6. Träkumla kyrka – S:t Mikaels kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också.

Denna gamla kyrka nås från Visby via väg 142.

Långhuset och tornet är byggt under 1200-talets sista hälft.
Det finns en latinsk inskrift som anger kyrkans invigningsår: ”Herrens år 1287 den 1 september invigdes denna kyrka till Guds, Jungfrus Maria och den helige ärkeängeln Mikaels ära.”

Koret är uppfört vid 1200-talets mitt.

En brant trätrappa upp till en ålderdomlig predikstol. Troligen tillverkad vid 1600-talets början.

Jag uppskattar dessa målningar in till sittplatserna.

Dopfunten av sandsten har flera reliefer runt den åttkantiga cuppan. Skålen (Cuppan) är stor på grund av att ursprungligen sänktes dopbarnet helt ner i dopvattnet.

Funten är utförd av en av de stora anonyma stenmästarna på 1100-talet.

Eftertext:
Alla kyrkor byggdes i öst-västlig riktning. Koret ligger nästan alltid i öster. Precis som det är i denna kyrka. Nordväggen saknar fönster – antagligen för att inte släppa in kylan.
Rätt snart slutade man begrava avlidna norr om kyrkan. En del tolkar det som att det onda kom från norr. Men det har aldrig varit kyrkans lära.

Kyrkan stod öde under en lång tid. Orsaken var att församlingen av ekonomiska skäl inte utförde reparationer som biskopsvisiteringen med skärpa uppmanat församlingen att göra. Församlingen anslöt istället till Stenkumla kyrka och lät sin gamla kyrka lämnas åt sitt öde.
I början av 1900-talet vaknade ett intresse för sockenkyrkan. Den återställdes 1917 enligt ritningar av byggmästare Nils Pettersson.

Tänkvärda ord: 
”Ett liv utan sorg
är som en målning utan skuggor”
                                        Frank Crane

24 tankar på “6. Träkumla kyrka – S:t Mikaels kyrka

 1. Jag älskar gamla kyrkor. Utan att vara ens en gnutta kyrkligt religiös, går jag ändå gärna in i gamla kyrkor för att uppleva den mäktiga atmosfär som ofta finns där. Gamla kyrkors atmosfär innehåller så mycket mer än andlighet. Tid och historia, och den makalösa arkitekturen, gör känslan unik. Det går inte att hitta samma känsla i moderna kyrkor och kapell.
  Den här kyrkan du visar bilder från verkar ha alla de där parametrarna som jag tycker så mycket om. En vacker kyrka, med anor. Blev extra förtjust i dörrarna/portarna. Så annorlunda och vackert formade.
  Kramis

  Gilla

  • Jag upplever det som varje enskild medeltida kyrka har sin atmosfär. Precis som du skriver. Den känslan är inte den samma i moderna byggnader. Jag älskar att gå ner i varv. Redan på p-platsen brukar den känslan börja gro. En del kyrkor ligger högt här med vidunderlig utsikt över trakten/havet.
   Kramis tillbaka

   Gillad av 1 person

 2. Ännu en fin och vacker kyrka! Jag tycker själv mycket om att besöka kyrkor så jag gillar att få hänga med på det här tåget! Dopfuntar var nog så stora förr men många har ju fått en liten silverskål som insats numera.

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Jag ser extra mycket fram emot att få besöka de kyrkor som har extra kryss i min tabell. Det är repliker från personer/författare som har sin favoritkyrka. Några kyrkor verkar vara mångas favorit.
   Silverskål låter trevligare och mer intimt. Då förstår jag varför jag underhöll kyrkans besökare under min dopstund. Stackars Gudmor. ❤ Prästen sa jag skulle bli en god sångare. Tyvärr hade han fel.
   Kram från ett soligt Gotland. Vi tänkte vi skulle besöka bokrean efter lunch.

   Gilla

 3. Ännu en vacker gammal kyrka. Predikstolens målningar är underbara och gillar också dopfunten.
  Taket påminner om Tofta kyrkas är det trä eller plåt.
  Soliga kramar från Minton o Anki

  Gilla

 4. Det är intressant att komma in i en kyrka. De är i regel så fint utsmyckade och även om temat är det samma är de olika målningarna och dekorationerna ändå väldigt olika. Kram

  Gilla

 5. Mycket vacker kyrka! Taket, målningarna inne i kyrkan, dopfunten och malmkronan. Allt så vackert! Roligt att du ger oss en del fakta/historia om kyrkorna du besöker. Det gör det hela så mycket mer intressant. Sista bilden är underbar Bosse! Bilden förmedlar så många olika saker: nutid, dåtid, värme, grönska, solljus, skuggor. vacker som en målning! Och där kommer eftertexten så fint in…
  ”Ett liv utan sorg är som en målning utan skuggor.”
  Måndagskram från Nilla

  Gilla

  • Alla vi små människor är välkomna till kyrkorna. Men personligen tycker jag att de som stjäl och saboterar kan avstå. 😉
   Intressant. 🙂 Jag skrev upp ditt namn på listan med alla medeltida kyrkor. Där fanns andra som också gillade Lau skarpt. Ska bli kul att se om ni har ”rätt”. 😉 Minns att jag stannade där en gång när vi var på semester på Gotland 2016 och tog kort på skylten LAU. Men jag vågade aldrig testa om det stämde som jag hade läst i en bok. Att det var svårast att förstå en gotlänning som var född och bodde kvar i Lau. Jag får en ny chans när vi tar med cyklarna för att trampa ut på savannen och njuta av blåelden vid fyren i Närsholm. ❤
   Kram Bosse

   Gilla

 6. Här är jag döpt och gift. Är uppvuxen i Träkumla och min pappa vilar också här. Har alltid avskytt figurerna på dopfunten. Jag tyckte de såg läskiga ut när jag var liten. Jag trodde också och målningarna på väggen vidare hur indianer sköt Jesus med pilbåge. Lite roligt att minerna sitter så djupt att de fortfarande gör intryck på mig.
  /P

  Gilla

  • Då förstår jag att den kyrkan har en speciell plats i ditt hjärta. Jag tycker det är trevligt att de medeltida kyrkorna har fått stå kvar. Det finns otroligt mycket därinne som berättar om gamla tider.
   Där är vi lika. Sådana minnen sitter ofta så starkt att de varar hela livet. Fantasi är viktigt att ha. Det är utvecklande.
   Med andra ord har du inte flyttat så långt. Eller du kanske har bott i Afrika i fem år och haft lejonavel där. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s