Hammarsänget & Dagghagen

Vilken oas vi nådde när vi vek av från vägen mellan Hellvi och Othem och rullade nerför den smala grusvägen. Vi minns när vi åkte hit för ett par år sedan och möttes av en överfylld parkering och fick svårt att vända bilen. Orsaken var att hembygdsföreningen slog Hammarsänget just den dagen. Jag läser att änget sedan 1998 är en del av kyrkoreservatet. Tio år senare bildades naturreservatet Dagghagen, där Hammarsänget ingår som en del.

Hammarsänget är ett av norra Gotlands största änge med sina 182 hektar. Praktfulla ekar ramar in änget. Under försommaren fylls platsen med gula smörblommor, vit mandelblom och väldoftande liljekonvaljer. Under maj och juni kan du hitta rikligt med sankt persnycklar, johannesnycklar, krutbrännare och vit skogslilja, arten som trivs i skuggan av buskarna. (Kvartetten finns med i vår kategori ORKIDÉER PÅ GOTLAND.)

Innan vi fikade gick vi in i naturskogen som skapade ett slags djungeläventyr. Dagghagen består nämligen till stor del av svårtillgänglig sumpskog. Naturen har här tillåtits att sköta sig själv under en lång tid. Vi såg många nedfallna och döda träd från vår stigposition.
Jag köper helt resonemanget om att många skogar är alldeles för ”välstädade”. När jag läser på inser jag att flera tusen arter djur, växter och svampar är beroende av död ved. Under 1900-talet minskade arterna starkt och en del är till och med utrotningshotade. Här i Dagghagen finns möjlighet för återhämtning. Naturens egna fiffiga SPA.

Inom reservatet finns flera gravfält och husgrunder från järnåldern. Tidigare stod här fem vikingatida bildstenar. Dessa står numera på Bungemuseet. (Se vår kategori MUSEUM)

När Solveig tog macrobilder på s:t persnycklar, gullviva och gökärt, hämtade jag fikakorgen.

Ett helt änge för oss själva. Solen värmde och ingen kylig vind kom åt oss. Vi bjöds på fågelsång från olika stämmor. Kanske stämmer texten från en bok framför mig på skrivbordet.
”Grönsångaren, som tycker om högstammig skog utan tät undervegetation, trivs bra i Hammarsänget och brukar ackompanjera halsbandsflugsnapparen i försommarens fågelkör.”
Jag glömde på platsen bort att jag läst om att änget är en av Gotlands viktigaste platser för flera arter av fladdermöss.
Gotland är bra på att leverera. Vi uppskattar stunderna när vi tidigt ger oss iväg mot äventyr. Livskvalitet när den är som bäst. En skön blandning av planerat och spontant.

17 tankar på “Hammarsänget & Dagghagen

 1. Vilken ljuvlig plats … för alla. Här städas inte heller skogarna längre. Bara stigarna hålls fria så att det ska gå att promenera i naturen, i varje fall i de flesta fall. Imorse gick vi som många gånger förr i en liten skogsbacke och där föll ett stort träd i höstas i en storm. Det lade sig över stigen och har fått ligga kvar. Men då trampades en ny stig upp och vi är förvånade hur snabbt det går för en ny stig att bildas. Små tankar och funderingar som jag kan ha en tidig morgonpromenad när naturen vaknar.
  Tack för att vi fick följa med till detta fina änge och tack för de vackra närbilderna på vårens blommor.

  Kram och fin tisdag från Sö´tälje

  Gillad av 1 person

  • När jag hörde talas om det första gången trodde jag det var för att det skulle göras besparingar o.s.v. Tankarna gick till ”skräpskog” och annat dystert. Nu är jag mer påläst och förstår viktigheten inför framtiden.
   Intressant iakttagelse som jag också noterat när vi återkommit till en plats. Nya stigar föds. Tidiga morgonpromenader kan föda många friska och nya tankar. Allt känns möjligt. Lätt att andas.
   Tack för att du följde med på stigen bakom oss.
   Kvällskram tillbaka

   Gilla

 2. Så fantastiskt vacker plats ni hittade och så skönt att slippa trängas med andra.
  Här i vår kommun låter man numera skogen sköta sig ganska så mycket själv och många gräsmattor får bli till ängsmark. Det gynnar helt klart både flora och fauna.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Betydligt mysigare att lyssna på fågelkvitter än biltutande. Det var en skön mix av havsbesök vid två olika sidor på ön och denna oas mitt emellan dem. Gotland har så många olika ”ansikten”. Avstånden är överkomliga. Så lite bensin vi köpt på dessa snart fem år.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s