Botaniska Trädgården – majbesöket

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.

En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.
Vi är tacksamma för att turisterna ännu inte har insett att det finns en parkering längre in från hamnen. Alldeles strax utanför Kruttornet. Nästa månad åker vi nog hit på morgonen och tar fika med oss. Kanske får cyklarna följa med på utflykt.

Det första som mötte oss var kören ovanför våra huvuden. ❤  Vi såg inte sångarna. Men de var många till antalet och sjöng med olika stämmor och röstresurser. Om jag hade varit dirigent hade jag hellre låtit duvorna sköta ljudet, bjuda på ost och kex eller skickat iväg dem som brevduvor. 😉

När man ser ett sådant här foto med en man på en bänk kan tankarna glida iväg åt olika håll. Det gör i alla fall min hjärna titt som tätt. Känner han sig lycklig eller olycklig? Är han ensam och saknar någon? Nu är det så att jag känner till mer än vad du ser. Jag gillade vad jag såg på bänken och allt framför den. När kortet skulle tas på paret som satt där reste sig kvinnan raskt upp och förändrade fotoläget. En annan person dök upp från ingenstans och det fridfulla hade skapat en ”oreda” som påminde mer om vardagen. Det var då nära att det inte blev något foto. Men simsalabim. Efter avsked satt han där ensam och jag gillade vad jag såg. En medmänniska i en vacker park.

Vad denna gubbe tänker på är det svårt att sia om. Han tittar mot hotellet som kanske ska provas någon gång och ruinen bakom det. Dessutom finns det två kända fik i två gula hus ganska nära. Men just nu är hans mage mätt och belåten. Det är dags att studera alla underbara blommor i mer detalj. Allt medan fåglarna fortsätter att kvittra.

Den här gången fanns det en mängd olika slags tulpaner.

Den här var extra fin.

Princess Irene på engelska. Triumphtulpan på svenska. Ljuvlig färg.

Guldtulpan.

Var blomma har sin charm. Även de vita.

Dillpionen är tuff.

Ännu fler tulpaner…

En originell blomma. Vad är det för sorts blomma? Kungsängslilja är det, berättade Ingrid. Tack för informationen. 🙂

Första ”Lady bird” som jag sett i år.

Du ska veta att vi kunde lagt in två inlägg till minst, med massor av andra blommor och annat fint. Vi är så tacksamma för att denna oas finns och kommer att lägga ”en slant” i bössan då och då.
Jag la inte in något inlägg med vyn mot lusthuset, som jag hade tänkt ha som månadens fasta foto. Där hade hänt för lite i just den kameravinkeln. Men några av blogginläggets foto kommer från platsen runt lusthuset.
Kommer du till Visby någon gång i ditt liv rekommenderar vi varmt denna park. Tack ännu en gång DBW!

Extra text för den intresserade:
Hela Gotland består av ett otal smultronställen. ❤
Jag hoppas att människor på fastlandet förstår alla de fördelar det innebär med att bo här permanent. Inte bara på högsäsongen. Att jobba på ön. Starta en aktivitet/verksamhet. Låta barnen växa upp i denna lugnare och oftast säkrare miljö än många andra platser i vårt land.
Många pensionärer har insett fördelarna. Min önskan är att fler yrkesverksamma i åldern 16-65 ska välja att slå ner sina bopålar här. Jag tror att de flesta nytillkomna öbor aldrig ångrar sig. Istället funderar de nog på varför de inte gjort det tidigare. För det är just i det ovannämnda åldersspannet som Gotland har en instabilitet. Sorgligt nog är gotländskt åldrande femtio år före övriga landet. Var fjärde gotlänning är 65 år eller äldre. I hela Sverige är det var femte.

Den 1 april i år var folkmängden på Gotland 59 253. Jag håller tummarna för att gränsen 60 000 nås inom fem år. Duktiga läkare, sjukhuspersonal, lärare, poliser, entreprenörer o.s.v.
Missa inte ditt livs chans att kombinera positiva saker under årets alla dagar. 😀

Detta är blogginlägg nummer 75. Tryck gärna på följ. 🙂

42 thoughts on “Botaniska Trädgården – majbesöket

 1. Tack för denna månads besök här i den vackra botaniska trädgården. Väldigt vackra bilder. Mycket har hänt sedan ert förra besök.
  Jag brukar också låta mina tankar fladdra när jag ser någon sitta på en bänk, precis som du gjorde här. Och jag vet att du också gärna gör det.
  Det går inte att ta miste på att du/ni trivs på Gotland. Men jag har ju nu gått in i de 70-åren och fler äldre behövs ju inte. Däremot jobbar jag ju inom resebranschen då och då så ibland är jag lite produktiv. Har min bas här i Stockholm. Men den kan ju flyttas…
  Önskar dig en fortsatt bra vecka.
  Kram!

  Gilla

  • Varsågod.
   Verkligen. Det var därför vi sköt fram besöket. Annars hade vi missat mycket.
   Det är berikande att ha den möjligheten att låta tankarna fladdra.
   Du blir aldrig gammal och är ju superaktiv. 🙂 Men jag förstår att det är en kris som måste lösas. Tyvärr har jag inte den fysiska kapaciteten att bidra. Bara på mitt personliga vis.
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 2. En underbar plats … önskar det fanns en sån park här också. Fin bild med den ensamma personen på bänken … framkallar som du skriver en del funderingar. Nu fick vi ju svaret den här gången och behöver inte fundera mera 🙂
  Kungsängsliljor har vi här i trädgården, både vita och röda … visst är de speciella med sin rutiga ”klädsel”.
  Kram

  Gilla

  • Varje ort och stad behöver minst en naturlig oas ”mitt i smeten”. Du hade älskat att gå och fotat här. Det hade du förresten gillat att göra på hela ön.
   När S kom hem från jobbet och läste mitt inlägg hajade hon till. ”Det där är ingen tulpan. Det får du ändra”. Jag satte på datorn och gjorde om det till en fråga istället. Sedan gick jag tillbaks till inlägget och såg att Ingrid redan hjälpt mig med svaret. Jag tycker det var en jättetuff blomma. Det var därför den fick vara med. För det var inte lätt för ”blommorna” att ta en finalplats och få vara med i inlägget. Tänk att jag kan göra en tävling av allt. 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Det finns flera fina oaser i både Norrköping och Linköping, men ingen Botanisk park 🙂
    Haha … en tävling är ju inte fel! 🙂
    Kram

    Gilla

   • Det klart det finns. Jag har ju sett dina foton från Norrköping. Linköping känner jag mindre till om. Minns bara hur den började växa så det nästan knakade och har den inte växt om storebror Peking nu? Det var väl när universitetet kom till och sjukhuset ”avancerade”.

    När det var kallt och trist satt jag och klurade på tävlingar till hösten.
    Kram

    Gilla

 3. Takk for de vakre bildene! Tulipanene er jo så fine der. Jeg hadde gjort som mannen på krakken, nemlig å bare nyte det vakre synet og roen der.
  Gotland ser veldig fint og hyggelig ut
  Klem fra Marit

  Gilla

  • Varsågod. Det är ju alltid du annars som bjuder på fina foton. 🙂
   Alla behöver vi få sitta så på en bänk och njuta av allt och lyssna på fågelsång. Du hade elskat att besöka Botaniska Trädgården i Visby. 🙂 Det är en veldigt fin ö på många sätt och vis. ❤
   Klem fra Bosse

   Gilla

   • Skall försöka få ihop något. Just nu läser jag väldigt mycket. Idag har jag spelat boule för andra gången och det är roligt.
    Kramar från oss

    Gilla

   • Jag har också kommit in i läs-svängen. Läste igår klart en helt otroligt bra men mörk thriller av en gammal bloggare. Den var så spännande. 🙂 Kommer antagligen att skriva om den senare på andra bloggen. Igår kväll låg jag och skrattade i sängen åt en bok av skådisen m.m. Jonas Karlsson. Den ska med i bagaget när vi om några timmar åker iväg. Gillar inte att det blåser så. Läbbigt att vara på ”sjön”. Tur det bara är 8 minuter.

    Vad roligt att du fastnat för den klot-sporten. 😀 Där får man både lek, tävling, motion, samvaro, nya vänner och kanske en fikapaus i mitten. Hoppas du fortsätter med det.
    Kram

    Gilla

 4. Nu har det hänt en del där! Det är en fin tid nu, tror det var bra det hejdade sig lite och blev kyligare. Vi fick njuta lite längre… Men nu verkar värmen återvända.

  Gilla

  • Det var S idé, att vi nog borde åka lite tidigare denna månad. Tur det. Annars hade ”min månads-redogörelse” fått en stor lucka.
   Du har rätt. Men jag började bli orolig för att våren stuckit iväg någon annanstans och inte skulle återkomma mer i år.

   Jag gissar på att du är igenom alla 700 sidor nu. Ska du leta småfel eller stora fel?
   Konstruktiv kritik är bra att få.

   Gillad av 1 person

   • Nja. Jag har dragit ut lite på det. Har kanske 180 kvar. Mest konstruktiv kritik, men har hittat ett par småfel. Mest om jag finner det för långt, för upprepande osv. Men det gör jag inte. Inte än.

    Gilla

   • Det är ingen uppgift som man ”springer” igenom. Du är en läsvan kvinna så jag tror uppgiften passar dig som handen i handsken.
    Själv gillar jag inte att läsa riktigt tjocka tegelstenar. För jobbigt att ligga på rygg och läsa/hålla. Därför är jag tacksam för att pendeln verkar ha svängt en aning tillbaka. Sedan finns det författare som tydligen inte kan skriva en liten tunn bok på 400 sidor. 😉 Vissa av mina favoritförfattare har ju ändå mig kvar i fans-klubben.
    För en kort stund sedan läste jag klart en helt suverän bok av en gammal bloggvän till mig. Vilken debutbok. 😀 Mer om det någon annan gång. På en annan blogg. För handlingen är inte förlagd till Sveriges största ö. 🙂 Själv packar jag för att besöka Sveriges åttonde största ö.
    Du får ha en trevlig helg.

    Gilla

 5. Så kom jag då äntligen mig in en bit i den botaniska trädgården! Jag har hört så mycket fint om den; jag har t.om. en liten jordgubbstok som härstammar från den, växande i vår trädgård. Maken är boven men brottet måste vara preskriberat sedan länge ( drygt 30 år) . Men varje gång vi ser den blomma tänker vi på Gotland. Bara det…
  Nästa gång vi kommer till Gotland ska den botaniska trädgården få ett besök.
  Tack Bosse!
  Kram

  Gilla

  • Du fick mig att skratta här på kontorsstolen. 🙂 Så ni har en liten del av Gotland hos er.
   Det hade hänt otroligt mycket jämfört med våra fyra tidigare ”månadsredovisningar”. Tur Solveig kom på att vi borde åka hit lite tidigare. Annars hade vi missat mycket om värmen blivit för intensiv i sin comeback.
   Botan är ett ställe som inte ska missas i Visby. Men egentligen ”gör” man inte Gotland på en semestervecka. Det inser jag efter att ha varit här flera gånger tidigare på semester. Då fanns ingen tid för att ”skrapa på ytan”. Utan vi åkte till de mest välkända platserna. Vi och alla andra. 😉 Inte helt sant. När vi åkt utan barn har vi vidgat vyerna och fått uppleva stillheten också. Den där riktiga stillheten hoppas jag får uppleva i helgen då vi åker till en annan ö. Undra om jag kommer att ta tusen foto. Risk för det. Om det inte ösregnar.
   Kram

   Gilla

 6. Precis som du skriver så undrar man ibland varför man inte flyttade hit tidigare. Fast nu har vi bott här i snart 16 år och börjar känna oss riktigt hemtama – trots att vi ännu inte sett ALLT! *fniss* Sen har vi också konstaterat att vi flyttade hit i ”rätt tid”, alltså för oss. Vi var nog inte mogna för flytt tidigare. 😆
  Min nya router fungerar ännu inte, den gamla är fruktansvärd seg, så jag är bara så lycklig att jag kan komma in här och kanske få iväg en kommentar. Jag håller tummarna….. 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • En gammal kompis flyttade hit sommaren 1987. Han ”tjatade” på mig att jag skulle få ett jobb på hans arbetsplats i Visby.
   Viktigt att det känns rätt på så många punkter som möjligt i ens gemensamma liv. Jag kommer nog aldrig att bli mogen. 😉
   Fick du ett måndagsex tro. Själv tar jag intensiva pass framför datorn och stänger av sedan. Datorn går inte att lämna fem minuter. Eller om jag sitter här och inte trycker på en tangent då och då. För då finns det ingen markör längre. Har jag på ex. ”tuben” börjar det tjuta när något hänger sig.
   Teknik ska fungera. Helst när det är relativt nytt.
   Kram

   Gilla

 7. Jag visste att det var en Kungsängslija av den anledningen att mina morföräldrar bodde i just Kungsängen och att det är Upplands landskapsblomma. Har alltid tyckt att den är originell och vacker.

  Kjell, min man, sökte för ett tiotal år sen som ekonomichef för domkyrkoförsamlingen i Visby. Prästen reste t.o.m. hit till Göteborg för en intervju. Sen ångrade sig Kjell. Fanns en anledning till det som jag inte vill offentliggöra här. Men det hade varit kul att flytta till Visby. Och träffa dig och Solveig ☺.

  Gilla

  • Jag gillade den också. Mycket speciell.

   Intressant text. Klart jag blir nyfiken på anledningen. Tänk om han sagt JA. Hur hade ert liv varit då? Livet är fullt av om, val, slump, tillfälligheter och mening med livet. Jag funderar och analysera det ibland. Vilken tid det tog innan jag klippte navelsträngen med min barndomsstad. Sedan var det som med ketchupflaskan. (om jag ska överdriva ganska rejält.) Undra hur många som har haft åsikter ”bakom ryggen” om det. Helst projektet med alla samlingar. Alla våra gemensamma flyttar/projekt har varit riktigt genomtänkta. Jag älskar att sätta på ”knappen” ANALYSERA. Väga för och nackdelar. Vända och vrida på pusselbitarna. Vi lever bara en gång på jorden. Jag tror du hade trivts bra på Gotland. När du saknat storstadspulsen är det inte kris. Under en timme med flyg till flera storstäder.

   Gilla

   • Visst är de spännande, håller med dig, alla val vi gör i livet och fundera på vad som kunde ha hänt om jag gjort andra val.

    Andra kan ha åsikter om våra val, men jag tycker det är väldigt positivt med människor som vågar göra annorlunda val. Som ni med muséet och samlingen och att flytta till Gotland. Gillar det.

    Gilla

   • Perfekt för att skriva ett manus om. Blanda med eget, önskat, möjligt och påhittat. En annan variant av sliding doors. Tankepaus. Jag hade nog använt mig av JAG-formatet. ”Tre-fem varianter av Jag.” Där just jag blev ”olika” i sin personlighet. Beroende av miljön. En miljö som består av jobb, studier, ort, partner, grannar, kompisar, fritid/hobby. Fängslande tanke. Frestande att låta ”bipersoner” glida in i de olika liven. 😉 Dags att tänka över sista packningen.
    Trevlig helg.

    Gilla

 8. Vackra blommor och bilder ifrån Gotland. Botaniska Trädgården är tjusig och jag kan tänka mig att det är roligt att fota ifrån samma plats olika månader och sedan jämföra.
  Jag kommer ihåg att mysingen och jag satt och njöt länge och tittade på växtligheten då vi var där.
  Ensam man på en bänk, ensam man som spejar framåt, båda bilderna kan väcka frågor och tankar och fantasin kan flöda. Den spejande mannen kan jag tänka mig att du har ”svaren” på.

  Intressant med åldersfördelningen på Gotland, det kände jag inte till.
  Folkmängden i Sundbyberg är över 50.000 och beräknas bli 81.500 i slutet av år 2032, på en yta av 8,77 km2. Så du förstår vad de bygger. Men, mycket på höjden.
  Ön Gotland är cirka 3200 km2 med över 59.000 innevånare så vi borde kanske flytta dit istället, men då blir ju ”fördelningen” åt fel håll, vi är inte i rätt åldersgrupp. Får lägga dom tankarna åt sidan.
  Nyckelpiga redan. Dom är så fina.
  Kram!

  Gilla

  • Det var en bra idé som någon av oss kom på.
   Än så länge har vi inte suttit där. Jag vill ha varmt under mig. Men de närmaste gångerna, om det finns någon ledig plats, kommer det säkert att bli så. Förstår att ni njöt och myste extra.
   Ibland måste fantasin få sitt spelrum. Så länge man inte är elak är det bara ett tillskott till vardagen. Du vet själv. Du verkar också ha gott om det.

   Åldersfördelningen råkade stå på första sidan och sedan vidare just igår när jag la in detta inlägg. På sikt är det inte bra med denna skeva fördelning. Det måste ex. finnas utbildade ”folk” som kan ta hand om alla gamla.

   Om jag ska vara ärlig vill jag inte längre bo bland så mycket människor. Förr skulle jag vilja det. Men det är rätt länge sedan som jag istället började uppskatta små mysiga platser. Som att komma hem från Malmö till Ystad för ta ett minne. Det kändes gott i hela kroppen när vi närmade oss Svarte och jag såg havet. Då visste jag att det var bara fem minuter kvar på tåget. Trevligt att för några timmar kunna göra och se sådant som inte fanns i den lilla staden. men inte vistas där ”alltid”. Tur smaken är olika. Annars kunde det plötsligt, nu leker min fantasi, bli så att Stockholm, London och NY blev glesbygde. 😀
   Nej!!!! Plocka fram de tankarna igen och vrid dem några varv. Självklart ska ni flytta hit. Saknar ni hemtrakterna tar det bara 50 minuter med flyg till Arlanda. Det finns alla avdelningar på sjukhuset. Är det krisläge används helikoptern som landar på en platta vid sjukan. Den ser vi ibland på våra promenader på Galgberget.
   Nyckelpigor blir jag glad av att se. Men de kan bli sura om man sätter rumpan på dem. Oj vad de nyps.
   Kram Bosse

   Gilla

 9. Jag förstår att det är en populär plats att besöka när jag ser alla underbara bilder. Det är inte troligt att jag kommer att besöka Gotland något mer, så jag är tacksam för all information och alla foton på din blogg. Kram

  Gilla

  • Det är ett smultronställe och det finns massor av andra på ön. Jag hoppas få några nya favoriter på nästa resa – som börjar om några timmar. men det lockar inte att åka färja. För här blåser rejält.
   Jag ska påminna dig om den meningen om jag stöter på dig i ”Botan” någon gång. När du står böjd och doftar på orangefärgade/brandgula blommor. Men du var ändå lite försiktigt med orden ”inte troligt”.
   Jag skulle aldrig plugga en dag till efter gymnasiet. Never gifta mig, köpa hus. Köpa Volvo m.m. Troligtvis hade jag skrattat högt om någon berättat för mig att jag kommer att göra allt det och även vara boss för ett museum med 3 333 st olika sorters kaffekoppar och många andra samlingar. ”Visst. Jag tror dig. Ska du inte berätta att jag ska åka till månen tur och retur också?” 😉

   Jag uppskattar att ha dig på besök här och tycker om att göra besök på din ”Bloggstation”.
   Helgkram

   Gilla

 10. Det var verkligen ett ställe jag skulle vilja besöka. Jag har aldrig varit till Gotland tyvärr. Förstår inte varför men det har inte blivit av annat har nog kommit i vägen. Bilderna är underbara att titta på och det är så kul att få lite information om stället. Härliga djupa tankar du fick när du såg mannen på bänken. En sån bild sätter verkligen igång fantasin och alla har vi vår historia. Tulpaner har jag kommit att tycka om mer och mer genom åren. Förstår att det är populärt att bosätta sig om man har möjligheten. Tack för ett härligt inlägg

  Hälsning
  Malin

  Gilla

  • Det är inte försent ännu Malin. Det tar under en timme att flyga från Arlanda eller Bromma. Visst är det så med mycket. Annat i livet kommer ”i vägen”. Andra stigar trampas. Som kan vara lika intressanta och fina.
   Tack för besöket. Kul att du hittat till denna bloggen också.
   Kram Bosse

   Gilla

 11. Jag är ingen blomsterexpert men visste faktiskt vad det var för sorts blomma. Botaniska trädgården blir bara vackrare tycker jag!

  Kram och god fredag!

  Gilla

 12. Ja, tänk så mycket det händer i naturen ifrån det att vi ser den första tussilagon, till allt som blommar nu i maj! Här blommar syrenerna nu och lite av häggens blommor finns kvar!
  Roligt att få följa med på era besök till Botaniska trädgården och se grönt det har blivit! Och så alla blommorna förstås! Älskar den lilla ”rutiga” blomman – kungsängsliljan! Fågelsång är ljuvligt och fåglarna trivs ju i våra parker. En oas för dem och för oss! Fina bilder! 🙂
  Jag funderar också ibland på det där om att se någon som sitter själv eller går allena i en park eller på en kyrkogård. Man kan ju vara själv, men det behöver nödvändigtvis inte betyda att vara ”ensam!” Men många är faktiskt ensamma – särskilt många gamla som sällan får besök! Och det kan jag också fundera över – vad det beror på? Ja, nu drog tankarna iväg….
  För min del blir det festligheter i högsta grad idag! Så nu har jag lite bråttom…
  Varm kram, Nilla

  Gilla

  • Det är spännande och utvecklande att låta fantasin få spela fritt. 🙂

   Undra vad du ska göra för spännande. Jag ser på klockan att du var tidigt uppe. Då satt vi och åt frukost i en stuga på Fårö och skulle packa bilen för en magisk dag där det mesta stämde. Rauk-safarin blev hellyckad. Regnet och åskan väntade till kvällen/natten.
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 13. Botaniska trädgårdar är guld värda, som en oas i storstaden.
  Vad fina tulpaner, guldtulpanerna gör mig nyfiken. Har nog inte sett sådana förr, men jag gillar vad jag ser så sådana ska jag kolla efter, kanske till den egna trädgården.

  Ha det fint! Och njut av helgen!
  Kram Christina

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s