Redan Solveigs favoritplats i Visby

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.

En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

Vilket fint söndagsväder vi fick igår på vår promenad till ”Botan”. 😀

Dvärgcyklamen ser du på fotot.

Det som händer runt lusthuset tänkte vi bevaka lite extra. Odlingsytor har förberetts för att under säsongen fyllas med gamla sorter. Vi ser fram emot att få se den unika röda tulpanen från Tofta. Chefen Anders Juhlin berättar i GA att det handlar om mycket kulturhistoria. Många av de gamla växterna har sin egen historia kopplad till personer och platser på Gotland.

En fin julros finns kvar.

Det här fina fotot tog Solveig. Vi vet inte vad det är för blomma. Vet du?

Vintergäck hade vi i vår trädgård i Ystad. Lyser upp vackert.

Regndroppar är jag också en fena på. Eller var det hageldroppar? 😉

Tänk vad fint det kommer att bli när buskpionen blommar.

Idegranarna har fått en ny design.

Det finns fortfarande överlevare kvar från säsongen 2018.

Vi bestämde oss för att vi kommer att göra fler privata besök här varje månad fram till september. Denna oas ligger så perfekt till. ❤
Nära till havet, muren, bibblan, Almedalen, innerstan m.m.

34 tankar på “Redan Solveigs favoritplats i Visby

   • Visst är det😉Jag sa det i bilen hem och Maken tyckte också det var likt.
    Låter härligt att slinka ut genom en port och så är havet där!!!

    Gilla

   • Det är härligt med alla ”tvillingar” som finns där ute någonstans.

    Jag började tjuvstarta några timmar för tidigt med att rätta månadens tävling. Nyss blev det en tredje ledare. Det har gått från 4-5-till 7 rätt. Övriga 10 tävlande får jag fixa imorgon. Vem vet. Någon kanske lämnar in en rad klockan 23.55. Nu sova. Ska bli riktigt kul att åka och slänga saker imorgon bitti. 😦 Det har vi bara gjort en enda gång tidigare i Visby. Undra hur många turer det blev till Hedeskoga förra året. Bäst att inte veta.

    Gilla

 1. Det är klart att jag vet vad det är för ”blomma” du fotat, det är en buske – en hybridtrollhassel
  = Hamamelis x intermedia `Pallidia´ (förmodligen). Det finns massor med namnsorter, själv har jag en orangerödblommig `Diane´- men den har inte börjat blomma ännu. Den står för skuggigt hos oss!
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • Klart att jag vet att du vet. 😀 Men frågan är om jag kommer att komma ihåg det om en kvart och överkursen … får du guldstjärna för. 😉
   Jag trodde ni hade huggit ner tillräckligt med träd. Fast det är kanske huset som skuggar. Eller är det Lucky Luke. 😉
   Kram Bosse

   Gilla

   • Nej, vi ska inte ta bort fler träd nu – på vår tomt! Det räcker med dom äver 100 vi avverkat, men…i ”kohagen” bakom oss (som alltså är en liten skog) där finns det MASSOR av JÄTTEHÖGA skuggande träd. Tyvärr!
    Om bara bonden kunde ta bort dom som växer c:a 20-25 m in och utmed hela vår tomt (över 100 m) så skulle man inte behöva vara rädd när det blåser och dessutom få se lite mer sol. Fast i somras när det var så varmt var det ganska skönt med lite solskydd! ”Inget ont som inte för nåt bra med sig!”
    KRAM/Susie

    Gilla

 2. Där har jag varit, det vet jag bestämt. Jag kommer ihåg att det var så trevligt att se alla växter som blommade. Det var lite senare på året än nu, maj tror jag.
  Att vandra där en gång i månaden blir säkert en upplevelse, att se hur det växer och frodas, över tid.
  Vackra bilder du visar.
  Kram!

  Gilla

  • Jag känner mig nästan delaktig. I alla fall med början. BO. 😉 Den här gången var det soligt och fint. Det satt en del människor på bänkarna och solade. Risk för att det blir trångt där under sommaren. Helst om en sådan där jättestor turistbåt har lagt till. De som åker runt i hela världen.
   Kram Bobo

   Gilla

 3. En helt underbar plats – absolut värd minst ett besök varje månad! De små cyklamenblommorna är ljuvliga och trollhasseln är fantastisk!
  Tack för att vi får följa med Bosse!
  Kram

  Gilla

 4. Förstår att det blir flera återbesök till denna vackra botaniska trädgård! Vi har själva besökt Botaniska i Göteborg och den gula blomman på trädet du undrar över är mycket riktigt en hybridtrollhassel! Underbart med tidig vår även om jag förstår hur jobbigt det blir för alla allergiker.
  Kram Nilla

  Gilla

 5. Så härligt, ser ut som om ni har våren där redan. Säkert värt flera besök. Så småningom börjar det picka upp någon tidig vårblomma här också, men får nog tålmodigt vänta drygt en månad ännu.
  Kram Rose

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s