92. Burs kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Burs är en av de 14 klövsadelkyrkorna på Gotland. Det innebär att kyrkan har ett högt torn i väster, ett stort kor i öster samt mellan dessa ett litet lågt långhus. Det sistnämnda är byggt i början av 1200-talet. Galleritornet är byggt vid mitten av 1200-talet. Koret är yngst och kom till vid mitten av 1300-talet.

I sydportalens västra kapitälbandet framställs de visa jungfruarna ledda av Ecclesia.

Teglet introducerades i Sverige genom tiggarmunkarna på 1100-talet. Tegel användes ibland i 1200-talets kyrkor på Gotland. Här i Burs finns det i gallerier och ljudgluggar.
Dags att förflytta oss in i kyrkan.

Vad är ditt första intryck? Vi står ofta kvar en stund när vi kommit in och låter första intrycket smälta in. Med undantag av våra första besök har vi nästan alltid läst på redan på hemmaplan. Allt för att inte upptäcka senare att vi missat något väsentligt.

Altarskåpet är tillverkat i Lübeck på 1400-talets förra hälft.

I korets östra fönster finns det kvar tre rutor med glasmålningar från 1300-talets andra fjärdedel med scener som visar Kristi uppståndelse, ett baldakintorn och bladornament.

Triumfkorset med ringkors är ett gotländskt arbete från senare delen av 1200-talet.

Predikstolen är tillverkad av Visbysnickaren Johan Dunderhake 1756. Förebilden är Domkyrkans praktfulla predikstol från 1689.

Kyrkans dopfunt är från 1600-talet.

Bredvid altaret vid korets södra mur finns en märklig bänk av kalksten med reliefer. Bänken antas vara utförd av Egypticus´ byggnadshytta på 1300-talet.

Det tredelade trätaket i långhuset har målningar från 1706.

Solveig noterade att bänkdörrarna pryddes av målningar enbart på kvinnor. I alla fall på denna sida. Om du besöker fina Burs kyrka får du själv kolla upp andra sidan.

Tänkvärda ord:
”Ge det bästa till världen och det
bästa kommer att komma tillbaka
till dig.”
Ella Wheeler Wilcox

12 tankar på “92. Burs kyrka

    • Numera tycker jag de är svåra att skilja åt. Vi får göra några återbesök i de personliga favoriterna. Jag var i början förvånad av att vi nästan alltid var helt ensamma under alla sorters tider. Innan vi startade projektet var jag rädd för att det skulle bli svårt att ta kort så man inte störde andra medmänniskor. Där hade jag tokfel.
      Kram, Bosse

      Gilla

  1. Återigen en fin kyrka med många fina detaljer. Och nu måste jag ju åka dit för att kolla bänkdörrarna på andra sidan 😉

    Kram från en solig men blåsig Kringelstad

    Gilla

  2. Mitt första intryck är att jag tycker att kyrkbänkarna är ovanligt vackra och att där är två fina ljuskronor. Dessutom så finns det många andra fina detaljer som förstärker första intrycket. En mycket vacker kyrka tycker jag.

    Kram och god lördagskväll!

    Gilla

    • Jag minns kyrkan som ett skönt stopp på vackra östra sidan. Det är rätt platt på en stor del av den kanten. Mycket påminner om både Halland och vissa bitar av Skåneland. Till helgen hoppas jag vi gör vårt första besök där i år.
      Tack ska du ha.
      Tisdagskram tillbaka.

      Gilla

Lämna en kommentar