Intill Tofta slott

Det finns som jag ser det tre vägar till och från Gnisvärd. Nästan alltid väljer vi att inte ta samma väg tillbaka till kustvägen 140. Det var då som Solveig uppmärksammade en sevärdhet som vi inte sett förut. ”Stanna till här en stund.”

På Gotland finns det cirka 350 skeppssättningar. Det är inte så konstigt om inte alla nämns i litteraturen och på nätet. Redan under första bloggåret hade vi ett inlägg om Gotlands största skeppssättning, som finns i just Gnisvärd. En plats som vi nådde ungefär en kilometer upp från denna plats.

Ofta är skeppssättningar till skillnad från rösen en gravplats åt en enda person.

Den döde brändes på bål. De krossade benen tvättades först och lades sedan i lerkärl.

Här kan du se/läsa och förstå varför jag skrev blogginläggsrubriken Nära Tofta slott. Nyfiken som jag kan vara tog jag en ensamtur in för att se hur där såg ut. Undrade såklart om det var ett skämt som var baserat på någon historisk plats. Strax bakom fanns XX antal ”stugor”. På sommaren finns det säkert lockande affischer på den bruna anslagstavlan. Nu fick jag hålla till godo med att läsa en smula hackigt vad det stod på runstenen. 😉

8 tankar på “Intill Tofta slott

 1. Den har jag inte heller sätt, men jag har å andra sidan inte varit nere vid Gnisvärd så många gånger. Har du varit och sett på Rannarve Skeppsättning och det stora röset?
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  • Nej. Men efter jag läste om ditt besök där förra året tog jag fram fakta och placerade det i en pärm. Nu har jag flyttat det till den blå pärmen för 2023. Det tycks vara väldigt mycket fornlämningar i den trakten.
   Tack ska du ha. Jag har stannat inomhus idag med. Inget utanför fönsterna lockar mig ut. Nu vill jag ha en mysig vår.
   Kram tillbaka från en otålig Bosse med många planer.

   Gillad av 1 person

  • Ni ser det ni vill se. 😉 Det är inte lika ”stenkul” som ett fiskeläge. Men vi försöker vädra olika kategorier. Just nu är jag glad att vi inte har hund. 😉 Imorgon är det redan april. Mina önskningar och planering inför våren kommer antagligen inte att hinnas med. För den kommer aldrig. Sedan blir det säkert sommar efter några dagar och kort blomningstid för vårväxterna. I-problem. 🙂
   Kram inomhus-Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s