilder. Annorlunda och söt stuga ni bodde i 🙂 Är så glad att du delar med dig av era utflykter. Trevlig helg Katarina.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s