88. Alskog kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Inte ett moln på himlen. Knappt någon vind. Luften stod nästan helt stilla. Värmen var tryckande. Perfekt tillfälle att besöka en sval medeltida kyrka.
Alskog kyrka på östra Gotland består av partier från olika tider. Långhuset från 1200-talet är äldst. Näst äldst är västtornet, men också från samma århundrade. Det nuvarande koret i gotisk still och sakristian byggdes omkring 1300.

Den romanska sydportalen har bevarat ålderdomliga kapitälskulpturer.

På medeltiden hade kyrkan en rik målad dekor. Nu återstår tyvärr endast fragment.

Altartavlan från 1759 var ett samarbete mellan snickaren Johan Dunderhake och målaren Magnus Möller från Visby.

Triumfkrucifixet är ett arbete i nordfransk stil, troligen av mästarverkstaden som skapade den kända Viklaumadonnan. Kristus har kungakrona, öppna ögon, parallella ben och endast smärre blodspår. Fyra särdrag för de tidigaste krucifixen.

Predikstolen är daterad 1586 och är en av Gotlands äldsta. Målningen utfördes 1662 av kända Johan Bartsch.

Den gamla dopfunten med scener ur Kristi barndomshistoria är tillskriven Semi-Byzantios´ verkstad.

Det finns fem målade glasrutor kvar från omkring år 1300.

Efter att ha vandrat omkring helt ensamma i den svala kyrkan upptäckte jag något väldigt spännande som öppnade upp till äventyr på hög höjd. Dörren till trappan som ledde upp till tornet och en vacker utsikt, stod inbjudande öppen. Jag blev förvånad när Solveig tog täten. Jag bad henne att ta en bild direkt för att visa hur brant och gammal trappan var. Det är inte detta foto. Här rör det sig om andra fotot. En trevlig kvinna stack fram huvudet och klick…
Hon berättade att de arbetade med något projekt av något slag. Vi önskade antagligen lycka till och stannade kvar på marknivå.

Tänkvärda ord:
”Att alltid vara en smula barn,
det är att vara verkligt vuxen.”
Jevgenij Jevtusjenko

9 tankar på “88. Alskog kyrka

 1. Ännu en vacker kyrka även om den inte har några målningar att tala om kvar. Jag tycker den har fina detaljer och dopfunten är vacker. Trappan upp till tornet ser spännande ut och det var lite kul att någon tittade fram just då. Lite synd bara att ni inte kom upp i tornet och kunde njuta av utsikten. Själv är jag dock mer för att hålla mig på markplanet.

  Kram och god fredag!

  Gilla

 2. Så där var nästa kyrka på bokstaven A. Nummer 88 fick mig att tänka på 88-öresrevyn. Målningarna känns mer ”bastanta” i färgsättningen än i en del andra kyrkor. Dopfunten tycker jag är vacker. Trappan … den var brant och den hade jag nog avstått ifrån. Men det var ju väldigt roligt att någon tittade fram där precis när ni skulle ta en bild.
  Lagom till lunchpromenaden kom en blek sol fram här och det blev en riktigt skön promenad och plötsligt fick jag en känsla av vår trots att det bara är tjugondag Knut.
  Hoppas vädret visar sig från sin bästa sida även hos er på öjn!

  Kram från en för tillfället solig Kringelstad!

  Gilla

  • Ha ha! Jag tänkte på det när jag plockade fram första fotot. Undra om Anita minns min vink om två A på raken.
   Undra hur många gånger som jag/vi spelat den LP-skivan. Där hade jag och storebror och vår pappa samma humor. Som vi kunde skratta åt ”samma skämt” om och om igen. Jag förstår att det blev inte samma sak längre för Hasse när Tage gick bort så tidigt. Jag hade gärna upplevt den revyn live. Gissar på att de ändrade om lite ibland i replikerna, för att sätta den andra på plats. Ungefär som Nils Poppe gjorde på Fredriksdal.
   Jag passade också på att njuta igår eftermiddag och hade tur att få göra det på tre olika platser under tiden som S gjorde personliga ärenden.
   Kram

   Gilla

 3. Det var verkligen en blå himmel, vilket vi inte har haft på månader nu, kan jag tycka, men är det vinter så är det och dina bilder visar sommar.
  Fin kyrka.
  Jag tycker om predikstolen, den ser antik ut, liksom dopfunten.
  Vilken trappa, ser gammal ut. Det fanns i alla fall en typ av ”ledstång” alltid bra med säkerhet.
  Trevlig helg.
  Kram!

  Gilla

  • Just den stunden var det vindstilla, för ovanlighetens skull. Då njöt vi av att få svalka oss i kyrkan en stund. Nu längtar jag efter att få uppleva en blå himmel igen. Tålamod. Jag inser att den biten måste jag jobba vidare med.
   Det var ledstången som fick mig att våga gå upp. Men det blev inte så många trappsteg. När jag för en gång skull var modig.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s