Inte lika trångt som förr

Denna kategori kommer att handla om sådant som jag uppskattar och som tillför vardagen något extra. Att stanna upp och glädja sig åt småsaker tror jag betyder mycket för det inre och därmed för hälsan och välbefinnandet.
Vad är vardagslyx för dig? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar. Har du inte kommenterat på min blogg tidigare syns inte din kommentar förrän jag godkänt den.

Fortfarande är det intressant att besöka den traditionella bokrean i februari. Även om jag inte hastar till öppningsdagen som jag gjorde förr. Minns extra mycket den gången i Falkenberg som de öppnade klockan 24:00. Det var häftigt i mörkret med tända marschaller som gav en julkänsla och ”klappjaktskänsla” när den stora kön fick komma in i butiken.

Tänk att denna butik har funnits sedan 1883. På skyltfönstret står den passande texten ”En historia att berätta”.
Självklart finns det några fler människor på Adelsgatan en sommardag jämfört med den sista februari. (Säkert tio-tjugo fler.)  😉

När ex. Björnen kommit ut från sitt ide. 😉

Känner du igen filmstjärnan? Hon har samma initialer som min fru.

Är bokstödet till höger Mr ”Röda rummet”?

Det finns mycket att välja på i den välsorterade bokhandeln Wessman & Pettersson. Har du läsare gjort några bokfynd på rean?

Det här är de fem böckerna vi kom hem med igår. Min ”Gotlandshylla” fylldes på med två böcker till. Två riktiga godbitar. Jag har lånat dem på bibblan tidigare. Innehåller åtskilliga underbara foton att njuta av. ❤

29 tankar på “Inte lika trångt som förr

 1. Jag har inte köpt nån bok i år. Jag är nog sjuk… Ska kolla lite i annan affär i helgen hoppas jag. En riktig bokhandel på nära håll, det saknar jag verkligen.
  Fast stavar din fru med Z?
  Ha en underbar helg!

  Gilla

  • När Adlibris uppstod förändrades bokförsäljningen.
   Det är trevligt att gå in i en personlig bokhandel. Vi hade en dröm om att öppna en barnbokhandel. Lite inspirerade av våra yrken, ”Du har mail” och några favoritböcker som vi läst om ämnet. Alla drömmar slår inte in. Andra oväntade saker kan hända istället. Jag har ex. aldrig drömt om att visa upp 3 333 st kaffekoppar för främmande människor.
   Zolveig Lidén. Vackert. 😀
   Det var ett ”snabbfoto” och jag hade inte med läsglasögonen på den trippen. Tyckte det stod ett filmskådisnamn. Du vet hon med ”låren”. 🙂

   Tack. Det snöade nyss. Känns som aprilväder.
   Jag var jätteduktig nyss. Slog sönder ett stort nytt glas. 😦

   Gilla

   • Jag tänkte också på låren🙄 men det var det ju inte upptäckte jag.
    Bokhandlar är för sådana som vi…
    Tur man kan drömma, allt behöver inte slå in. Själva drömmandet i sig kan vara nog så trevligt😉

    Gilla

   • Drömma positiva dagdrömmar är uppfriskande. Om jag inte gjorde det ibland skulle livet bli extra tufft.
    Ha ha! Det är givetvis inte MR Strindberg heller. Han vet jag hur han ser ut. Men vem det är på bokstöder vet jag inte.
    Tredje tabben. Visste jag skulle komma vilken dag som helst. Inte lätt när jag har tre fingrar som inte går att böja in. Jag hade inneskor på mig. ”Zolveig” hörde smällen och kom till undsättning. 🙂 Undra vad fjärde tabben kommer att bli?

    Gilla

 2. När jag var barn och ungdom var Wessman & Pettersson nästan mest känd för att det var en musikaffär. Det var dit man gick för att köpa grammofonskivor och innan man bestämde sig kunde man få lyssna en liten stund på dem. Det var service på den tiden!
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  • Vad kul att få reda på. 🙂 Visst var det en speciell känsla och stor förmån. Jag gjorde så ofta på fredagseftermiddagen efter skolan eller på lördagsförmiddagen. Gick in i en musikaffär och lyssnade på nya skivor. Ibland hade jag inte ens tillräckligt med pengar med och skulle inte kunnat köpa just då.
   Tack ska du ha. Vad kallt det var när vi gjorde en tur till återvinningscentralen i morse. Sedan snöade det en stund. Typiskt aprilväder.
   Kram Bosse

   Gilla

   • Det har slutat och molntäcket har spruckit upp lite grann. Plötsligt var jag tillbaks med mössa, vantar och långkalsonger. Efter lunch ska vi till Röda Korset med en kartong. Nästan alltid kommer vi hem med något nytt. 🙂

    Gilla

 3. Det är faktiskt längesen jag var på någon bokrea. Det går ju att fynda när som helst nu. Visst känner jag igen Zarah Leander. Björn Hellberg är en mysig prick. Jag har köpt signerade böcker av honom många gånger när han besökt vårt stora köpcenter. Kram

  Gilla

  • Den gamla charmen är borta som med mycket annat. Semlor går att köpa till midsommar. 😉
   Jag var slarvig där och tyckte att det stod Sophia Loren under bilden. 🙂
   Jag sprang på Hellberg ibland i Laholm. Ibland parkerade jag bilen alldeles intill hans funkisvilla. Det sägs att han är den manlige författare som åker på flest ”signeringsutflykter”.
   Björnkram till dig

   Gilla

 4. Jag har inte köpt något på rean. Men köpte däremot Alex Schulmans Bränna alla mina brev. Jag har läst någon enstaka bok av honom tidigare, men inte tyckt att det var något speciellt. Men den här är det! Mycket bra tycker jag. Sven Stolpe får mig att skratta med sitt sätt att styra omgivningen med sitt humör. Klara paralleller till min egen uppväxt.

  Sarah Leander är det!

  Annars ska jag äta lunch idag med min bror och sen se herrstafetten. Och ikväll blir det middag med min man. Det är livets ”små” glädjeämnen idag.

  Gilla

  • Kanske borde jag ge honom en chans någon gång.
   Sven Stolpe var en stor personlighet.
   Hoppas ni äter något gott och har det trevligt. Vilken stafett igår. 😀 Idag har jag inga förväntningar. Går det att hindra Norge från guldet? Trist med d-skandalen. Inte oväntat. Tror det kommer mer efter de grävt mer. 😦

   Gilla

 5. Många år sen jag var på en riktig bokrea … numer är det nätet som gäller – oftast Bokbörsen, som har det mesta jag vill ha …
  Söderköpings Bokhandel finns kvar på samma ställe som där den öppnade 1815! Anders som driver bokhandeln tillsammans med sin sambo, arbetade förut på Norrköpings Stadsmuseum och var en av mina uppdragsgivare när jag höll på med digitalisering av gamla fotosamlingar 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram

  Gilla

  • Detta var också en comeback för oss. Vi var aldrig på bokrea under Ystad-åren.
   De fysiska butikerna kan sedan flera år inte matcha nätmöjligheterna. Lite trist tycker jag som gillar att bläddra i böckerna.
   Vilket ställe. 🙂 Där skulle jag gärna gått över tröskeln. Bara för att dofta på atmosfären. Kan inte vara lätt att driva en sådan verksamhet. Måste såklart tänka brett och ta in annat också. Gissar på att du besöker både Anders, hans fru och bokhandeln ibland.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 6. Vardagslyx för mig nu för tiden är att kunna vandra ner till Lötsjön, eller gå lite skogsstigar runt och njuta av lugnet och tystnaden.
  Någon bokrea har jag inte varit på i år. Jag kommer ihåg att jag och min kompis Ingrid förr då vi jobbade träffades och gick och ”invaderade” bokhandlarna denna dag. Så roligt vi hade och så många fina böcker till bra priser vi fick tag i. Svunnen tid, men minnena är kvar.
  ”En historia att berätta” bra skylt och den säger så mycket.
  Björn Hellberg, en mysig man och kompetent inom många områden.
  Jag tycker att hon ser ut som en ung Zarah Leander, men Z, nja jag vet inte säkert. Du har säkert rätt svar.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  Gilla

  • Det låter för mig som ett behagligt vardagslyx. Lugnet och tystnaden uppskattar jag mer och mer.
   Ett roligt minne att komma ihåg för dig.
   Så länge han inte ska göra praktiska saker är han duktig på mycket. Jag har stött på honom flera gånger. Ibland på tennismatcher i Båstad.
   Visst är det divan ZL. Jag läste fel utan läsglasögon på min näsa.
   Tack ska du ha
   Kram Bosse

   Gilla

 7. OJ så många inlägg jag missat som kollat in på din andra blogg!!??
  Ska bättra mig!
  Vardagslyx….det är oftast det lilla, kan vara en hjärtsten, ett blad som liknar ett hjärta eller nåt sånt, att må bra, se hundarna glada, skratta, prata, att känna gemenskap.
  Vädret, sol eller snö, ibland gråväder…med kanske dimma, mest det enkla som dyker upp ,-))
  eller en bra bok!
  Vacker gammal butik!

  Känner inte igen kvinnan? Intressanta böcker,-) Ja gotländska behöves nog övas på ,-))
  Ha det jättefint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  Gilla

  • Detta är inlägg nummer 31 sedan starten 1 januari. På andra bloggen tror jag att jag lagt in 4 inlägg i år. Om jag åker till fastlandet kan det bli jämnare mellan bloggarna.
   Tack för dina vardagslyx tankar. 🙂
   Tydligen inte jag heller som svamlade om något annat. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 8. Sista gången jag köpte några böcker var på Södra Hytta Bokloppisen i Bergslagen. Rekommenderas varmt! Har du Lars Jonssons bok ”Vinterfåglar” på din Gotlandshylla? Tror du skulle tycka om den där boken. Kram Anne

  Gilla

  • Med andra ord köper du inte böcker på hemmaplan.
   Innan vi flyttade hit funderade jag på vilka kategorier jag skulle ha med under dessa ö-år. Jag kände till att det finns flera bra ställen för att studera fåglar. Men jag insåg snabbt att jag inte skulle lira på hemmaplan och varken har det superintresset, tålamodet m.m.. 🙂 Men jag har en kompis som ägnat sig åt fågelskådning i många år och åker omkring lite överallt och fotar.
   Hoppas det gått bra för dig på fågelfestivalen.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 9. Vilka fina bokfynd du gjorde. Jag har inte varit på bokrean eftersom min snälla syster förser mig med alla böcker jag vill ha. Visst är det Zara Leander på boken du frågade om?

  Att hitta guldkornen i vardagen är viktigt för att vi ska må bra. Jag har en stor glädjekälla i naturen som är vardagslyx när den är som bäst. Umgås med barnbarnen, leka med katten, lyssna på härlig musik och besöka bloggvänner är också njutbart. Ofta är det de små sakerna som jag uppskattar mest som fågelkvitter, vårens första blomma, havets vågor som rullar in mot stranden eller sommarens första dopp i sjön.

  Ha en skön söndag och kramen 🙂

  Gilla

 10. Har nu läst i kapp lite och fått veta vad som hänt hos dig på ön. Bokrean har jag ännu inte besökt för vi kom tillbaka till Stockholm efter tre veckor i Sydamerika. Men jag ska ta en titt i morgon. Vilka fina böcker du fick tag på! Och fotoböcker kan man njuta länge av.
  Vardagslyx för mig är att jag numer kan bestämma över min egen tid. En så skön känsla.
  Kram!

  Gilla

  • Det var ingen liten tripp ni gjorde. Underbara foton att njuta av.
   Håller med dig. De två böckerna kan jag både använda som ”letaplatserböcker” och vila ögonen på nästa höst.

   Det är ingen dum lyx. Men tiden springer iväg fortare och fortare upplever jag det som.
   Kram Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s