En tidig julklapp

Den gotländska kultgruppen tjuvstartade och gav ut boken året före de firar 50 år. Solveig visste såklart att jag ville ha boken som en tidig julklapp. Av många positiva anledningar har jag läst boken med stor glädje. När jag ser det sittande publikhavet i Endre pulkabacke inser jag att det måste vara kult att få uppleva dem live. Jag tror det är då de är som bäst. En skön mix av spex, galenskap och låtar som publiken kan sjunga med i. Jag roade mig redan under vår första höst här med att lyssna på deras största hits genom åren via nätet. Smaklösa har hunnit med otroligt många olika sorters framträdande genom åren. Jag gillade skarpt deras koncept med att låta folk beställa hem dem till sin bostad ”Ring så spelar vi”. Eller när gruppen bestämde sig för att göra konserter i alla Gotlands socknar. Där blev fel någon sommar och fortfarande finns några vita socknar på kartan. Men vaddå. Innan de firar 59 år tillsammans är de säkert färglagda. 😉
Starten med de fyra grabbarna ( Leif Duveborg, Stefan Ene, Per Sundberg och Ulf Johansson) som hamnade i samma bänkrad 1963 på Norrbackaskolan fångade direkt mitt läsintresse av flera anledningar. Jag tänkte på grabbarna när jag i förra veckan var inne på just den skolan.

Här har jag ännu inte varit inne. Men vi har passerat det lilla museet många gånger. 2009 var det premiär för deras museum i Västergarn.
https://gotlanduppochner.com/2021/04/21/de-scendebuterade-1973/

Det finns en bild i boken när de står på taket och spelar inför publik. Häftigt. När Smaklösa firade 25 år gjorde de en gratiskonsert i Almedalen inför hela 8000 personer.

Bland alla deras låtar finns det en skön mix av eget material och svenska texter som de skrivit till kända engelska/amerikanska hits. Sedan finns det omskrivningar av svenska låtar där de tagit ut svängarna rejält. Riktigt kul för publiken och lyssnarna. Är inte lika säker på att de kända svenska artisterna/textförfattarna höll med vid första lyssningen. 😉

Ska vi leka lite? Helt utan priser kan du gissa på vilka hits som gjorts om och skriva de tre artisternas namn:
1. Jag trivs bäst på öppen anstalt, nära Lärbro vill jag bo, några månader om året, så min hustru kan få ro…
2. Vem vet? Inte jag. Vem vet? Inte du. Vem vet? Inte vi. Vi vet inte. Det är en gåta hur en låt kan låta så här, det är en gåta hur den har kunnat bli populär…
3. En del av mitt hjärta kommer alltid att va helt död, det är den man skriver låtar med…

Betyg: Jag ger boken fyra regnande kor av fem möjliga. Precis som när man äter en hel ko ska den njutas i lagom stora stycken. Undra hur många autografer de skrivit genom alla dessa 49 år? Själv är jag inte avundsjuk. Vad ont i fingrarna jag fick. Varför var jag så knäpp att jag svarade med ett svenskt JA?
https://bosseliden.wordpress.com/2012/08/05/jag-ska-vara-med-i-os/

15 tankar på “En tidig julklapp

 1. Verkar ju jättekul … vilken trevig julklapp.

  Låtarna gissar jag är följande …

  1) Öppna landskap – Ulf Lundell
  2) Vem vet? Lisa Ekdahl
  3) En del av mitt hjärta – Tomas Ledin

  Här kom en blek sol igår på besök och det var nästan vårkänsla i luften. Men idag är den grå filten tillbaka. Men då är det bara att försöka mysa inomhus …

  Kram från Kringelstan

  Gilla

 2. Vilken trevlig julklapp!
  Låtarna var lätta att känna igen för samtliga tre artister hör till mina favoriter. Det lilla museet är bara för gulligt tycker jag!

  Önskar en fin lördag!

  Kram

  Gilla

 3. Jo visst hänger jag med på låtarna och jag tycker att Vem vet är jättebra så jag förstår att den blev populär! Tralala!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s