De scendebuterade 1973

Kultbandet Smaklösa från Gotland kan om två år fira 50 år som grupp. Redan 1995 fick Smaklösa Gotlands tidningars kulturpris. Efter att lirat 33 år och gett ut flera skivor på det egna skivbolaget Tasteless Records belönades de 2006 som första pop/rockgrupp med Gotlands kommuns kulturpris. 🙂

Gruppens texter är egna och mycket personliga. Musiken bygger på 60 och 70-talslåtar. Jag tyckte det var riktigt kul att lyssna på deras humor och fick direkt flera favoriter. ”Det regnar kor”, ”Bogegatan”, ”Gud gjorde Slite med vänster hand” och ”Backa med släp” skrattade jag gott åt. Just nu är jag nyfiken på låten ”Rune från Rone”. För mig känns gruppen lite likvärdig med min kultgrupp nummer ett. Torsson från Skåneland. Vad Solveig tycker om bandet från Klippan, som jag har flera CD med, ska jag inte skriva mer om här. 😉

Bandet Smaklösas motto är ”Det är fegt att repetera”. Jag har förstått att gruppen har kultstatus på hemön.

I denna gamla bensinmack längs kustvägen vid Västergarn finns ett museum, som har öppet varje onsdag i juli månad mellan 10-12. Enligt chefen, basisten Rolle, skulle TripAdvisor garanterat ge muséet fem stjärnor. (om de hade varit där).

Hoppas vi kan pricka in tiden någon gång. Undra om det på tal om förra blogginlägget skulle vara möjligt för mig att gå vilse därinne? 😉 Solveig skulle nog svara ordet på två bokstäver.

19 tankar på “De scendebuterade 1973

  • Det beror på hur stora fötter du har. 🙂
   Det finns en ruta om att de följer folkhälsomyndigheternas rekommendationer, som kan medföra en viss väntetid.
   Vilken tur att vi inte har något museum längre, kom jag just nu på. I maj kunde vi vissa dagar ha fyra bussar under dagen. Men det var long time ago.

   Gilla

  • Hon har inte fått provlyssna ännu. Hade jag läst upp dina ord hade hon säkert sagt att du inte missat något när det gäller T. 🙂
   Redan. Jag trodde du var en för ung tös för det. Vad skönt för er. Hoppas du får välja klistermärke i lådan. 🙂 Jag längtar efter att få det gjort. Ni är alltså redan i Fas 3. Såg att Kalmar region var först i landet.

   Gilla

   • Fas tre riskgrupp. De flesta här omkring är i fas tre för allmänheten. Vissa verkar inte kunna boka. Jag förstår ingenting, det är ju bara att gå in på 1177 när åldersgruppen släpps och boka där det finns tid. Behöver inte ens vara där man är listad. Hoppas ni får snart!

    Gilla

   • Här har de gått över till att alla måste ringa ett speciellt nummer. Men det finns de som ringer direkt när det öppnar och ”bombar” på under en dag utan att komma fram. Så det kommer att bli som att spela på lotteri när jag äntligen ”någon gång” får läsa ”Fas tre är släppt”.

    Gilla

 1. Vi hade en jätterolig stund igår kväll när vi lyssnade på Smaklösa på Youtube 🙂 jag har hört Det regnar kor förut, annars var det nyheter för oss, tack för tipset! Vet inte riktigt vad jag tycker men roligt hade vi.

  Gilla

  • Min lunch blev rejält försenad igår. Ska bara lyssna på en låt till, sa jag till mig själv. Härligt att få skratta. Idag blir det en innedag. Då ska jag ge Smaklösa fler chanser under dagen för att pigga upp ett trist aprilväder. Samtidigt kan jag ringa gamla polare och försöka övertala dem att bilda en kultgrupp. 😉
   Ps. Ibland räcker det att ha roligt en stund. Vill man lyssna på skönsång finns det andra musikspår att vandra.

   Gilla

  • Nu när vi bott här ett tag förstår jag mer av ironin i texterna. Musiken är ofta kända låtar.
   Ett museum som vi sett många gånger genom semestrar och turer söder ut. Från början undrade jag vad sjutton det var för något.
   Gruppen fick mig att ta fram en Torsson skiva som jag spelar just nu. Brukar passa på med dessa högtidsstunder när jag är ensam hemma. 😉
   Kram från ett regnigt och kallt Visby

   Gillad av 1 person

 2. Ha, ha … men kära nån. Har just lyssnat på ”Det regnar kor” … halleluja … jösses, det var riktigt roligt. Kanske ingen grupp som jag kommer att lyssna vidare på men … anar att dom blivit lite kult på öjn. Och muséet gillade jag … och mottot … ”Det är fegt att repetera” …
  Just nu regnar det snö … halleluja … våren är som bortblåst!

  Kram Anita

  Gilla

  • Häftigt. Det var den första låten som jag också lyssnade på igår. Du får allt ge dem några chanser till.
   Tack vare gårdagens inlägg har jag idag plockat fram en Torsson och njutit. Vilka berättelser skånegruppen skrivit ihop. Just den där sköra tråden mellan nonsens och guldkorn. Det är den jag går igång på. Som om katterna ”Max och Nisse”. Du har säkert hört ”Det spelades bättre boll”. På ett vis är det galet och på ett annat sätt genialt och träffande.
   Hoppas den blåser tillbaka till dig igen. Förr eller senare är jag säker på att den gör det. Den kan inte rå för att den gillar att busa med dig. 😉
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Så kul med en lokalt förankrad grupp och en grupp som hållit på så länge. Då är de värda ett museum! Under pandemin är det nog tveksamt om det får vara mer än en halv besökare där 😉

  Kram och god kväll!

  Gilla

 4. Förstår att det här är ett band i din smak… texterna – verkar vara BARNsliga! 🙂 Ja, men lite kul Bosse! Fast jag känner ju inte till dem! 🙂 Museet litet – men rymmer förmodligen en hel del nostalgi!
  Kram Nilla

  Gilla

 5. Pingback: En tidig julklapp | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s