Skansen Havfsfrun

Vi har fortfarande lite kvar att visa runt Södermur i kategorin Portar & Torn. Därför promenerande vi en aprilsöndag neråt på utsidan av Nordens äldsta bevarade profana byggnad, den alltid imponerande medeltidsmuren.

Ett av våra delmål var att gå uppför trappan som du ser till höger.

Det hade gått väldigt dåligt för Karl XII i Ryssland. Jag syftar mest på det berömda slaget i Poltava 1709. Efter det var de rädda för att ryssarna skulle anfalla Sverige. Dåvarande landshövdingen och militärbefälhavaren på Gotland, Anders Sparrfelt fick i uppdrag att förstärka Visby försvarsverk.

Bönder sattes på dagsverken. Sparrfelt lyckades få 40-50 kanoner till Gotland genom att tigga från örlogsfartyg som låg ankrade i Slite för att proviantera. 8 st kanoner hamnade häruppe på Bastionen Skansen Hafsfrun 1712-1713.
Det fanns två huvudsyften. Dels hålla koll på hamninloppet. Men också förstärka Södermur som var i uselt skick efter att danskarna varit här och sprängt 1679.

10 tankar på “Skansen Havfsfrun

  1. Det var kanske tur att den förstärkningen kom den gången. Tänk att det ska vara nödvändigt med krig när det vore så mycket enklare och trevligare att leva i fred…

    Kram och god kväll!

    Gillad av 1 person

  2. Så ledsamt att krig alltid I alla tider har kostat så många liv och resurser.

    Jag hade inte kunnat låta bli att traska uppför trappan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s