Havsöringen i Själsöån

Stillsamt rinner Själsöån ut i havet. Det var till vänster om ån som vi promenerade i inlägget för några dagar sedan. https://gotlanduppochner.com/2023/04/19/en-vilsam-promenad/

Jag uppskattar att ”Gotland” ser till att skydda viktiga områden på ön med att bilda nya naturreservat. I det här fallet handlar det om en viktig lekmiljö för havsöring och flodnejonöga. Under våren skulle du kunna se dem leka, om du går längs den här nya fina spången som anlades för ett par år sedan.

Här rör det sig om ett intressant projekt och dokumentation som Gotlands Sportfiskeklubb ansvarar för. Undersökningar av havsöring i Själsöån har pågått sedan 1980-talet. I början av 1990-talet började de även undersöka lekbeståndet.
I korthet går det till så här: De fångar den uppvandrande fisken i fällan. Sedan mäter, väger, könsbestämmer och antecknas annat intressant som sticker ut. Slutligen släpper de fiskarna vidare upp i ån för att leka fritt.

Vi har varit här 3-4 gånger tidigare och då har det varit betydligt mindre vatten. Läste att könsmogna havsöringar återvänder till sin födelsebäck på hösten för att leka ”fritt”.

Spegelbild på djupet. Här var så mysigt att jag nästan glömde bort att vi var två som var med på resan, en bit norr om Visby. Undra vad min gamla klasskamrat sysslade med? Tror hon dök ner på marken redan innan bron.

Solveig kan inte lova att det är sista gången för säsongen. Själv vet jag (och du som följer oss på Instagram) att hon suttit nära en annan läcker blomma. Den visar vi upp på tisdag. innan dess får det bli en bronsåldershög. Efter lunch idag ska vi bege oss, för första gången 2023 till ”Botan”. Tror vi tar med fikakorg och sammanstrålar efter var sin fotostund. Jag ska passa på att fotografera och vandra längs några gränder innanför muren. Hoppas du besökare också får en mysig, solig aprilsöndag.

14 tankar på “Havsöringen i Själsöån

 1. Visst är det viktigt att man är mån om vår fina natur. Så bra och tillgängligt det är med spången där. Ja, härliga bilder som vanligt och ljuvliga blommor får man inte för många av. Hoppas ni har bättre tur med vädret för här ösregnar det.

  Kram

  Gilla

 2. Blir så glad när jag får höra om naturbevarande åtgärder och att nya naturreservat upprättas. Så fint det blev med spångarna. Förstår att du förlorade dig i vattenspeglingarna. Det brukar jag också göra. Väldigt vackra blåsippsbilder. Och så ser jag fram mot tisdagens inlägg, jag som inte är med på Instagram vet ju inte vilken blomma det rör sig om, spännande ska det bli.

  Kram från en idag gråmulen Kringelstad

  Gilla

  • När vi flyttade hit såg vi inte till någon å på den sidan vägen. Fanns ingen parkering. Då stannade vi alltid vid fiskeläget. Det är säkert populärt att gå på spången, som på några ställen viker av till ytan precis vid ån, med möjlighet att se ”rörliga” ting i vattnet.
   Blåsipporna är fortfarande fina, men scillan har bleknat rejält och sjunger på sista versen efter den starka värmen de sista dagarna. Var blomma har sin tid. Igår plåtade och såg S en gul speciell blomma i Botan som enbart finns här, på Stora Karlsö och långsmala grannön Öland. Perfekt. Då kan vi planera vidare en längre rutt där vi förhoppningsvis får se den med fler ”syskon” och hav i bakgrunden. Namnets första bokstav börjar på V och inleder med årets första årstid. Lätt eller busenkelt? 🙂

   Det blev en fin final på fredagens utflykt. Vi hade en intern tävling. S trodde inte den börjat blomma än. Hon var bara glad och tacksam för att jag vann – den här gången. 😉
   Hoppas vi bytt väder och du har sol idag. Det bjuder jag gärna på. Om livet var så enkelt.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Här har många blåsippor börjat tappa kronbladen och nu är det vitsipporna som tagit över. Hos mig kommer inte scillorna förrän nu i trädgården så där börjar lysa blått, mer och mer för varje dag.
  Aha, jag gissar på att blomman är Våradonis. Om jag svarade rätt var det busenkelt. Svarade jag fel så var det bussvårt 😉

  Kram från en regnig Kringelstad

  Gilla

  • Vad härligt att du har bästa tiden för dina scillor framför dig. Blir det inte för varmt kan säsongen förlängas en bit. Måste vara mysigt att se den blå mattan från ”fönstret”.
   Duktig flicka. 🙂 Det står det i mitt facit också. Skulle vara intressant att se den ”naturligt blommande” och kanske få med havet i bakgrunden. Vädret är svårt att råda över. Rätt kläder är inte alltid lösningen på allt.
   Kram tillbaka från en stad som enligt min app ska bjuda på sol vid tolvtiden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s