Östra gravkapellet

Den 17:e oktober 1830 invigde biskop Carl Johan Eberstein Östra Kyrkogården i Visby. Kyrkogården är ungefär 1,7 hektar stor.

40 år senare invigdes Östra gravkapellet, på den södra delen av kyrkogården. Kapellet ritades av dåvarande stadsarkitekten A W Lundberg. Jag läste att det finns 55 st platser i gravkapellet och ungefär 25 ceremonier förekommer varje år.

Antalet gravplatser är ca 1 160 stycken. Vi passade på att promenera på gångarna och läsa en del texter. Intressant att det äntligen blev av förra fredagen, att vi stannade till här. Vi har kört med bilen hundratals gånger på leden under platsen. Denna gång sökte vi oss längre upp och kom till gator som vi tidigare aldrig beträtt.

2 tankar på “Östra gravkapellet

 1. Lite märkligt att östra kapellet ligger på södra delen av kyrkogården…
  För övrigt kan det vara riktigt intressant att besöka en kyrkogård för den kan säga en hel del om ortens historia och vilka yrken som dominerat. Hos oss är det många stenar som minner om havsrelaterade yrken.

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Kul. 🙂 Samma tanke hos mig. Under några sekunder funderade jag på att ta bort Östra för det lät så knasigt. Sedan tänkte jag till och insåg att det var helt korrekt fakta jag hittat. Vi gick över vägen och gick in i en annan del av kyrkogården som vette mot havet/väster. Dessutom finns det en stor kyrkogård i Norra Visby. Vem vet? Där finns kanske ett .. jag vet redan. Kapellet ligger mot norr i västlig vindriktning. 🙂 Dessutom med en glimt av havet. Tror inte vi skrivit om den platsen.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s