3. Roma klosterkyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla utom S:ta Maria i Visby. 😉

Klostret Sancta Maria de Gutnalia i Roma grundades 1164 av munkar som utsänts från cistercienserklostret Nydala i Småland.

Detta är i stort sett det enda som återstår av klostret. Klostret indrogs till kronan på 1520-talet.


Kungsgården är till delvis uppförd med material från klostret; Ex. huvudbyggnadens gavelfönster och flyglarnas dörromfattningar.

På somrarna har det sedan 1989 satts upp uppskattade klassiska teaterpjäser i Romakloster. De firar med andra ord 30 år i sommar. Grattis! 🙂 I rätt väder och med en fängslande pjäs måste det vara magiskt att sitta i klosterruinen, när mörkret tätnar och scenljuset tar över.
Jag är väldigt förtjust i avslutningsfotot. Vad finns runt krönet? Jag uppskattar att göra nedslag i historien, leva i nuet och ändå vara nyfiken på framtiden. ❤

Tänkvärda ord:
Gud, ge mig sinnesro
att acceptera det
jag inte kan förändra,
mod att förändra
det jag kan
och förstånd
att inse skillnaden

Sinnesrobönen

24 tankar på “3. Roma klosterkyrka

 1. Spännande historia om Roma kloster. Känns som jag läst en deckare om ett mord i klosterruinen. Inte Jungstedt utan någon annan. Måste forska i detta.Runt kröken finns nog en lite by.
  Kramar från Rottne

  Gilla

  • Det sker ett mord vid Romakloster i en Mari J bok. Jag läste den nyss. Den gifta kvinnan som blev kär och därefter besatt av den manlige yngre skådespelaren. Hon jobbar på ett makadamföretag där hennes man är chaufför. Är du med? 🙂 Hon bjuder skådisen på en utlandsresa till värmen. Sedan gör han sig oanträffbar.
   På måndag startar jag kategorin Anders Knutas. 🙂 Häng med då.
   Idag har jag tagit en innedag.
   Kramar från mörka Gotland

   Gilla

   • Ja nu är jag med. Håller just nu på med den döende dandyn. Blandar ihop böckerna iblandibland har kanske läst för många.
    Skall försöka kolla tävlingen.

    Gilla

   • Den fjärde boken läser jag på min lista. Den minns jag rätt bra. Annars är det samma för mig. Jag blandar ihop. Har extra svårt med de ”likartade titlarna”. Därför kunde jag inte låta bli att ta mig chansen att ha med egna titlar på böckerna. Ibland blev det bättre. Ibland sämre. För ex. titeln på den första, som jag ska lägga in på måndag, är bra som den är. ”Den du inte ser”. Sedan tröttnade jag på Den och Det som startord. Förstår att det ska vara häftigt och personligt. Men för mig blev det svårt att hålla isär dem. Hjälpte inte ens med två I och en ETT. 😉

    Gillad av 1 person

  • Det är en trevlig plats på sommaren. Vi brukade fika/äta lunch där någon gång när vi varit på ön på semester. Kul att titta in i ”glasaffären”. Jag har haft med det på andra bloggen.
   Tack. S tyckte jag skulle köpa ett objektiv till. Jag tror inte jag orkar ta med och hålla på att byta hela tiden. När jag tittar här och sätter betyg på bilderna ger jag bara en 3/5 i betyg. När jag kopplar ihop med platt-Tv:n höjer jag till 3.5/4. När S visar mina blogginlägg på sin Mac-Padda stiger det till 4/5 och jag blir äntligen nöjd. Men nå till Anki A som jag ger 5/5 lär jag aldrig nå.
   Lördagskram Bosse

   Gillad av 1 person

   • Tack Bosse! Väldigt roligt att du tycker om mina bilder … men jag tycker allt du överskattar mig! Apropå detta med en massa olika objektiv så är jag nöjd att jag valde bort detta med att ha en massa olika objektiv att släpa på.
    Önskar både dig och Solveig en härlig söndag!
    Kram

    Gilla

   • Det är väldigt hög klass på dina foton. Alltid en fröjd att se dem. 😀
    Tack ska du ha. Här är sol och lite vitt på marken. Hoppas den håller ut tills vi ätit lunch och jag sett klart masstarten vid 12.50-tiden.
    Kram Bosse

    Gilla

 2. Åh kul att ha hittat hit – efter ett tips från Anki här ovan! Här vill jag läsa mer 🙂
  Roma besökte jag förra sommaren (vilket också var första gången vi besökte Gotland), hittills har vi hunnit med tre besök vilket kan bero på, eller främst beror på, en arkeologistuderande son som bott där någon termin och önskade lite skjuts nu i somras till universitetets sommargrävkurs i Butle. Vissa önskemål känns lättare att uppfylla än andra – ännu en tur till Gotland behöver man inte mycket för att övertalas till 🙂

  Gilla

  • Välkommen till min nya blogg. 🙂
   Vilken bra anledning du har att göra återbesök på Gotland. 🙂
   Nu fick jag ta hjälp av en karta för att hitta Buttle. Mitt på ön. På någon av våra semestrar har vi kört förbi/genom orten när våra döttrar varit och drejat på Etelhems krukmakeri.

   Gillad av 1 person

   • Tack!
    Ja Buttle ligger nog ganska mitt på ön ja, där satt de stackarna i fem veckor och grävde i hettan som var i somras. Men, vill man så går det. Varmt var det ju även här hemma både före och efter vi åkte dit (vi var bara där en vecka dock)

    Gilla

   • Jag blir inte avundsjuk. Men brinner man för något är det andra villkor som gäller.
    Det var en mycket speciell sommar. Lagom är ofta bäst. Fast ska jag vara helt ärligt skulle jag vilja ha en knapp och styra över temperatur och regnknappen. Har inget emot sommarregn på nätterna. Större krav har jag inte. 😉

    Gilla

  • Det är ett speciellt ställe att besöka. Vi har varit där och fikat/ätit lunch vid tidigare semestrar. Tänkte prova ”ångloksturen” någon gång mellan Dalhem-Roma. Vi åkte Brösarptåget en gång. Har du gjort det? Jennifer var 1.5 ålder och sov säkert hela sträckan. 😉
   Bönen är mycket tänkvärd. Inte helt lätt att leva 100 % efter den. Men jag önskade att jag och andra kunde det. För livet blir säkert ljusare och lättare. Undra om jag kommer att få det förståndet fullt ut.

   Gilla

   • Ja en gång på 80-talet åkte vi ångloket. Har pratat om att göra det med barnbarnen.
    Det är väldigt lätt att förringa sig själv och då har man genast glömt den bönen.
    Jag hoppas också bli så förståndig.

    Gilla

   • Det tycker jag ni kan göra. Är ju inte så långt ifrån dina sommartrakter.
    Livet är inte lätt att leva på rätt sätt. Hade alla bara hållit reda på sig själva först tror jag det skulle vara en bra start. Mycket skulle ge sig av sig självt sedan.
    Vi är unga än. 😉 Tids nog blir vi säkert det.

    Gilla

 3. Tänkvärda ord där på slutet, sinnesrobönen är så fin.
  Dina egna slutord är också fina om historien, nuet och framtiden.
  Roligt att få följa dig på dina vandringar och åkturer i Gotland
  Härliga bilder också som du visar och jag känner igen mig ibland. Då känns det lite extra, eftersom jag bara har varit på Gotland en gång.
  Trevlig söndag.
  Kram!

  Gilla

  • Den är en mycket fin vägledande bön. ❤
   Kul att du vill följa med mig och jag hoppas att du/ni ger ön fler chanser någon gång.
   Det blev en fin solig promenad in och ut genom muren. Dock måste underlaget hela tiden läsas av. För det är halt och lurigt på flera ställen.
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Vilken fantastisk plats att spela teater på och att som besökare kunna sitta där och njuta. Det är härligt när man använder ruiner på det sätter och gör dem levande igen på något vis. Ungefär som Månstorps gavlar där det brukar vara musik sommartid. Eller Borgholms slottsruin för den delen också…

  Kram

  Gilla

  • Jag färglade Månstorps gavlar på kartan efter ditt blogginlägg för några år sedan. Tyvärr kom vi aldrig dit. Synd.
   Det finns en ruin innanför muren där många artister uppträtt genom åren. Någon gång ska jag sitta där en sommarkväll och njuta. Bra sätt att blanda mellan historia och nutid.
   Kram

   Gilla

 5. Tänkvärda ord i bönen. Där har jag varit i Roma kloster. Vackert och jag håller med om att det måste bli magi när mörkret faller i ruinen och dom spelar pjäsen.
  Kram gun

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s